Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ομιλία Ευγενίας Ουζουνίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης, στην επί της αρχής συζήτηση του ν/σ του ΥΠΕΚΑ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ):



Σήμερα στην Πτολεμαΐδα, στο ενεργειακό κέντρο της χώρας μας, πραγματοποιήθηκε παλλαϊκή συγκέντρωση, όλων των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων της περιοχής, εργαζομένων, έμπορων, βιοτεχνών, πολιτών. 

 

Με ένα αίτημα, ΟΧΙ στην πώληση του ΑΔΜΗΕ 

Κύριε πρόεδρε,

Την ώρα που   ως κυβέρνηση διαρρηγνύετε τα ιμάτια σας, όταν απευθύνεστε στον ελληνικό λαό, ότι ενδιαφέρεσθε για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, εσείς επιλέγετε να βυθίζετε τη χώρα στην κρίση, αποστερώντας την από τα βασικότερα εργαλεία άσκησης κοινωνικής αναπτυξιακής πολιτικής.

Γιατί κύριοι, ο έλεγχος της ενέργειας και ιδιαίτερα του συστήματος μεταφοράς μαζί με το χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία άσκησης εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής  μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. 

Ετοιμάζεσθε  να χαρίσετε  μια νευραλγική και στρατηγικής σημασίας για τη χώρα επιχείρηση, αυτή του ΑΔΜΗΕ, ένα φυσικό μονοπώλιο, που όποιος το κατέχει ελέγχει όλη την χώρα.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εάν πέσει στα χέρια του ιδιώτη, ο ιδιώτης θα μπορεί όχι μόνο να ελέγχει αλλά να χειραγωγεί μία ολόκληρη χώρα στον τομέα της ηλεκτρική ενέργειας.

Διακυβεύετε την εθνική ασφάλεια της χώρας  και ξεπουλάτε περιουσία του ελληνικού λαού που χρειάστηκαν 60 και πλέον έτη να χτισθεί.

Δεν έχετε το δικαίωμα και τη νομιμοποίηση να βλάψετε κατ’ αυτόν τον τρόπο τη χώρα.



Κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης,

Η πώληση του ΑΔΜΗΕ και του ελληνικού συστήματος μεταφοράς δεν είναι απλή υπόθεση. 

Είναι μια απολύτως  εσφαλμένη επιλογή, δεν βασίζεται σε κανένα ορθολογικό επιχείρημα, δεν τεκμηριώνεται από την ελληνική πραγματικότητα και θα έχει βλαπτικά αποτελέσματα στο σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας ηλεκτροπαραγωγής,  της ελληνικής οικονομίας και συνολικότερα της κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς σας, ότι δήθεν η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ γίνεται σε εφαρμογή της Οδηγίας είναι εσφαλμένη, αυθαίρετη και παραπλανητική.

Συνοπτικά αναφέρω ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2972 ήταν αυτή που δημιούργησε τον ΑΔΜΗΕ.

Εδώ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι από αυτή την Ευρωπαϊκή Οδηγία το κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. μπορούσε να διαλέξει ένα από τα τρία ισοδύναμα μοντέλα, είτε το μοντέλο ISO, που ήταν το καθεστώς του προηγούμενου ΔΕΣΜΗΕ, είτε το μοντέλο ITO, όπως είναι ο ΑΔΜΗΕ – ΛΑΓΗΕ σήμερα, είτε τέλος το μοντέλο της εντελώς ξεχωριστής εταιρίας.

Σε καμία περίπτωση, όμως, η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν επέβαλε ή δεν έβαζε όρους ότι αυτή η εταιρεία, ακόμα και η ανεξάρτητη, πρέπει να είναι ιδιωτική.

Αυτό αποτυπώνεται σε μια σειρά άρθρων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Συμπερασματικά, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι μια πολιτική απόφαση και δεν σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Κ.κ.

Ένα ακόμη σημείο που θα ήθελα να επισημάνω έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα.

Κύριοι της κυβέρνησης, συνηθίζετε να μας αντιμετωπίζετε, εμάς και τον ελληνικό λαό, ως ιθαγενείς χαρίζοντάς μας καθρεφτάκια.

Επικαλείστε συχνά τη διεθνή πραγματικότητα για να επιχειρηματολογήσετε, εσείς όμως επιλέγετε την εφαρμογή της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και μονομερώς τα κέρδη του ιδιώτη, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και μέλλον αυτής της χώρας.

Με βάση τη δική σας αντίληψη, παραβλέπετε και γιατί άραγε;

Ότι  ακόμα  και σε αγορές πλήρως απελευθερωμένες και πολύ πιο ανταγωνιστικές από την ελληνική,  έχουν ιδιωτικοποιηθεί οι μονάδες παραγωγής, έχει ιδιωτικοποιηθεί το σύστημα διανομής, το σύστημα μεταφοράς παραμένει στον έλεγχο των εθνικών κρατών.

