Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

«Οι εξαγγελίες του Κου Μανιάτη δεν λύνουν το πρόβλημα»



Κοινή Δήλωση του Θανάση Πετράκου και της Ευγενίας Ουζουνίδου Υπευθύνων του τομέα Ενέργειας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους φτωχοποιημένους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και ούτε μπορούν να ζεσταθούν λέει στην κυβέρνηση:
Αφήστε τις επικοινωνιακές φωτοβολίδες οι οποίες δεν λύνουν το πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
 
         i.            Να δοθεί εντολή σήμερα να επανασυνδέσει η ΔΕΗ το ρεύμα σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα.
       ii.            Να δοθεί σε όλους όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας, σε όλους όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 KWH το μήνα ή 3.600 KWH το χρόνο (είναι η ποσότητα που απαιτείται για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της μια οικογένεια).Το κόστος αυτό είναι: 470.000 x 3.600 KWH x 0,09 ευρώ = 152.000.000 ευρώ περίπου. Η κυβέρνηση αρνείται αυτό το μέτρο.
Δίνει όμως 400.000.000 ευρώ περίπου επιδότηση το χρόνο στους 5 ιδιώτες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από φυσικό αέριο (Μυτιληναίο, Λάτση, Βαρδινογιάννη, Κοπελούζο και Περιστέρη).
Άρα αν διακοπεί η επιδότηση αυτή των 400.000.000 ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος το δημόσιο μπορεί να δώσει και δωρεάν ρεύμα σε όλους τους φτωχούς. Καθώς και χαμηλότερη τιμή στην χαλυβουργία και την ενεργοβόρα βιομηχανία της χώρας, χωρίς να επιβαρύνεται η ΔΕΗ.»
Όταν ακόμη και ο θεματοφύλακας του νεοφιλελευθερισμού Επίτροπος ο κος Αλμούνια θέτει θέμα για την επιδότηση μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος λέγοντας «Κάποιες χώρες σχεδιάζουν την εισαγωγή πληρωμών ισχύος ώστε να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς για την κατασκευή νέας ισχύος ή για να αποτρέψουν το κλείσιμο άλλων. Η ΕΕ εξετάζει αυτές οι πληρωμές να ενταχθούν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ώστε να αποφευχθεί ότι οι μηχανισμοί αυτοί ευνοούν την εθνική παραγωγή». Δηλαδή λέει ότι δεν πρέπει να επιδοτούνται οι διαθεσιμότητες ισχύος ενέργειας σε κράτη που δεν έχουν έλλειψη ισχύος.
Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πλέον δικαιολογία.
Πρέπει να καταργηθούν σήμερα όλες οι επιδοτήσεις στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).
Όλοι οι φτωχοί δωρεάν ρεύμα 3.600 KWH το χρόνο. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.
Κανένα νοικοκυριό χωρίς θέρμανση. Δεχτείτε την πρόταση μας αλλά και όλης της κοινωνίας: Κάντε δεκτή την πρόταση για μείωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης ώστε να το αγοράζει ο καταναλωτής περίπου στα 90 λεπτά ανά λίτρο.
Το Γραφείο Τύπου