Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Διακήρυξη της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Για τις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Περιφ. Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας  την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013
Αγαπητέ Συνάδελφε
Η   χώρα μας και η περιφέρεια μας πλήττονται τα τελευταία χρόνια  από μια πρωτοφανή, βαθειά  χωρίς τέλος οικονομική κρίση που αποτυπώνεται με βαθειά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων του λαού και ένα πολύ υψηλό δείκτη ανεργίας που στους νέους ξεπερνά το 60%.
 
Είναι σαφές ότι το παραγωγικό πρότυπο και το καταναλωτικό μοντέλο που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίας και στο οποίο στηρίχθηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται η οικονομία της περιοχής, δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση στα προβλήματα των πολιτών της και οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο
Ταυτόχρονα τα συνεχή φορολογικά μέτρα και χαράτσια χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό, οι οριζόντιες περικοπές στα εισοδήματα των εργαζομένων, η επί μακρόν στέρηση ρευστότητας από τις τράπεζες οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν  χιλιάδες επιχειρήσεις στα λουκέτα προσθέτοντας νέες στρατιές ανέργων.
Μέσα σ’ αυτό το τραγικά  υφεσιακό περιβάλλον χιλιάδες νέοι επιστήμονες και μέσα σ’ αυτούς πολλοί νέοι συνάδελφοι οικονομολόγοι με ικανά επιστημονικά προσόντα βρίσκονται  άνεργοι, στο απόλυτο αδιέξοδο χωρίς μέλλον, και δυστυχώς πολλοί από αυτούς οδηγούνται στην μετανάστευση για αναζήτηση καλύτερης τύχης.
Είναι σαφές ότι σε τέτοιες συνθήκες οι φορείς της περιοχής και κυρίως οι επιστημονικοί όφειλαν και οφείλουν να  αρθρώσουν   ουσιαστικό λόγο  διαμορφώνοντας προτάσεις και λύσεις διεξόδου.
Οι όποιες θετικές προτάσεις που έγιναν στο παρελθόν από τους τοπικούς φορείς, ακόμη και όταν μετ’ επαίνων υιοθετήθηκαν, όχι μόνο δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη αλλά πολλές φορές δεν υποστηρίχθηκαν σθεναρά από τους κοινωνικούς και κυρίως τους επιστημονι-κούς φορείς της περιφέρειας, υποτασσόμενοι  στο λαϊκισμό για εύκολες παροχές.
Δυστυχώς και  το  επιμελητήριό μας μέσα σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με αποτέλεσμα καθημερινά να απαξιώνεται ως θεσμός στα μάτια των συναδέλφων και της κοινωνίας.
Οι όποιες πρωτοβουλίες του εξαντλήθηκαν σε κάποιες εορταστικές εκδηλώσεις βράβευσης εισαχθέντων, χορούς και βεβαίως κάποιες θετικές όντως δράσεις αποκλειστικά για τον κλάδο των λογιστών φοροτεχνικών.
Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων εργαζομένων που πλήττονται βάναυσα από την κρίση, οι χωρίς μέλλον εκατοντάδες νέοι άνεργοι οικονομολόγοι ,  η ίδια η κοινωνία της περιφέρειας που έχει χάσει τον προσανατολισμό  και την προοπτική της, βλέπουν  ένα χρήσιμο σαυτές τις συνθήκες επιστημονικό φορέα,  το  οικονομικό επιμελητήριο, να είναι παρατηρητής των εξελίξεων, άχρωμο, άτολμο, χωρίς ουσιαστικό λόγο και παρέμβαση.
Εμείς οι νέοι Οικονομολόγοι βλέποντας και  ζώντας τα προβλήματα και τα αδιέξοδα στον κλάδο και την κοινωνία αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση.
Συγκροτήσαμε μέσα από διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες την ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ χωρίς δεσμεύσεις, και εξαρτήσεις με ένα και μοναδικό σκοπό:
Ένα αναβαθμισμένο δημιουργικό και αξιόπιστο Οικονομικό Επιμελητήριο
που
Θα διατυπώνει  προτάσεις διεξόδου στα αναπτυξιακά αδιέξοδα της Δυτικής Μακεδονίας
και
Θα αντιμετωπίζει επάξια τα προβλήματα των μελών του δίνοντας ελπίδα και προοπτική  στους νέους
Το νέο επιμελητήριο που οραματιζόμαστε:
α) Θα αναδεικνύει τα επιστημονικά χαρακτηριστικά της δραστηριότητας των επαγγελματικών ειδικοτήτων των οικονομολόγων
και
β) Θα ανοίγει νέες δυνατότητες και προοπτικές ώστε η περιφέρεια να αποτελεί χώρο αξιοποίησης και άσκησης των επιστημονικών γνώσεων και δεξιοτήτων ιδιαίτερα των νέων  ανέργων συναδέλφων.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους που πιστεύουν ότι:
·         Στη σημερινή κατάσταση δεν μπορούμε να είμαστε θεατές.

