Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία Ευγενίας Ουζουνίδου, βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης, για το φορολογικό νομοσχέδιο



Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Τέλος του 2013, επιλέξατε κύριοι της κυβέρνησης, να φέρετε προς ψήφιση στη βουλή, το πλέον  βάρβαρο-άδικο και διαλυτικό της  μικρής  και μεσαίας ιδιοκτησίας νομοσχέδιο. 
Δίνετε τη χαριστική βολή στα λαϊκά, μικρομεσαία, και αγροτικά στρώματα τον πυλώνα της κοινωνίας, τη συντριπτική πλειοψηφία της, ενώ ταυτόχρονα με ψεύδη, παραπλανείτε την κοινωνία, ότι τερματίζετε τα οριζόντια μέτρα.
 
Η πολιτική σας είναι στοχευμένη, ταξικού χαρακτήρα, και κουμπώνει από παντού.
Κύριοι της κυβέρνησης,
χρησιμοποιείτε ουδέτερες λέξεις για να καλύψετε την πραγματικότητα. Δεν προστατεύετε την πρώτη κατοικία και τη μικρή ιδιοκτησία, δεν  προβλέπετε αφορολόγητο
Ο μη ανταποδοτικός φόρος/τέλος επί περιουσιακών στοιχείων, τα οποία δεν παράγουν εισόδημα είναι κούρεμα περιουσίας και όχι φόρος.
Και τέτοια υπάρχουν πληθώρα στο νομοσχέδιο.
Οικόπεδα, ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, ακαλλιέργητα χωράφια, αυλές και δικαιώματα υψούν, φορολογούνται από το 1ο τ.μ.
Εκτός αν θεωρείτε ότι τα 600-700€ που θα πληρώνει κάθε μεσαίο διαμέρισμα θα έχουν ανταποδοτικότητα.
Τι διαφορά θα είχε άραγε αν λέγατε, ότι για κάθε χρόνο θα κουρεύουμε τις καταθέσεις κατά 1% ;
Ούτε καν φόρος ιδιοκτησίας είναι, δεδομένου του, ότι για τα υποθηκευμένα στις τράπεζες, τον φόρο τον πληρώνουν οι δανειολήπτες, χωρίς ο φόρος να επιμερίζεται με την τράπεζα.
Η κλίμακα του κύριου φόρου για τα κτίρια και τα αγροτεμάχια έχει αρνητική προοδευτικότητα.  
Οποία δικαιοσύνη κύριοι! Επιβαρύνεται αναλογικά περισσότερο τα ακίνητα σε περιοχές με μικρότερη τιμή ζώνης ! 
Οι ανάπηροι, οι φτωχοί και οι ανήμποροι αυτής της χώρας;
Πάψτε να τους εμπαίζετε!.
Δεν προστατεύονται!
Δεν προστατεύονται  αυτοί, που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν.
Όχι μόνο τους εμπαίζετε, με δήθεν εξαιρέσεις από τον φόρο, αλλά φθάσατε σήμερα, εσείς κύριοι,  να ποινικοποιείτε την ανημποριά και  την φτώχεια !
Ανεπίτρεπτο, ακούστηκε από όλες τις πτέρυγες.
Παραβιάζετε το άρθρο 5 του συντάγματος.
Φοροελαφρύνετε σκανδαλωδώς, την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, αφού στην κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου, δεν περιλαμβάνεται η ανώτερη κλίμακα 2% του ΦΑΠ, για περιουσίες άνω των 5.000.000 Ευρώ, που ίσχυε για τα έτη 2010-2012.
Επιβαρύνονται σημαντικά οι μονοκατοικίες, αφού πέρα από το κτήριο, επιβάλλετε επιπλέον φόρο και στο οικόπεδο ή στο αγροτεμάχιο που βρίσκεται το ακίνητο.
Οι επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, από όπου προέρχομαι,  θα είναι υπέρογκες, αφού οι μονοκατοικίες είναι ο κανόνας,  ιδιαίτερα στα χωριά.
Για την περιοχή μου, την Κοζάνη αλλά και γενικότερα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως και εσείς αναγνωρίζετε στο νέο ΕΣΠΑ,  δεν ισχύει ουσιαστικά η κατηγοριοποίηση ως περιφέρειας μετάβασης.
Γι αυτό και θα εισπράξουμε στην κατανομή 3% παραπάνω από τα αρχικώς αναλογούντα ποσά.
Σε μια περιφέρεια με  30% και πλέον ανεργία, έρχεσθε εσείς τώρα και αντί να πάρετε μέτρα ανακούφισης, μονιμοποιείτε το «χαράτσι».
Για παράδειγμα, στα χωριά του Νομού Κοζάνης, μονοκατοικία 25ετίας 80 τ.μ. θα πληρώσει τώρα 430 ευρώ συνολικά φόρο ακινήτου και φόρο οικοπέδου, όταν με το «χαράτσι» πλήρωσε 285 ευρώ. Όχι ότι δεχόμαστε το χαράτσι εσείς το συγκρίνεται με αυτό.

Πέρα από αυτό, πραγματικά θα ήθελα να ακούσω τι σκέφτονται να πούνε οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, στους αγρότες της περιοχής τους, που φορολογείτε το βασικό μέσο παραγωγής,  τη γη τους.
Φορολογείτε τα αγροτεμάχια σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, δίνοντας ακόμη ένα πλήγμα στην αγροτική παραγωγή.
Κι αναρωτιέται βέβαια κανείς. Γιατί; 
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουμε τον πρωτογενή και αγροτικό τομέα ως το βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,
Εσείς κύριοι της κυβέρνησης, δεν το αναγνωρίζετε αυτό;
Με την διαφορά ότι, εμείς θέλουμε παραγωγική ανασυγκρότηση με την κοινωνία όρθια, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες και επιχειρηματίες αξιοπρεπείς κι όχι εξαθλιωμένους.
Εμείς θα προχωρήσουμε σε ένα  απλό, δίκαιο, σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.
Για να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να μειωθεί η φοροαποφυγή και να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, στα μεγάλα, υψηλά εισοδήματα και περιουσίες.
Με βασικό εργαλείο το περιουσιολόγιο, για την καταγραφή της περιουσίας, όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενη χώρα.
Κάτι εξάλλου που αποτελούσε βασική προεκλογική σας εξαγγελία, και το οποίο πολύ συνειδητά και σκόπιμα δεν φέρατε ποτέ στην βουλή.
Εν ολίγοις κύριοι,
Τι είναι αυτό το νομοσχέδιο ;
Η μονιμοποίηση του έκτακτου χαρατσιού και του ΦΑΠ, ενισχυμένα, διευρυμένα, αυξημένα και σε ένα καινούριο  περιτύλιγμα.  ΕΝΙΑΙΟ!!!
Σ’ αυτό είπατε αλήθεια…
Με τα δυο «αδελφά» νομοσχέδια, το δεύτερο αδελφό, που έρχεται το Σάββατο για τους πλειστηριασμούς, θέλετε οι Έλληνες να γίνουμε  νοικάρηδες στα σπίτια μας, για όσο μας το επιτρέψουν οι μνημονιακές σας δεσμεύσεις.
Και να φύγει κι ο καημός από την τρόικα, που στεναχωριέται για «το απαράδεκτα ψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης των Ελλήνων».
Λοιπόν δεν θα τους κάνουμε την χάρη !
Ξέρει ο λαός μας τον τρόπο!



Το λινκ της τοποθέτησης: