Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης προωθεί νέο συντριπτικό πλήγμα σε βάρος των εργασιακών δι-καιωμάτων και μισθών



Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης προωθεί νέο συντριπτικό πλήγμα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών, των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρών επαγγελματιών, αποδεικνύοντας ότι, τόσο τα λεγόμενα δημοσιονομικά όσο και τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα και οδηγούν στη λαϊκή χρεοκοπία. Το πολυνομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού τους προσφέρει ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη και νέα πεδία κερδοφορίας που θα προκύψουν από τον εκτοπισμό αυταπασχολουμένων.
 
Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κατώτερου μισθού, πλήρη και γενικευμένη κατάργηση επιδομάτων και μισθολογικών ωριμάνσεων, επέκταση των ατομικών συμβάσεων, που θα συμπαρασύρουν τους μισθούς σε όλους τους κλάδους, μειώνοντας περαιτέρω το εργατικό εισόδημα. Ήδη προωθείται η κατάργηση επιδομάτων του ΟΑΕΔ (μητρότητας, ασθένειας, στράτευσης κλπ), ενώ στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας μειώνει στο μισό τις τριετίες για του μακροχρόνια ανέργους. Με αυτό το μέτρο δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να απαλλαγούν άμεσα από εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και να τους αντικαταστήσουν με άλλους «φθηνότερους». Επεκτείνεται και διευκολύνεται η δράση των εταιριών ενοικίασης, δηλαδή των δουλεμπορικών γραφείων, με καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα χτυπηθούν από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που ενίσχυαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στρώνεται το έδαφος για νέες αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό με μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ένας μέρος των μικρών επαγγελματιών, παραγωγών και αγροτών οδηγούνται ουσιαστικά στον εκτοπισμό μέσα από τις ρυθμίσεις για το ψωμί, το γάλα, τα φαρμακεία, το βιβλίο, τα ταξί και φορτηγά, τη γενίκευση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, τα χαράτσια. Ωφελημένοι θα είναι τα μονοπώλια των αντίστοιχων κλάδων, τα σούπερ μάρκετ, οι αλυσίδες που θα συγκεντρώσουν στα χέρια τους ακόμη μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς. Επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις και μονιμοποιούνται τα δήθεν έκτακτα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα προηγούμενων χρόνων.
Όλες αυτές οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις εξαφανίζουν ήδη τα όποια ψίχουλα του ματωμένου πλεονάσματος. Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί την πιο χαρακτηριστική απόδειξη ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα, στα οποία ορκίζονται όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, περνούν πάνω από συντρίμμια δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες.
Τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, δεν αποτελούν μόνο κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις. Αποτελούν πολιτικές της ΕΕ και απαιτήσεις του κεφαλαίου σε συνθήκες διεθνοποιημένου ανταγωνισμού. Υπήρχαν και δρομολογήθηκαν προ κρίσης και μνημονίων και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ακόμη κι αν τα μνημόνια τελειώσουν με αυτή τη μορφή. Συνεπώς η κυβέρνηση κοροϊδεύει ξεδιάντροπα, όταν υπόσχεται καλύτερες ημέρες με το τέλος των μνημονίων και με κάποια ανάκαμψη της οικονομίας, όταν μάλιστα η ΕΕ έχει διαμορφώσει νέους μηχανισμούς επιτήρησης, για να προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική. Αντίστοιχα κοροϊδεύουν και τα άλλα κόμματα της ΕΕ και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που, ενώ δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια στον ευρωμονόδρομο και τον ΣΕΒ, υπόσχεται ανακούφιση του λαού μέσα από διαπραγματεύσεις εντός αυτών των τειχών.
Καμία αναμονή, καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ. Τα επόμενα χρόνια αυτός ο δρόμος θα γίνει ακόμη πιο σκληρός για το λαό. Τώρα χρειάζεται οργάνωση, ανασύνταξη, αγωνιστική απάντηση, λαϊκή συμμαχία εργατών, αυταπασχολουμένων, αγροτών, νέων, γυναικών ενάντια στον κοινό αντίπαλο που είναι η ΕΕ, τα μονοπώλια και τα κόμματά τους. Ισχυρό ΚΚΕ για να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων.
    Γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ           28/3/14