Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Διαβούλευση Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ με αρμόδιους φορείς για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών



Διαβούλευση με αρμόδιους φορείς κοινωνικούς και επαγγελματικούς  για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, με αφορμή   τη σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πραγματοποίησε στη Βουλή την Πέμπτη 20/3 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στη διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του  Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Συλλόγων Μηχανικών, ενώ από την πλευρά της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι βουλευτές Ε. Ουζουνίδου, Απ. Αλεξόπουλος, Αφρ. Θεοπεφτάτου, Θ. Φωτίου  και  Θ. Πετράκος.
 
Η υπεύθυνη από την πλευρά της Κ.Ο. των θεμάτων Υποδομών  Ε. Ουζουνίδου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν  την αντιδεοντολογική στάση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να  αποστείλουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς να προηγηθεί η αυτονόητη διαβούλευση με τους αρμόδιους θεσμικούς επιστημονικούς Συλλόγους, ούτε  και με το Τεχνικό Επιμελητήριο, το θεσμικό- τεχνικό δηλαδή σύμβουλο της Πολιτείας. 
Παράλληλα, σημείωσαν  πως η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού  δεν είναι καθόλου  τυχαία, καθώς εντάσσεται στη γενικότερη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει να καταργεί  και να αποσυνδέει την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο και να οδηγεί τους επιστημονικούς κλάδους των μηχανικών στο κυνήγι πιστοποιήσεων, και μάλιστα επί πληρωμή.  Αυτό έχει ως συνέπεια, συμπλήρωσαν, να επιτείνεται  το γενικότερο καθεστώς ανασφάλειας που επικρατεί  στην επιστημονική κοινότητα των μηχανικών. Τόνισαν ότι  ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η  δημόσια εκπαίδευση, τα δημόσια Πολυτεχνεία και το επίπεδο γνώσεων και εφοδίων που παρέχουν αυτά.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν επίσης ότι δε μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των κατασκευών και των πολιτών,  η εξοικονόμηση ενέργειας, ο σεβασμός στο περιβάλλον και γενικότερα το δημόσιο συμφέρον. Από την πλευρά τους οι φορείς έθεσαν μια σειρά από ζητήματα, όπως την αναγκαιότητα αρχικά του καθορισμού των απαιτήσεων για κάθε κατηγορία έργου, ενιαία για δημόσια και ιδιωτικά έργα, την απαράδεκτη εμπλοκή του Υπουργείου Οικονομικών, το σημαντικό ρόλο του ΤΕΕ στην απονομή ισοτιμίας πτυχίων, την αναγκαιότητα κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικοτήτων, που εδώ και 30 έτη θεωρούνται νέες ειδικότητες, ενώ συνομολόγησαν πως τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά με βάση την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την ασφάλεια των πολιτών και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων  κλάδων των μηχανικών που δεν έχει γίνει η αναγνώριση τους (Παραγωγής και Διοίκησης, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης). Επισημάνθηκε  πως το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί μέσα από των τεχνικό κόσμο σε συνεργασία με τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές σχολές.
Τέλος, οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν το διάλογο με γνώμονα την αξιοπρέπεια του μηχανικού και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας.

Το Γραφείο Τύπου