Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ομιλία του Δημάρχου για τον προϋπολογισμό του 2014 στο Δημοτικό Συμβούλιο



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η σημερινή μέρα θα έπρεπε να είναι και είναι η κορυφαία μέρα της λειτουργίας του Δήμου. Σήμερα συζητείται στην ολομέλεια του σώματος, ο προϋπολογισμός έργων και λειτουργίας του Δήμου.
Σήμερα καθορίζεται η ποιότητα υπηρεσιών που θα παρέχει ο Δήμος στους πολίτες του την επόμενη χρονιά. Σήμερα αποφασίζονται οι δαπάνες για όλες τις λειτουργίες του Δήμου και ταυτόχρονα τα έσοδα του. 
 
 Με την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος αλλά και του ετήσιου προγράμματος δράσης, η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να καθορίζει την λειτουργία του Δήμου με βάση τις πολιτικές που θέλει ν’ ασκήσει.
 Στον προϋπολογισμό δηλαδή αποτυπώνονται οι πολιτικές που ασκεί η Δημοτική Αρχή σε όλες τις λειτουργίες του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα χαράσσει την αναπτυξιακής της πολιτική μέσω του τεχνικού προγράμματος και του ετήσιου προγράμματος δράσης.
 Όμως κύριοι και κυρίες συνάδελφοι φέτος δεν έγινε αυτό.
 Ο προϋπολογισμός που συντάχθηκε έγινε με αυστηρές οδηγίες του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του Υπουργείο Οικονομικών αλλά και της τρόικας με μία διαδικασία λογιστική και άκρως αυθαίρετη, αφού δεν λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, όσον αφορά την εξυπηρέτηση  τους, ή τις πραγματικές φοροδοτικές ικανότητες των πολιτών, όσων αφορά την είσπραξη των εσόδων.
 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
 Είναι γνωστό σε όλους μας οι δραματικές περικοπές που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις τα τελευταία τρία χρόνια.
-          Μείωση των τακτικών επιχορηγήσεων κατά 60% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
-          Μείωση της ΣΑΤΑ σε ποσοστό πάνω από 60%.
-          Κατάργηση όλων των ειδικών χρηματοδοτήσεων των Δήμων (ΘΗΣΕΑΣ, ΠΙΝΔΟΣ και άλλα προγράμματα).
-          Μείωση των χρηματοδοτήσεων των σχολικών επιτροπών σε ποσοστό πάνω από 60%.
 Πέρα όμως των παραπάνω με τον νόμο του Καλλικράτη στους Δήμους περιήλθαν καινούριες αρμοδιότητες χωρίς ταυτόχρονα να διατεθούν οι αντίστοιχοι πόροι (χρηματοδοτήσεις και προσωπικό).
 Θέλω να ενημερώσω το σώμα ότι μόνον για την συντήρηση της αγροτικής και δασικής οδοποιίας ο Δήμος επιβαρύνεται σε ετήσια βάση με ποσά πάνω από 200.000€ (καύσιμα, συντήρηση, προσωπικό κλπ). Τον χειμώνα του 2011-2012 με την μεγάλη βαρυχειμωνιά ο Δήμος δαπάνησε για τον αποχιονισμό πάνω από 200.000€, χωρίς το κράτος να δώσει ούτε ένα ευρώ.
 Υπηρεσίες του Δήμου που παραμένουν χωρίς προσωπικό (όπως για παράδειγμα η πολεοδομία) ή με μειωμένο προσωπικό (γραφείο αγροτικής ανάπτυξης), αρμοδιότητες κρίσιμες για την λειτουργία του Δήμου.
 Παρ’ όλα αυτά με τις προσπάθειες αιρετών και εργαζομένων του Δήμου, αλλά κυρίως με τις υπεράνθρωπες θυσίες των πολιτών κατορθώσαμε να εξυγιάνουμε τον Δήμο μας.
 Ως το τέλος του 2013 θα έχει εξοφληθεί το σύνολο των υποχρεώσεών μας μέχρι 31-12-2011, ύψους 6,1 εκ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα τα υπάρχοντα δάνεια καθώς επίσης και οι ρυθμίσεις προς ασφαλιστικούς οργανισμούς αποπληρώνονται κανονικά.
 Ταυτόχρονα ΄΄τρέξαμε΄΄  ΄΄ωριμάσαμε΄΄ και εκτελούνται, ή αρχίζουν να εκτελούνται μία σειρά μεγάλων έργων ενταγμένων κυρίως στο ΕΣΠΑ, αλλά και μικρών έργων από τις οικονομίες του Δήμου και από την χρήση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης. Και τόσα άλλα!!
Λειτουργήσαμε δηλαδή ως Δημοτική Αρχή, όπως θα κάναμε στο σπίτι μας. Νοικοκυρέψαμε το σπίτι μας και βάζουμε σιγά-σιγά τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής.
Δεν χρειαζόμαστε κανένα Οικονομικό Παρατηρητήριο και καμιά τρόικα για να μας υποδείξει πως θα λειτουργήσουμε.
Μπορούμε και μόνοι μας να σταθμίσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και να ενεργήσουμε αναλόγως, όχι με βάση τις επιταγές της τρόικας αλλά με τις ανάγκες των πολιτών.
 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
 Για την κατάρτιση του φετινού προϋπολογισμού θα σας μιλήσει η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών, η οποία ως υπηρεσιακός παράγοντας ενήργησε με βάση τις εντολές των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, αλλά και του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.
 Όπως θα διαπιστώσετε στην συνέχεια, ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με βάση κάποιους αυθαίρετους υπολογισμούς τους οποίους επέβαλλε το οικονομικό παρατηρητήριο και στο σκέλος των εσόδων αλλά και στο σκέλος των εξόδων.
 Εγώ αρνούμαι να εκτελέσω τις εντολές του οικονομικού παρατηρητηρίου, γιατί θεωρώ ότι στο σκέλος των εσόδων έχουν εγγραφεί πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που θα εισπραχθούν και βεβαίως και στο σκέλος των εξόδων όπου θα διοχετευθούν τα επιπλέον αυτά ποσά.
 Με τις αποφάσεις λοιπόν της κυβέρνησης και της τρόικας στραγγαλίζεται η λειτουργία του Δήμου μας.
 Δεν μας αφήνουν ν’ αναπνεύσουμε, μας αφαιρούν τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε ως Δημοτική Αρχή για ν’ ανακουφιστεί ο λαός στις δύσκολες πραγματικά συνθήκες που περνάει σήμερα.
 Το πιο ακραίο όμως που μας έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και η τρόικα είναι η επιπλέον για φέτος μείωση της ΣΑΤΑ κατά 53%. Δηλαδή το ποσόν που αντιστοιχεί σε μικρά έργα συντήρησης ύψους περίπου 600.000€ για το 2013, θα μειωθεί στα 297.000€ το 2014.
 Στο σύνολο δηλαδή τις πενταετίας 2009-2014 η ΣΑΤΑ θα μειωθεί σε ποσοστό πάνω από75%. Είναι ή δεν είναι έγκλημα αυτό κατά των πολιτών του Δήμου μας αλλά και  του ελληνικού λαού;
 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
-          Αρνούμαι να είμαι δήμαρχος υπό επικυριαρχία του οικονομικού παρατηρητηρίου και της τρόικας.
-          Αρνούμαι να παίρνω οδηγίες και εντολές από τους γραφειοκράτες της τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών.
-          Αρνούμαι να γίνω ο ενδιάμεσος κρίκος άσκησης της πολιτικής της λιτότητας και της εξαθλίωσης των πολιτών.
-          Αρνούμαι να γίνω διαχειριστής μιας πολιτικής συμπίεσης των δικαιωμάτων των Δήμων και των πολιτών που επιβάλλεται από τους τεχνοκράτες των Αθηνών.
-          Αρνούμαι να γίνω ένας απλός υπηρεσιακός παράγοντας που θα εκτελεί εντολές του οικονομικού παρατηρητηρίου και της τρόικας.
-          Αρνούμαι να είμαι δήμαρχος υπό περιορισμούς και να εκτελώ εντολές στυγνών τεχνοκρατών και γραφειοκρατών. Εκλέχτηκα για να υπηρετώ τον λαό και μόνον σ’ αυτόν λογοδοτώ.
-          Θα δώσουμε τον αγώνα όλοι μαζί για να ανατρέψουμε τον σημερινό προϋπολογισμό και τις πολιτικές που θέλουν να μας επιβάλλουν.
-          Δηλώνω επίσης ότι θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά έτσι ώστε ο σημερινός  -υπό ψήφιση- προϋπολογισμός να έλθει γι’ αναμόρφωση στην αρχή της χρονιάς, έτσι ώστε να εκφράζεται η άσκηση της πολιτικής για την οποία λάβαμε εντολή από τον λαό.
 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
 Όλα αυτά τα ανέφερα για να σας καταδείξω πόσο δραματική είναι η κατάσταση στην λειτουργία των Δήμων. Πιστεύω ότι όλοι μαζί και με την συνδρομή των εργαζομένων μπορούμε ν’ ανατρέψουμε μια τέτοια πολιτική στραγγαλισμού της λειτουργίας των Δήμων.
 Όμως σήμερα βρισκόμαστε στο δίλλημα που επιβλήθηκε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, αλλά και το Οικονομικό Παρατηρητήριο, ή να μην εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό - οπότε διακόπτεται η χρηματοδότηση του Δήμου - ή να τον εγκρίνουμε με όλους τους περιορισμούς που έθεσε το Οικονομικό Παρατηρητήριο και στην συνέχεια να πάμε σε συνεχείς αναμορφώσεις, προκειμένου να βελτιώσουμε τις δράσεις εκείνες που εμείς θέλουμε.
 Με βάση τα παραπάνω πιστεύω ότι η λιγότερο επώδυνη λύση είναι να εγκρίνουμε σήμερα τον προϋπολογισμό και να προβαίνουμε σε συνεχείς αναμορφώσεις.
 Εννοείται βέβαια ότι πρέπει να συντονίσουμε την δράση μας και με άλλος Δήμους, ώστε να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις και στις χρηματοδοτήσεις από το Κράτος αλλά και στην τελική διαμόρφωση του προϋπολογισμού.

Σέρβια 13-11-2013                                      
     Ο Δήμαρχος

                                                             Βασίλειος Κωνσταντόπουλος



Βίντεο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://vimeo.com/79375393