Ακόμα και στις ΗΠΑ, την κοιτίδα του νεοφιλελευθερισμού, το δίκτυο το ελέγχει το Υπουργείο Άμυνας.

Χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω για την  στρατηγική σημασία του συστήματος, και το τι θα σημάνει το ξεπούλημα αυτό;

Όταν είναι ξεκάθαρο ότι ο ΑΔΜΗΕ

-Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού ρεύματος του τόπου μας.

-Αποτελεί εθνική υποδομή για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

-Αποτελεί την εγγύηση για κάθε παραγωγική διαδικασία που οδηγεί στην ανάπτυξη της οικονομικής ζωής της πατρίδας μας;. 



-Οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ καλύπτονται αποκλειστικά από τους καταναλωτές, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή του δημοσίου.

-Τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ προέρχονται αποκλειστικά από τους καταναλωτές και μάλιστα, με μηχανισμούς που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Ο ΑΔΜΗΕ δεν χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ούτε επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν θα επιφέρει καμία απολύτως ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού,

δεν  θα βελτιώσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας,

δεν θα ωφελήσει τους καταναλωτές,  νοικοκυριά και βιομηχανία.

Σημειώνω, δε, επιπλέον αυτά τα οποία αναφέρονται στο νομοσχέδιο, το τίμημα για την αγορά του 34% από το Ελληνικό Δημόσιο, δεν θα καταβληθεί σε ρευστό θα γίνει συμψηφισμός με το τέλος λιγνίτη που  οφείλει να καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ στο κράτος.

Βέβαια, δεν γίνεται κουβέντα για την καταβολή αυτών που χρωστάει το κράτος στον όμιλο Δ.Ε.Η.

Κ.κ.

Είναι ίσως λιγότερο γνωστός, ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ, στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 Αυτή τη στιγμή η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, θα σημαίνει τον κίνδυνο κατάρρευσής τόσο της Δ.Ε.Η. όσο και των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Και αυτό γιατί;

Είναι τόσο οριακά τα πράγματα στην αγορά που ένας από αυτούς τους μηχανισμούς που έχουν στηθεί τεχνητά, για να δημιουργήσουν τεχνητό ανταγωνισμό και για να μπορέσουν να την κρατήσουν όρθια εάν φύγει από τη μέση, κινδυνεύει, όπως  προανάφερα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι  μηχανισμοί αυτοί επιβάλλουν την διαρκή χρηματοδότηση με αναδανεισμό διαρκώς της δημόσιας επιχείρησης της Δ.Ε.Η., για να μπορέσει η αγορά να σταθεί στα πόδια της, και προφανώς ο ιδιώτης,  αυτό το πράγμα δεν θα θέλει να το καταβάλει.

Κλείνοντας, επισημαίνω ότι ανοίγετε την κερκόπορτα για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, βαδίζοντας πολύ πιστά και μεθοδευμένα, στα συμφωνημένα στο Εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Τι λαϊκισμός αλήθεια κύριοι να βαφτίζετε μεταρρύθμιση και διαρθρωτική αλλαγή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας !

Επίσης, κύριοι της κυβέρνησης, θα πουλήσετε και την περιουσία των εργαζομένων της ΔΕΗ,  χωρίς να τους ρωτήσετε;

Διότι γνωρίζετε την συμμετοχή των εργαζομένων μέσω του ασφαλιστικού ταμείου τους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, δεν ήταν και δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν, για να συμπεριφέρεται με όρους και κανόνες της αγοράς.

Για μας ο δημόσιος έλεγχος είναι απαραίτητος, καθώς ο κάθε ιδιώτης ενδιαφέρεται μονάχα για γρήγορη και άμεση κερδοφορία.

Όταν τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης μιλούν για 3.400.000 άτομα σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (προσέξτε: το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού) με στοιχεία του 2011, φαντάζεστε τι μέρος του πληθυσμού θα αδυνατεί να πληρώσει σε μία ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ;

Δεν συζητάω βέβαια, για το τι επιπτώσεις θα έχει όλο αυτό, για την περιοχή από όπου προέρχομαι την Δυτ. Μακεδονία! Αυτά όμως θα τα αναπτύξω στην συζήτηση επί των άρθρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το σύνολο των ενεργειακών πόρων της χώρας, καθώς και το δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας είναι εθνική κληρονομιά, δεν είναι εμπορεύσιμο και μεταβιβάσιμο προϊόν.

Ως εκ τούτου, καμιά μεταβίβαση δεν αναγνωρίζουμε.

Να είστε λοιπόν βέβαιοι ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα ακυρώσει το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.