Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

"Τά'ψαλλε" στη συνεδρίαση για τον απολογισμό ο π.Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου



Κε Δήμαρχε, Αγαπητοί συνάδελφοι, Φίλοι και φίλες

Πριν από την τοποθέτησή μου για το θέμα που βρεθήκαμε απόψε εδώ, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας διαβάσω μερικές γραμμές από την αντίστοιχη τοποθέτησή μου στην ψήφιση του απολογισμού του έτους 2010 σε αυτή εδώ την αίθουσα.
Είχα πει λοιπόν τότε: «Εκλεχθήκαμε για να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά  του Δήμου. Ήταν το κεντρικό μας σύνθημα και αποτελεί τον μπούσουλα σε κάθε απόφασή μας στο χρόνο που διοικούμε.
Δεν θεωρώ ότι αποτύχαμε στον στόχο μας αυτό, θα ήταν άλλωστε προσβολή στους δοκιμαζόμενους συνδημότες μας.
Θεωρώ όμως καθήκον μας να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του Δήμου και των πολιτών μας μέσα στα σφιχτά πλαίσια αυτής της πολιτικής.
 
Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να πετύχουμε, έτσι ώστε του χρόνου, τέτοιον καιρό, που θα φέρουμε προς ψήφιση τον «δικό μας» απολογισμό, τη δική μας διαχείριση δηλαδή, να μπορούμε να σας κοιτάξουμε στα μάτια και να μην κωλοτριβόμαστε στις καρέκλες μας, όπως κάνουν αρκετοί στην αίθουσα αυτή τη στιγμή.»

Πιθανόν, αυτά τα λόγια, να είναι ήδη αρκετά, αφού μας αναγκάζουν να αναλογιστούμε˙ και αυτός ο αναστοχασμός  είναι με τον εαυτό μας, τον οποίο και δεν μπορούμε να κοροϊδέψουμε με πολιτικάντικες δικαιολογίες και προφάσεις.

Ας έρθουμε όμως στο παρόν. Στον απολογισμό των πεπραγμένων της «δικής μας» δημοτικής περιόδου.
Κε Δήμαρχε, θα ήθελα αυτή η συνεδρίαση να γίνει εν είδει λαϊκής συνέλευσης, σε ανοιχτό χώρο με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας, άλλωστε αυτό είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά. Είχαμε υποσχεθεί περισσότερη άμεση δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή του κόσμου στις αποφάσεις και στις κρίσεις…. Αλλά ας αφήσουμε το τι ΘΑ ήθελα

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι, με όλα όσα αναφέρω, δεν αποποιούμαι τις τυχόν δικές μου ευθύνες, από τη στιγμή που υπηρέτησα αυτό το διάστημα από την τιμητική για μένα θέση του Προέδρου του Δ.Σ. Δεν θα το «παίξω» Πόντιος Πιλάτος, και μάλιστα Χριστουγεννιάτικα …

Θα αναφερθώ επιγραμματικά, χωρίς περαιτέρω σχόλια - που άλλωστε δε χρειάζονται, στα κατά τη γνώμη μου θετικά σημεία και πεπραγμένα της δημοτικής αρχής.
0  Ελάττωση του χρέους
0  Διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου μέσω της Διαύγειας αλλά και μέσω των οn-line συνεδριάσεων
0  Εκκίνηση μεγάλων έργων, όπως το πνευματικό κέντρο, οι βιολογικοί καθαρισμοί, η ανάπλαση της  πλατείας, το κλειστό γυμναστήριο, το θεατράκι του Κάστρου, η ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Σερβίων και του Δημαρχείου Σερβίων.
0  Η αγορά οικοπέδου του ΚΤΕΛ στα Σέρβια και η μη δημιουργία σταθμού στο κέντρο της πόλης.
0  Χορήγηση χωραφιών σε νέους αγρότες
0  Ανακήρυξη Πράσινου χωριού στην Ελάτη.

 Έργα και παρεμβάσεις ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του Δήμου και της γενικότερης οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής που στραγγαλίζει τους ΟΤΑ.



