Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριου Τσαυτάρη, είχε προεκλογική σκοπιμότητα. Οργανώθηκε από τον Δήμο Κοζάνης συνέδριο φιέστα, για την παραγωγή και την ποιότητα στον πρωτογενή τομέα με θέμα «Ανάπτυξη, Αναδιάρθρωση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της υπαίθρου». Ο Υπουργός επισκέφθηκε το Δήμο Σερβίων – Βελβεντού όπου εξήγγειλε τη δημιουργία της πρώτης σε όλη τη χώρα «Ζώνης εκτατικής κτηνοτροφίας» και λειτουργία «πρότυπου πολυλειτουργικού Αγροκτήματος Έρευνας». 
 
Επισκέφτηκε το πρότυπο Κέντρο κτηνοτροφίας και εκπαίδευσης στη Βλάστη και την εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων «Πατσίκας Στέφανος και ΣΙΑ ΟΒΕ» στην Αναρράχη. Οι εξαγγελίες και υποσχέσεις του υπουργού δεν απάντησαν στα καυτά προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ), πολιτική που ξεκληρίζει τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και μεταποίησης στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών, στην αθρόα εισαγωγή προϊόντων μονοπωλιακών ομίλων της Ε.Ε. και τρίτων χωρών.
Η «Ζώνη Κτηνοτροφίας» στα Σέρβια δεν απευθύνεται στους μικρούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι μοχθούν για να επιβιώσουν, αντιμετωπίζοντας το υψηλό κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, φάρμακα, ρεύμα), τις εξευτελιστικές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τους αγρότες. Οι κόποι τους είναι χωρίς αντίκρισμα. Τους καλλιεργούν αυταπάτες, προβάλλοντας την μονάδα γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αναρράχη, η οποία πρόσφατα έκλεισε συμφωνία με γαλλικό όμιλο αυξάνοντας την ποσότητα επεξεργασίας γάλακτος κατά 10% ετησίως και τον αριθμό των εμπλεκόμενων κτηνοτρόφων σε 500. Στην πραγματικότητα δεν θα ωφεληθούν οι κτηνοτρόφοι, καθώς οι χαμηλές τιμές του γάλακτος και το υψηλό κόστος παραγωγής θα παραμείνουν. Αποσιωπούν ότι θα εξάγεται γάλα στο γαλλικό μονοπώλιο και στη συνέχεια τα προϊόντα που θα παράγονται, θα εισάγονται στην Ελλάδα.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι εξαγγελίες δεν αφορούν τους φτωχούς αγρότες αλλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου.
Ο Υπουργός της συγκυβέρνησης απέκρυψε τις συνέπειες της νέας ΚΑΠ 2014-2020, την μείωση των κοινοτικών πόρων για την Ελλάδα κατά 12%, την μείωση των επιδοτήσεων από 100 ευρώ /στρέμμα στα 40 ευρώ /στρέμμα που θα αφορούν μόνο όσους χαρακτηρίζονται «ενεργοί αγρότες».Αποκλείονται αυτοί που για να επιβιώσουν και να συμπληρώσουν το οικογενειακό τους εισόδημα αναγκάζονται να κάνουν και άλλη δουλειά.
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι και ιδιαίτερα οι νέοι να μην πέσουν στην παγίδα που τους στήνει η κυβέρνηση (Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ).Να μην ξεγελαστούν από τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ιδιαίτερα του «αριστερού», «αντιμνημονιακού» ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβάλει ως αιτία των προβλημάτων την τρόικα και τα μνημόνια, χωρίς να αναφέρεται στην ΚΑΠ, για την οποία τοποθετείται επιλεκτικά, λέγοντας ότι είναι ένας «μηχανισμός κατανομής ενισχύσεων» που δεν ενεργοποιεί τα αναπτυξιακά ανακλαστικά του αγροτικού χώρου. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι καλλιεργεί αυταπάτες για τη δυνατότητα προστασίας της φτωχής αγροτιάς στο πλαίσιο της Ε.Ε. από την οποία ιδιαίτερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν πικρή πείρα με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα.
Καλούμε τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους να καταδικάσουν την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε., να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να μπορεί από καλύτερες θέσεις να παλεύει για τα προβλήματα τους και να στηρίζει τον αγώνα τους. Τους καλούμε να στηρίξουν τις προτάσεις του ΚΚΕ, των οποίων η ρεαλιστικότητα και επικαιρότητα έχει επιβεβαιωθεί ως η μόνη συμφέρουσα:
Την αποδέσμευση από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία, κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, τη γη, τις υποδομές κλπ., κεντρικό σχεδιασμό και κίνητρο παραγωγής την κοινωνική ευημερία. Μόνο σε αυτή την κοινωνία ο αγροτοπαραγωγός μπορεί να έχει μέλλον, είτε δουλεύοντας σε μια μεγάλη μηχανοποιημένη κρατική αγροτική παραγωγή άμεσα συνδεδεμένη με τη βιομηχανία είτε με την εθελοντική ένταξή του στον παραγωγικό αγροτικό συνεταιρισμό που θα υποστηρίζεται από το κρατικό εμπόριο. Μόνο αυτή η κοινωνία μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην βίαιη καταστροφή τους.

ΚΟΖΑΝΗ 22-03-2014
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