Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Αγωγός φυσικού αερίου TAP: Πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλίων στην ενέργεια.


Συνεδρίασε την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας και αποφάνθηκε θετικά με τις ψήφους των περιφερειακών συμβούλων των παρατάξεων του κ. Δακή και του κ. Παπαϊορδανίδη που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Μ.Π.Ε του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου  - TAP.

 
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ την καταψήφισαν. Ο TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας μέσω Ελλάδας και Αλβανίας και δια μέσου της Αδριατικής θάλασσας θα καταλήγει στη νότια Ιταλία και έπειτα στη δυτική Ευρώπη.
Αποτελεί συνειδητή επιλογή που υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ειδικότερα την προτεραιότητα υλοποίησης του «νότιου ενεργειακού διαδρόμου».
Το τμήμα του TAP που θα διέρχεται από την Ελλάδα θα είναι συνολικού μήκους 547km. Στο πέρασμά του από την Δυτική Μακεδονία ο TAP θα καταστρέψει καλλιεργήσιμες εκτάσεις όπως τους οπωρώνες στην περιοχή των Πύργων Εορδαίας. Επίσης θα βάλει «φρένο» στην επέκταση οικισμών για τα επόμενα 40 χρόνια στα σημεία όπου διέρχεται ο αγωγός. Θα δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη περίπου μισού χιλιομέτρου. Οδικά, σιδηροδρομικά και αεροπορικά δίκτυα θα πρέπει να επανασχεδιαστούν με ιδιαίτερα προβλήματα των κάθετων αξόνων της εγνατίας οδού. Δεν προβλέπονται αναμονές διασύνδεσης με τα υπάρχοντα δίκτυα της ΔΕΣΦΑ, ... άνθρακες ο θησαυρός.  
Είναι μέγιστο ψέμα ότι ο αγωγός θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Προπαγανδίζουν ότι θα δημιουργηθούν, 2.000 άμεσα και 10.000 έμμεσα, θέσεις εργασίας. Την προπαγάνδα αυτή την καταρρίπτει έκθεση του ΙΟΒΕ που αναφέρει ότι οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση του αγωγού θα είναι μόλις 100!
Κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν με 5μηνες και 9μηνες συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που θα καθορίσουν οι κατασκευαστικές εταιρίες αξιοποιώντας φυσικά το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας. Μέχρι το πέρας της σύμβασης, σύμφωνα με την έκθεση της κοινοπραξίας με την ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργηθούν 4.800 θέσεις εργασίας που πολλές από αυτές θα είναι από εργαζόμενους από χώρες της ΕΕ. 
Η διέλευση του αγωγού TAP από την Ελλάδα δεν θα εξασφαλίσει φθηνό φυσικό αέριο για τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού δεν υπάρχει καμία τέτοια ρήτρα στη συμφωνία της κυβέρνησης με την κοινοπραξία του TAP.
Καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του TAP έπαιξε το γεγονός ότι οι αγορές της Ελλάδας και της Ιταλίας έχουν από τις υψηλότερες τιμές παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη:
Þ           Ελλάδα: 33,3 ανά MWh
Þ           Γερμανία: 24,5 ανά MWh
Þ           Γαλλία: 28,9 ανά MWh
Þ           Μ. Βρετανία: 22,9 ανά MWh
Τα τεράστια κέρδη από τη διέλευση του αγωγού ουδεμία σχέση έχει με τον ελληνικό λαό, όπως δεν έχουν άλλωστε με το λαό του ίδιου του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας παραγωγής του φυσικού αερίου όπου ένας στους δυο κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Εξάλλου στην Πτολεμαΐδα που είναι η καρδιά της ενέργειας, 350 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.
Τα κέρδη θα τα καρπωθούν μια χούφτα μονοπώλια που ελέγχουν την εξόρυξη, τη μεταφορά και την πώληση του φυσικού αερίου.
Με τη γεωστρατηγική «αναβάθμιση» και τη μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» για την οποία επαίρεται ο περιφερειάρχης κ. Δακής, στην ουσία εκείνο που «αναβαθμίζει» είναι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς και μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς για την ενέργεια που οδηγούν ακόμα και σε πολέμους.
Πολιτικά και ιστορικά ο δρόμος της ενέργειας, σε συνθήκες μονοπωλιακού ανταγωνισμού είναι βαμμένος με αίμα όση προπαγάνδα κι αν επιστρατεύσουν  οι κυβερνώντες για να πείσουν ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ για τον έλεγχο του «νότιου ενεργειακού διαδρόμου» της Ευρώπης, μέρος του οποίου διαπερνά και την Δυτική Μακεδονία μέσω του αγωγού TAP θα είναι στρωμένος…..με ροδοπέταλα, θα είναι μάταιη.
Κόντρα επομένως στα «πανηγύρια», στην Ελλάδα όπου ο χειμώνας βρίσκει 8 στα 10 νοικοκυριά χωρίς οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης, με πρόσφατο παράδειγμα το θάνατο της 13χρονης στη Θεσσαλονίκη. Η λύση για το λαό δε βρίσκεται στη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο και σε πεδίο κερδοσκοπικής δράσης των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.
Η λύση βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Μόνο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας που δε θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, μόνο η λαϊκή εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής ενέργειας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Σε αυτές τις συνθήκες η ενέργεια θα τεθεί στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων, η περιοχή θα αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων και θα εξασφαλίσει μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην υγεία και τη μόρφωση για τη νέα γενιά.

Κοζάνη 16/12/2013