·         Η  ανακοπή της πτωτικής πορείας της οικονομίας και η υποβάθμιση της κοινωνίας στην περιοχή μας είναι υπόθεση όλων και κατά πρώτο λόγο των συλλογικοτήτων μάς.
·         Η ενεργοποίηση και όχι η απαθής αναμονή είναι η απάντηση που όλοι πρέπει να δίνουμε καθημερινά.
·         Η συλλογική έκφραση των οικονομολόγων της Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να είναι υποδοχέας καλλιέργειας της συμμετοχής και ανάδειξης των προσωπικών ικανοτήτων των μελών του.
·         Ο φορέας εκπροσώπησης τους θα πρέπει να είναι όχι μόνο συμμέτοχος στη συζήτηση και το σχεδιασμό του μέλλοντος της περιφέρειάς μας, αλλά πρέπει να έχει ρόλο υποκινητή και καταλύτη ενεργοποίησης των υπόλοιπων φορέων της κοινωνίας.
Σε καλούμε να συμπορευτείς μαζί μας.
Δεν έχουμε δεσμεύσεις, δουλείες και υποχρεώσεις. Ούτε επετηρίδες.
Μαζί για το καλό όλων.
Για ένα ΟΕΕ δημιουργικό, που συσπειρώνει και ενεργοποιεί τα μέλη του, που τα κάνει υπερήφανα για τη συλλογική τους έκφραση.


ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
        Οι υποψήφιοι για τις εκλογές της 15ης  Δεκεμβρίου του περιφερειακού τμήματος
A/A
Επώνυμο
Όνομα
Νομός
ΕΡΓΑΣΙΑ
1
ΔΑΝΙΗΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΙΩΑΝΝΑ
ΚΟΖΑΝΗΣ
 ΟΙΚΟΝ. ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔ. ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
2
ΚΑΛΤΣΙΟΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΕΛΕΥΘ ΕΠΑΓ -ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ-ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
3
ΚΑΦΑΣΗ
ΕΛΕΝΗ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.- ΕΥΡΩΠ. ΠΡΟΓ/ΤΑ
4
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΟΖΑΝΗΣ
Σ.ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ Α.Ε. - ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ
5
ΛΙΑΚΟΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΕΛΕΥΘ ΕΠΑΓ.Γ-ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡ/ΚΟΣ
6
ΠΑΠΟΥΛΚΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ
ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Δ.Ο.Υ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
7
ΣΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΕΛΕΥΘ ΕΠΑΓΓ.-ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡ/ΚΟΣ
8
ΣΚΑΡΚΑΛΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΕΛΕΥΘ ΕΠΑΓΓ.-ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ -ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
9
ΤΖΟΥΜΑΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΛΕΥΘ ΕΠΑΓΓ.-ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡ/ΚΟΣ
10
ΤΣΑΜΠΟΥΡΗΣ
ΦΩΤΙΟΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