Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


· Η διοίκηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του νόμου και των κανονισμών για την δημιουργία των ΕΥΑΕ. 
· Oι εργαζόμενοι να συμμετέχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις και να πάρουν στα χέρια τους τις εκλογές για την ανάδειξη των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας (ΕΥΑΕ) 
· Διαφωνούμε στο διορισμό μελών από τις ηγεσίες των συνδικάτων. Γενικές Συνελεύσεις όλων των εργαζομένων και Εκλογές όπως προβλέπει και ο νόμος.

 

Η διοίκηση της ΔΕΗ όπως και όλες οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να φροντίσουν για την δημιουργία των ΕΥΑΕ (Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία) από τους εργαζόμενους όπως απορρέει από το νόμο και τους κανονισμούς. Σ’ αυτήν την βάση η διοίκηση του Νοτίου Πεδίου κάλεσε όλα τα τοπικά παραρτήματα των σωματείων για ενημέρωση και συζήτηση στο θέμα αυτό. Αυτήν την πρώτη συνάντηση το συνδικάτο δεν ήταν παρών -όχι από δική του ευθύνη αλλά της διοίκησης επειδή δεν καλέστηκε.

Το Συνδικάτο Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» από την πρώτη στιγμή που του έγινε γνωστό έδειξε μέγιστο ενδιαφέρον όπως κάνει πάντα στα θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Κάλεσε σε συνάντηση όλα τα σωματεία της περιοχής  να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τον τρόπο εκλογής της ΕΥΑΕ. Εκεί το συνδικάτο εξέφρασε την άποψη να πάμε άμεσα σε γενικές συνελεύσεις εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και σε εκλογική διαδικασία. Έγινε δεκτή από τα άλλα δυο σωματεία που ήταν παρόντα  (Σπάρτακος και ΣΕΕΕΝ) και αποφασίστηκε εκ νέου συνάντηση σωματείων με κάλεσμα από την πλευρά του Σπάρτακου κάτι που ως σήμερα δεν έχει γίνει.

Στην νέα συνάντηση των τοπικών παραρτημάτων των σωματείων που κάλεσε η διοίκηση του Νοτίου Πεδίου την τετάρτη 11/12/13 για το ίδιο θέμα το Συνδικάτο μας εξέφρασε την ίδια άποψη για συνελεύσεις και εκλογές εν αντιθέσει με όλα τα άλλα σωματεία που ζητούσαν να διοριστούν από τα ίδια τα σωματεία τα μέλη της ΕΥΑΕ. Την ίδια άποψη για διορισμό  εξέφρασε και η διοίκηση του ορυχείου.

Το συνδικάτο «Εργατική Αλληλεγγύη» εμμένει σε αυτήν την άποψη για τους εξής λόγους:
Ø   Προβλέπεται  ρητά και κατηγορηματικά από τον κανονισμό όπου δεν υπάρχουν συμβούλια εργαζομένων –και δεν υπάρχουν στην συγκεκριμένη περίπτωση- δημιουργούνται γενικές συνέλευσης από τους ίδιους τους εργαζόμενους και με την στήριξη της διοίκησης και τα μέλη της επιτροπής εκλέγονται μέσα από εκλογικές διαδικασίες σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όπως διορισμός μελών θα είναι άκυρη.

Ø   Η αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος  στην ΔΕΗ έχει δεχθεί καίρια χτυπήματα από λογικές διορισμών και συνδικαλισμό ανάθεσης και δια αντιπροσώπων η πολύχρονη συνδιοίκηση του γραφειοκρατικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού και τα συνδικάτα και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ø   Οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία θα πρέπει να γίνουν κτήμα των ίδιων των εργαζομένων και τα μέλη τους  να αναδειχτούν από άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες χωρίς αποκλεισμό συμμετοχής κανενός συναδέλφου που θα έχει ως αποτέλεσμα την πραγματική λειτουργιά της επιτροπής και όχι επιτροπές φαντάσματα καθοδηγούμενες από τις ηγεσίες των συνδικάτων και πολλές φορές από της διοικήσεις.

Οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας να περάσουν στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν νέα εργατικά ατυχήματα.

Το γραφείο Τύπου