Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Νεκρή αρκούδα από πυροβόλο όπλο



Νεκρή από τις σφαίρες πυροβόλου όπλου εντοπίστηκε το πρωί της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου αρκούδα στη Μύκανη Καλαμπάκας κοντά στον Ίωνα ποταμό στο δασος Ρίγκλοβο.
Πρόκειται για αρσενική αρκούδα ηλικίας περίπου 20 χρονών και βάρους 200-250 κιλών! Η αυτοψία έδειξε ότι ο θάνατός του προήλθε από πυροβολισμό στο κεφάλι (πίσω από το δεξί αυτί) πιθανόν με μονόβολο. Ο χρόνος θανάτωσής του προσδιορίζεται σε 4-5 ημέρες νωρίτερα, καθώς είχε ήδη αρχίσει η αποσύνθεση του ζώου.
 

Στην περιοχή βρέθηκαν σκαψίματα από αγριογούρουνα και θεωρείται πιθανό η αρκούδα να σκοτώθηκε σε παγάνα στο κυνήγι για αγριογούρουνο.

Στο σημείο κλήθηκαν η υπεύθυνη γραφείου Καλαμπάκας για το πρόγραμμα Life Against Poison του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Ζωή Καρανίκα και ο συνεργάτης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, Βάιος Κουτής, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Δασαρχείου Καλαμπάκας, της κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων, του Δήμου Καλαμπάκας και της Θυροφυλακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το δεύτερο μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα πολίτης είχε ενημερώσει επώνυμα και με κινηματογραφικό υλικό για τον εντοπισμό νεκρής αρκούδας στο όρος Βόιο, σε δύσβατο σημείο δίπλα σε ορειβατικό μονοπάτι. Το ζώο είχε πυροβοληθεί κάτω από τον αυχένα και στην αριστερή ωμοπλάτη.

Με αφορμή τα δύο παραπάνω περιστατικά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υπενθυμίζουν ότι η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.

Κυριότερη απειλή για την αρκούδα δυστυχώς παραμένει ο άνθρωπος.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ: Πάνος Στεφάνου/ Υπεύθυνος Επικοινωνίας 6946 001618
Για την ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ» 2310252530 και 6972-694147