Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Σχεδιάζει η κυβέρνηση νέες επιβαρύνσεις στην αγροτική παραγωγή μέσω της αύξησης της χρέωσης του αγροτικού ρεύματος;



ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς : - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -              Περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής
Με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παροχή νυχτερινού ρεύματος στους αγρότες και την εγκατάσταση νέου τύπου μετρητών για την πρόσβαση στο νυχτερινό τιμολόγιο, ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική στο αγροτικό ρεύμα.
 
 Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η κατάργηση του αγροτικού ρεύματος έχει ήδη προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Ιούλιο του 2013, ενώ και η κυβέρνηση έχει εισαγάγει αντίστοιχη ρύθμιση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 ως «διαρθρωτική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της ανάπτυξης».
Εντούτοις, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο κόστος τόσο των αγροτικών όσο και των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών προϊόντων. Το ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται στον αγροτικό τομέα κυρίως για την άρδευση των δυναμικών και ποτιστικών καλλιεργειών, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι.
Το κόστος της καλλιέργειας του καλαμποκιού ανέρχεται περίπου στα 170-200 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό το κόστος διαμορφώνεται από τα λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρια, τις διάφορες κατεργασίες (άροση, σπορά κτλ) αλλά και το κόστος άρδευσης που οφείλεται στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα αντλητικά συγκροτήματα. Το καλαμπόκι, μαζί με το βαμβάκι, είναι ένα φυτό που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Απαιτεί να αρδεύεται  κάθε 3-7 ημέρες, ανάλογα με τον τρόπο άρδευσης (τεχνητή βροχή, κατάκλιση, στάγδην άρδευση)  αλλά και  τον τύπο του εδάφους (ελαφρύ, μέσω, βαρύ , χαλικώδες κτλ).
Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας με την υπάρχουσα τιμή (0,06412 ευρώ/κιλοβατώρα) για την άρδευση ανέρχεται στα 50-60 ευρώ ανά στρέμμα.  Για παράδειγμα,  η χρέωση του ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΕΑ για το καλαμπόκι ανέρχεται στο 60 ευρώ/στρέμμα και στο βαμβάκι στα 42 ευρώ/στρέμμα. Αυτό σημαίνει πως το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη διαμόρφωση του τελικού κόστους για το καλαμπόκι αντιστοιχεί περίπου στο 30-40%. Σε πολλά άλλα προϊόντα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ακόμα πολύ μεγαλύτερο, όπως για παράδειγμα στην πτηνοτροφεία και ιδιαίτερα στα εκκολαπτήρια που έχουν κλωσσομηχανές.
Επίσης, η άρδευση στις αρδευόμενες καλλιέργειες γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Η αρδευτική περίοδος στις αρδευτικές καλλιέργειες (καλαμπόκι, βαμβάκι, τριφύλλι, ζαχαρότευτλα, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κτλ) αρχίζει από το Μάιο έως και Σεπτέμβριο.  Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η άρδευση των καλλιεργειών δεν μπορεί να γίνεται μόνο την νύχτα και αυτό γιατί τεχνικά είναι αδύνατον.
Η μέχρι τώρα χρέωση του αγροτικού τιμολογίου από τη ΔΕΗ είναι 0,06412 ευρώ/κιλοβατώρα. Η χρέωση του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ είναι 0,06610 τόσο για το οικιακό, όσο και το βιομηχανικό και εμπορικό. Με δεδομένο ότι σήμερα η τιμή της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος είναι χαμηλότερη από την τιμή της κιλοβατώρας του νυχτερινού ρεύματος, 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
-          Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην προβεί στην αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες μέσα από την  εφαρμογή του νυχτερινού τιμολογίου για αυτούς;
-          Σκοπεύει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Δριτσέλη Παναγιώτα
Πετράκος Θανάσης
Κοδέλας Δημήτρης
Βαμβακά Τζένη
Δερμιτζάκης Κώστας
Τριανταφύλλου Μαρία
Στρατούλης Δημήτρης
Κατριβάνου Βασιλική
Γάκης Δημήτρης
Πάντζας Γιώργος
Βαρεμένος Γιώργος
Σαμοΐλης Στέφανος
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Σταθάς Γιάννης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Διακάκη Μαρία
Σταμπουλή Αφροδίτη
Γελαλής Δημήτρης
Αποστόλου Βαγγέλης
Γαϊτάνη Ιωάννα
Ιγγλέζη Κατερίνα
Κανελλοπούλου Μαρία
Σακοράφα Σοφία
Καλογερή Αγνή
Καφαντάρη Χαρά
Τσουκαλάς Δημήτρης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Ουζουνίδου Ευγενία
Γεωργοπούλου Έφη
Ζαχαριάς Κώστας
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Διώτη Ηρώ
Φωτίου Θεανώ
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Κυριακάκης Βασίλης
Παναγούλης Στάθης