Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Κάλεσμα για μια καλύτερη Ευρώπη

Άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ευρωπαϊκό κάλεσμα ενότητας, αλληλεγγύης και αγώνα για μια καλύτερη Ευρώπη έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υποψήφιος με το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα από τη Guardian.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι οι πολιτικές λιτότητας σπέρνουν τον όλεθρο και έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τη ζωή και την ηρεμία των πολιτών, αλλά η ενότητα της αριστεράς μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον τους λαούς της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η Ελλάδα με τα υπέρογκα ποσοστά ανεργίας, φτώχειας, οικονομικής ύφεσης και δραματικής αύξησης του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί την εξαίρεση.

Αντίθετα οι ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού έχουν συμβάλλει στην όξυνση μιας πανευρωπαϊκής ανθρωπιστικής κρίσης, όπου 120 εκατομμύρια πολίτες αντιμετωπίζουν οριακές καταστάσεις επιβίωσης και περισσότεροι από 1.000 νέοι κάθε μέρα μένουν άνεργοι. Μέσα σε 4 χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης ο ευρωπαϊκός στρατός των ανέργων αυξήθηκε κατά 10 εκατομμύρια και η Ευρώπη βγάζει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας μνήμες ενός παρελθόντος μαζικής φτώχειας και κοινωνικής μιζέριας, όπως τονίζει και η πρόσφατη μελέτη του Ερυθρού Σταυρού που αναφέρεται στο άρθρο. Εκατομμύρια ευρωπαίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις δανειακές του υποχρεώσεις, το ηλεκτρικό ρεύμα και δαπάνες σπουδών και ιατρικής περίθαλψης. Πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης της οικονομίας που παράγει ανισότητα και κακοπληρωμένες και επισφαλείς θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παρουσιάζει επίσης τρομακτικά στοιχεία για την άνοδο του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ορισμένες χώρες, ενώ αποκαλύπτει την υποκρισία των οργάνων της Ένωσης τα οποία αφιερώνουν  μόλις το 0,6% (ή 6δις ευρώ σε απόλυτους αριθμούς) του συνολικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Επισημαίνουμε ότι τα χρήματα αυτά είναι δέκα φορές λιγότερα από τα χρήματα που δαπανώνται για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών μέσω ESM.

Χρησιμοπoιώντας τη ρήση του Νέλσον Μαντέλα ότι η φτώχεια δεν είναι φυσικό, αλλά κοινωνικό φαινόμενο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταλήγει ότι αποτελεί ιστορικό καθήκον η διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού μετώπου ενάντια στη λιτότητα, την ύφεση και το φασισμό με τη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών που θα βάλουν φρένο στην καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα αποκαταστήσουν την ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες όλης της Ευρώπης. Το άρθρο καταλήγει στο ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και η υποψηφιότητα του για την προεδρία της Κομισιόν παρακινείται από την ισχυρή θέληση μιας δομικής ανασυγκρότησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος στη βάση των δημοκρατικών αρχών και προοδευτικών παραδόσεων της Ευρώπης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