Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ομάδας Αλληλεγγύης Πολιτών Εορδαίας.

Έναν χρόνο μετά το ξεκίνημά μας, την 8η Δεκεμβρίου 2012, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι ο Δήμος Εορδαίας ανακαλύπτει τον εθελοντισμό.
Ιδρύει λοιπόν σχετικό γραφείο και ζητά προσφορά εθελοντικής εργασίας, λησμονώντας ταυτόχρονα ότι έχει υποχρέωση, από τον γνωστό Καλλικράτη, να παρέχει στους αδύναμους πολίτες του υπηρεσίες μέσω στελεχωμένης Κοινωνικής Υπηρεσίας. 
 
Έστω κι έτσι, λειψός και καθυστερημένος, είναι ευπρόσδεκτος ο Δήμος μας στο πεδίο του εθελοντισμού ένα πεδίο στο οποίο άλλοι Δήμοι έχουν από καιρό κάνει σπουδαίες προσπάθειες για να συγκρατήσουν την διάλυση των τοπικών τους κοινωνιών από την επίθεση των όποιων κυβερνώντων.
Αυτό το έκαναν συνεργαζόμενοι με τις ομάδες πολιτών που λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία ή άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Με βάση την εμπειρία που έχουμε συσσωρεύσει αυτόν τον ένα χρόνο από το Κοινωνικό μας παντοπωλείο, την δράση «Χωρίς Μεσάζοντες» και τις εκδηλώσεις της υποομάδας πολιτισμού, ζητάμε από τον Δήμο μας να κάνει δημόσια γνωστές και σαφείς τις προθέσεις του για το γραφείο εθελοντισμού, επειδή ήδη κυκλοφορούν οι φήμες ότι θα ιδρύσει δικό του κοινωνικό παντοπωλείο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση.
Είμαστε σίγουροι πως ο Δήμος δεν κάνει εξαγγελίες λόγω των επερχόμενων εκλογών, αλλά θέλει πραγματικά ν’ ασχοληθεί σοβαρά με τα ζητήματα επιβίωσης των πολιτών του. Για τον λόγο αυτό περιμένουμε ν’ ακούσουμε τα σχέδιά του για το αν θέλει όντως να «στήσει» ένα δεύτερο κοινωνικό παντοπωλείο στην πόλη, το οποίο θα απευθύνεται, άραγε, στους ίδιους αποδέκτες με άλλα κριτήρια; Εννοείται πως οι γενικόλογες διακηρύξεις καλής θέλησης που περιέχονται στην «Χάρτα Εθελοντισμού» ακούγονται ως έκθεση ιδεών άλλης εποχής και άλλης χώρας.
Όσο για την Ομάδα Αλληλεγγύης Πολιτών Εορδαίας, σύντομα θα δημοσιοποιήσουμε τον απολογισμό της δράσης μας για αυτόν τον γεμάτο χρόνο, με αριθμούς – όχι ονόματα – για τις περίπου 260 οικογένειες που λαμβάνουν, κατόπιν έρευνας, έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη.
Πτολεμαΐδα 18/12/2013