Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. : Ποια είναι η ξεκάθαρη θέση των δήμων-μετόχων;



Στις 31.10.2013 σε τηλεοπτική συνέντευξη ο γενικός διευθυντής της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε., Δημοσθένης Μαυρίδης, τοποθετήθηκε ως εξής: «η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να περάσει σε ιδιωτικές εταιρίες από τους δήμους, που την έχουν μέχρι σήμερα, αφού αυτές θα την κάνουν καλύτερα».
 
Ο κος Μαυρίδης εν συνεχεία ξεκαθάρισε ότι αυτό αποτελεί προσωπική του άποψη και μόνον. Να αναφέρουμε επίσης ότι ο ίδιος άνθρωπος έχει αναφέρει πάλι σε συνέντευξη-ραδιοφωνική αυτή τη φορά –ότι με την περάτωση  του Ολοκληρωμένου  Συστήματος  Διαχείρισης Απορριμμάτων  με Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) τα κόστη και θα αυξηθούν και θα μετακυλήσουν στους δημότες.

Δεν θα επανερχόμασταν στο θέμα εάν οι καιροί δεν το επέβαλλαν.

Εάν ο κος Μαυρίδης έχει κάποια στοιχεία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της εταιρείας οφείλει να την καταθέσει στο Δ.Σ. της εταιρείας στην οποία εργάζεται.
Εταιρεία της οποίας οι μέτοχοι είναι οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας και η οποία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σε αντίθετη περίπτωση, απορούμε τι ακριβώς κάνουν οι μέτοχοι της εταιρείας όταν ο γενικός διευθυντής εκφράζει την άποψη ότι η εταιρεία πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και τρόπο δράσης, κοινοποιώντας αυτή την άποψη σε συνέντευξη εν αγνοία των μετόχων.

Εκτός βέβαια εάν έχουν πλήρη γνώση οι δήμοι-μέτοχοι και απλά έχουν αφήσει τον κο Μαυρίδη να δημιουργήσει «κλίμα», ώστε να δούμε τα αντανακλαστικά και την αντίδραση της κοινωνίας, ποντάροντας στον "κοινωνικό αυτοματισμό".

Υπενθυμίζουμε ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ύδρευση, προσχολική αγωγή, κοινωνική μέριμνα κλπ) αποτελούν τον πυρήνα δραστηριοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων, ουσιαστικά η ιδιωτικοποίηση των δήμων.

Στους καιρούς που ζούμε, όπου το κλίμα καλλιεργείται εντέχνως για την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι αναμενόμενη και απαιτητή η ξεκάθαρη θέση των δήμων-μετόχων για το μέλλον της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ Α.Ε.

Ο δήμος είναι το κύτταρο της δημοκρατίας, ο κοντινότερος πολιτειακός θεσμός προς τον πολίτη και το αυτοδιοίκητο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Άλλωστε σύμφωνα με την ευρωπαϊκή χάρτα τοπικής αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης ,την οποία κάθε τόσο επικαλούνται οι τοπικοί  άρχοντες, τα κράτη -μέλη εγγυώνται την πολιτική, διοικητική και οικονομική αυτονομία των Τοπικών Αρχών. Σύμφωνα με την ίδια συνθήκη οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να ρυθμίζουν και να διαχειρίζονται ένα σημαντικό μέρος των δημοσίων υποθέσεων με δική τους αποκλειστική ευθύνη και προς το συμφέρον του τοπικού πληθυσμού και όχι ανάλογα με τα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών.

Αυτά περιμένουμε να επιβεβαιώσουν και οι δήμαρχοι της περιοχής μας.


Σύλλογος Υπαλλήλων Ο.Τ.Α. Ν. Κοζάνης
Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης 
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Εορδαίας
Σύλλογος  Δημοτικών Υπαλλήλων Γρεβενών
Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Καστοριάς
Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμων Φλώρινας & Αμυνταίου