Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ.



Η νέα κατολίσθηση που έγινε στο Ορυχείο Μαυροπηγής αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι, το κυνήγι του κέρδους στερεί τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας που απαιτούνται, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μαυροπηγής μεγαλώνοντας τα προβλήματα και τους κινδύνους, για τους εργαζόμενους στο ορυχείο και τους κατοίκους της Μαυροπηγής.
   
Η πολιτική της συγκυβέρνησης και της διεύθυνσης της ΔΕΗ Α.Ε, έχει σαν στόχο την εξασφάλιση των κερδών των μετόχων και όχι την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων. Η απουσία της επιθεώρησης της επιθεώρησης μεταλλείων από την περιοχή που άφησε ένα μεγάλο κενό δείχνει πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι η ΔΕΗ Α.Ε απαλλοτριώνει και αποζημιώνει σπίτια και εκτάσεις με βάση τις άμεσες ανάγκες της, κάτι που  δεν δίνει συνολική λύση στο πρόβλημα αλλά αντίθετα το οξύνει.    
Παρά τις προσπάθειες εκτόνωσης των υδάτινων πόρων και υλικών όγκων το πρόβλημα των κατολισθήσεων συνεχίζεται και αποδεικνύεται ότι τα φαινόμενα αυτά είναι απρόβλεπτα και θα συνεχίζουν βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων του χωριού.
Η οριακή λειτουργία του Ορυχείου εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό (πριν 5 χρόνια στο ορυχείο εργάζονταν 650 άτομα ενώ σήμερα μόλις 360), αποδεικνύουν ότι η λειτουργία του βασίζεται στο φιλότιμο των εργαζομένων.
Η μεγάλη και παρατεταμένη καπιταλιστική οικονομική κρίση δεν πρέπει να οδηγήσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν εκπτώσεις στην ασφάλεια τους, δεν πρέπει να αφήσουμε στην τύχη τις ζωές μας. Βασική προϋπόθεση για να μην θρηνήσουμε θύματα είναι να μην αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση μοιρολατρικά και να απαιτήσουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Δεν πρέπει να δεχτούμε να θυσιάζονται  ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη των μετόχων.

Απαιτούμε:
Þ           Ως άμεσο μέτρο να σταματήσουν οι εργασίες στα σημεία κατολίσθησης μέχρι να διαμορφωθούν οι συνθήκες ασφαλούς εργασίας.
Þ           Άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού Μαυροπηγής.    
Þ           Άμεση στελέχωση κλιμακίου της Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες για ελέγχους που αφορούν την αρμοδιότητα της.

Πτολεμαΐδα 16/1/2014