Εκτός όμως από τα θετικά, σε ένα απολογισμό, επιβάλλεται να αναφερθούμε και σε όσα αρνητικά μας «πλήγωσαν», άλλες φορές από άγνοια και άλλες από παραλείψεις και αστοχίες και γιατί όχι, από λαθεμένη κρίση και έλλειψη πολιτικού θάρρους!
1.      Ακόμη δε μπόρεσα να καταλάβω ΠΩΣ ένας μεγάλος Δήμος με τόσα προβλήματα και υποχρεώσεις μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς ορθή κατανομή αρμοδιοτήτων και με υπερσυγκέντρωση όλων των ενεργειών και εξουσιών στο Δήμαρχο.
2.      Προεκλογικά, και κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας, αναφερθήκαμε -με έμφαση- στη σωστή «εκμετάλλευση» του στελεχιακού δυναμικού του Δήμου: με αλλαγή προσώπων σε νευραλγικά πόστα και δίκαιη ανακατανομή αρμοδιοτήτων και θέσεων ευθύνης. Εάν αυτή η  δέσμευση μας τηρήθηκε, τότε εγώ μάλλον… θα έλειπα.
3.      Με κίνδυνο να (ΞΑΝΑ)παρεξηγηθώ, και χωρίς να αναφέρω τις ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν κατά την άποψή μου, σας καλώ αγαπητοί συνάδελφοι να αναλογιστείτε για την ορθότητα ή μη της στάσης μας απέναντι στο Βελβεντό: υποτροφίες, δωρεές, Μ.Κ.Ο., κ.ά. Εγώ πάντως το θέμα του Βελβεντού το κατατάσσω στη στήλη των αρνητικών, οπότε καταλαβαίνετε την άποψή μου.
4.      Όταν για κάποιες παρεμβάσεις απαιτούνται κονδύλια, που εκ προοιμίου δεν υπάρχουν, καταλαβαίνω το να μένουν στο σχεδιασμό και να ακολουθείται πρόγραμμα άμεσων αναγκών. Αυτό όμως δεν ισχύει για την περίπτωση ενεργειών και παρεμβάσεων χωρίς κόστος, που απαιτούσαν απλά πολιτική βούληση, όπως: η μεταφορά της λαϊκής αγοράς ή (το τραγικό) να μη μπορεί ο Δήμος να επιλύσει το πρόβλημα υγιεινής τόσων συμπολιτών μας στις εργατικές κατοικίες με τη μεταφορά κτηνοτροφικής εγκατάστασης μέσα από τον οικισμό …
5.      Υποσχεθήκαμε στους δημότες μας πλήρη διαφάνεια, ΑΛΛΑ: γιατί η προηγούμενη διοίκηση, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι εκτεθειμένη –τουλάχιστον διαχειριστικά- πήρε συγχωροχάρτι από μας. Μήπως δώσαμε στον κόσμο την εντύπωση της συγκάλυψης; Τι έγινε με τις εκθέσεις ορκωτών λογιστών που καταλόγιζαν ευθύνες ;Πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης;
6.      Συμπληρώνοντας ένα χρόνο από τη λήξη της θητείας μου ως Προέδρου του Δ.Σ. και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, εκκλήσεις και επιστολές μου, νοιώθω ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ από το ότι: ακόμη και σήμερα δεν μου έχει παραδοθεί  για υπογραφή το βιβλίο των αποφάσεων του Συμβουλίου, δηλαδή, αποφάσεις που πάρθηκαν από το παρόν συμβούλιο ,κατά το έτος 2012, για το οποίο σήμερα συζητάμε, υπάρχουν μόνο σαν …..αποσπάσματα -  με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη λειτουργία της υπηρεσίας μας.
7.      Σε όλα τα παραπάνω θέλω να προσθέσω τον τρόπο της κατανομής των χρημάτων, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των πιστωτών μας, καθώς και τη μη αξιοποίηση των επιτροπών του Δήμου, όπως αυτή της Διαβούλευσης.


Δήμαρχε
Αγαπητοί συνεργάτες
Ειλικρινά με απασχόλησε πολύ το αν θα έπρεπε να τοποθετηθώ σήμερα.  Δε σας κρύβω ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολο για μένα να παραβρεθώ μόνο σε αυτή τη συνεδρίαση, δεχόμενος και δίνοντας ευχές για τις προσεχείς γιορτές, αλλά οι διπλωματικές συμπεριφορές και οι πολιτικάντικες τρίπλες είναι για τους διπλωμάτες και τους πολιτικάντηδες και όχι για μένα.

Χωρίς να θέλω να σας κουράσω και μη έχοντας καμία πρόθεση να περιαυτολογήσω, θέλω να σας θυμίσω -και τελειώνω εδώ- αντίστοιχη «ανήσυχη» τοποθέτησή μου το Σεπτέμβρη του 2012 σε συνάντηση των συναδέλφων του συνδυασμού της συμπολίτευσης:
«Όταν αποφάσισα να εμπλακώ με την αυτοδιοίκηση (λίγες βδομάδες μόλις πριν τις εκλογές˙ μέχρι τότε δεν σκεφτόμουν καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο), ομολογώ ότι αλλιώς φανταζόμουν αυτή την «περιπέτεια», αλλιώς την ονειρευόμουν. Ας μη ξεχνάμε ότι η πολιτική εκτός από : κοροϊδία, ψέμα, λαμογιά, διπλωματία και αποπροσανατολισμός, είναι και όνειρο, ένα όνειρο για τη ζωή και τους ανθρώπους, …..
Βρίσκομαι λοιπόν σήμερα εδώ, ενώπιόν σας, για να εκθέσω αυτή την απογοήτευση, τους λόγους που την προκάλεσαν και να ζητήσω από όλους να εντοπίσουμε τις νοσογενείς αιτίες και να επανακαθορίσουμε τους στόχους μας, με προεξέχουσα και απαραίτητη τη διευκρίνιση:
ΕΑΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ.

Επιμένω σε αυτό, γιατί φοβάμαι ότι έχω πολλές αμφιβολίες.»



Ευχαριστώ