Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών : Ανοιχτό γράμμα προς δασκάλους

Δάσκαλε...
Αυτήν την περίοδο (και προεκλογική για τις ευρωεκλογές), η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, σου στήνουν άλλη μία «μηχανή» στο πλαίσιο προγράμματος επιμόρφωσης δασκάλων, που το ονομάζουν «teachers4europe» δηλαδή «δάσκαλοι για την Ευρώπη».
 
Δάσκαλε...
Σε προσκαλούν να γίνεις ο προπαγανδιστής, στους μαθητές σου των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων - δηλαδή στα παιδιά 9 έως 12 ετών που αποτελούν την επόμενη γενιά της εργατικής τάξης- των αξιών και των ιδανικών που πρεσβεύει η ΕΕ ως ιμπεριαλιστικός μηχανισμός.
Σε καλούν να διδάξεις τα παιδιά της τάξης σου, τα παιδιά που οι γονείς τους είναι άνεργοι ή απλήρωτοι, τα παιδιά που ήρθαν νηστικά στο σχολείο, που διαβάζουν σε παγωμένα σπίτια ή το πολύ με μαγκάλι και ξυλόσομπα, τα παιδιά της επαρχίας που περπατούν χιλιόμετρα ως το σχολειό αφού το κράτος τους στέρησε τη μεταφορά, πώς «...να αποτελέσουν μέλη μιας πανευρωπαϊκής κοινότητας που θα προωθεί και θα ενθαρρύνει πρωτοβουλίες σχετικές με την αξιοποίηση της Ενιαίας Αγοράς και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους».
Δάσκαλε...
Σε καλούν να γίνεις γρανάζι στην προσπάθεια των μηχανισμών της ΕΕ να παρουσιαστεί εξωραϊσμένη η λυκοσυμμαχία και οι σάπιες αξίες της στα μάτια των μαθητών σου, μέσα από τη διδασκαλία σου.
Δάσκαλε...
Αρνήσου τη συμβολή σου στα καλοστημένα τους σχέδια που έρχονται σε αντίθεση με το ρόλο σου ως εκπαιδευτικού μέσα στην τάξη, που είναι εκτός από την «άλφα-βήτα», να διδάσκονται οι μαθητές την αλήθεια, την όρθια στάση ζωής, να βγάζουν σωστά συμπεράσματα για το ποιος φταίει για την ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια στο σπιτικό τους, να προετοιμάζονται πώς θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους, πώς θα πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και πώς δεν είναι «μονόδρομος» η σύνδεση της μοίρας τους με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Δάσκαλε...
Θυμήσου τι έλεγε ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ Δημήτρης Γληνός στους μαθητές του:
«Αλήθεια! Σκεφτείτε λιγάκι. Από πού έρχεστε εσείς, παιδιά μου; Από ποια κοινωνικά στρώματα; Πού ανήκετε; Το μεγαλύτερο πλήθος από σας είναι φτωχά παιδιά. Η αστική τάξη βεβαία υψώνει μπροστά στα μάτια όλων σας το τίμημα της προδοσίας: θέσεις κρατικές, πελατεία, αξιώματα, τίτλους, για να γίνετε οι πνευματικοί στυλοβάτες της. Ένα τραγικό παιδομάζωμα!
Αν όμως ακούσετε τι σας λέει κατάβαθα το αίμα σας, δε θα αλλαξοπιστήσετε, δεν θα προδώσετε την τάξη σας. Θα πάτε με το μέρος των φτωχών και θα αγωνιστείτε κι εσείς για να θεμελιώσετε τη νέα ζωή.
Και τότε θα βαδίσετε με βήμα ακλόνητο στο μόνο δρόμο που αληθινά ανοίγεται μπροστά σας».