Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ



Το έγκλημα του ξεπουλήματος δημοσίου πλούτου συνεχίζεται από την  κυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, εντολοδόχο των ντόπιων και ξένων συμφερόντων, αφού έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που διασπάει στα δυο τη ΔΕΗ (όταν λέμε ΔΕΗ πλέον εννοούμε μόνο την παραγωγή, ΑΗΣ-ΥΗΣ-ΟΡΥΧΕΙΑ, και εμπορία γιατί τα Δίκτυα έφυγαν ήδη από τη ΔΕΗ με την Τριχοτόμηση ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΗΕ) με στόχο πρώτα να ξεπουληθεί το 30% της παραγωγής και μετά να ακολουθήσει και το υπόλοιπο 70% με την είσοδο «στρατηγικού επενδυτή». 
 
Μαζί με τους ΑΗΣ της περιοχής μας (ΑΗΣ Αμυνταίου, ΑΗΣ Μελίτης και η αδειοδότηση για τη Μελίτη 2) πουλιούνται και τα αντίστοιχα ορυχεία, 830 ΜW ισχύς από υδροηλεκτρικά, μαζί με τα νερά και ότι αυτό σημαίνει για τους αγρότες,  και 500 ΜW από φυσικό αέριο. Μαζί με όλα αυτά και ένα δωράκι 1.800.000 πελάτες της ΔΕΗ προς εμπέδωση του φιλελεύθερου και του νεοφιλελεύθερου τρόπου άσκησης του «ελεύθερου ανταγωνισμού» και της «απελευθέρωσης της ενέργειας»! Σαμαράς και Βενιζέλος αναδεικνύονται πλέον σε «γκουρού» του νεοφιλελευθερισμού έτσι που ο Πινοσέτ και η Θάτσερ μένουν μετεξεταστέοι στη σχολή του Σικάγου και στη διδασκαλία του Μιλτον Φρίντμαν.
Το έγκλημα του ξεπουλήματος της Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας  που είναι εκπορεύεται ακόμα από τη συνθήκη του Μάαστριχ στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1998, με την υφαρπαγή των αποθεματικών (3,3 τρις δραχμές) του ασφαλιστικού των εργαζομένων που άνοιξε τον δρόμο στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, συνεχίστηκε με την ψήφιση των νόμων, προσαρμογής στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την Απελευθέρωση Ενέργειας, την μετέπειτα τριχοτόμηση σε Παραγωγή, μεταφορά και διανομή, ολοκληρώνεται με την πώληση του ΑΔΜΗΕ και ολόκληρης της παραγωγής.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα ωφελήσει μόνο τους βιομήχανους αγοραστές της αφού θα αποκτήσουν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή και τη μεταφορά της Ηλεκτρική Ενέργειας και το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι λαϊκοί καταναλωτές και το δημόσιο συμφέρον.
Για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα φέρει πολύ περισσότερη φτώχεια και ανεργία, περεταίρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της λήψης μέτρων για την προστασία της υγεία των κατοίκων αλλά και αρνητικές εξελίξεις στις μετεγκαταστάσεις των οικισμών, θα θέση σε αμφισβήτηση τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και η λειτουργία της τηλεθέρμανσης θα γίνει πανάκριβη για τους κατοίκους, βορρά στη βουλιμία των τρωκτικών της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

Δε θα σβήσουν τη «φωτιά» αυτοί που την άναψαν
Αυτό το έγκλημα κατά συρροή δεν ήρθε ως φυσική καταστροφή αλλά ως συνειδητή πολιτική επιλογή με λεπτομερή σχεδιασμό από την ΕΕ, το ντόπιο και Ευρωπαϊκό κεφάλαιο και υλοποίηση από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τις διάφορες παραλλαγές τους. Σ αυτό το χρονοδιάγραμμα απαξίωσης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ συνέβαλαν τα μέγιστα και οι χειραγωγημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και ΣΑΔ.
Οι «Τοπικοί άρχοντες» της Δυτικής Μακεδονίας, (που τώρα «κλαίνε και  οδύρονται»),  σε Νομαρχία παλιότερα, Περιφέρεια τώρα, αλλά και στους Δήμους, όχι μόνο δεν αντέδρασαν αλλά συμμετείχαν κιόλας στην προσπάθεια των κομμάτων τους για διάλυση και ξεπούλημα της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της Χώρας. Αυτοί και οι βουλευτές της περιφέρειας μας θυμίζουν τον πατροκτόνο που ζητούσε την επιείκεια του δικαστηρίου γιατί έμεινε ορφανός!
Επομένως καλό είναι τα συνδικάτα να απευθυνθούν για στήριξη στις Τοπικές Αρχές αλλά να μην έχουν καμιά αυταπάτη ότι είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν κάποιον ανελέητο ή έστω υποτυπώδη ουσιαστικό αγώνα. Είναι γνωστό ότι και κατά την ψήφιση του νόμου για την πώληση του ΑΔΜΗΕ παρά τα δεκάδες ψηφίσματα όχι μόνο δεν έγινε κανένας ουσιαστικός αγώνας αλλά ακόμα και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για αποστολή επιστολών προς τους βουλευτές της περιφέρειας ο κ. Δακής την αγνόησε προφανώς για να μην τους «στενοχωρήσει»!
Ο αγώνας για να μην περάσει η πώληση των μονάδων θα πρέπει να δοθεί και να είναι, ενωτικός και ανυποχώρητος και με πολιτικά αιτήματα που θα θέτουν την αξίωση των εργαζομένων και των πολιτών για ρεύμα φθηνό (απαραίτητο κοινωνικό αγαθό) για το λαό και όχι για τους βιομήχανους, για μια ΔΕΗ πραγματικά 100% δημόσια (σε ένα δημόσιο που θα λειτουργεί με δημοκρατία διαφάνεια και λαϊκό έλεγχο και όχι ένα δημόσιο όπως το μάθαμε μέχρι σήμερα της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων), με εθνικοποίηση ολόκληρου του τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας, κανένα ιδιώτης στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή του Ηλεκτρικού ρεύματος, άλλωστε η συμμετοχή τους τα τελευταία χρόνια απέδειξε και στον πιο δύσπιστο ότι ο μόνος σκοπός τους είναι η ρεμούλα και η αρπαχτή!

Κοζάνη 14/3/2014
Το Γραφείο Τύπου της Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία