Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ» ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΑΡΑΦΙΔΗ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ – Η ΕΟΡΔΑΙΑ ΘΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 

Η κυβέρνηση με διαδικασίες Fast Track, ξεκίνησε την εκποίηση της ΔΕΗ, με πρώτο βήμα το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ που αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε

 

Πρόκειται για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με:
-11.000 χιλ δίκτυα υψηλής και υπερυψηλής τάσης 150 KV και 400 KV αντίστοιχα σε όλη την χώρα.
-221 Υποσταθμούς και Κέντρα Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ).
-3 Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας (Θεσσαλονίκη – Πτολεμαΐδα – Αθήνα).
Η τεράστια αυτή εγκατάσταση που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τα σημεία παραγωγής (Σταθμοί) σε όλες τις πόλεις της χώρας, καθώς και της διασυνοριακής διασύνδεσης των δικτύων, χρειάστηκαν 60 χρόνια για την κατασκευή τους, κυριολεκτικά με το αίμα και τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού, πωλείται αντί ¨πινακίου φακής¨.
Πρόκειται για περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 8 δις € που θα την αποτιμήσουν χρηματιστηριακά περίπου 1,6 δις και στην πράξη 700 εκ. €.
Θα πουλήσουν το 66% σε επενδυτή για να πάρουν ψίχουλα περίπου 300 εκ. € ποσό που θα το καλύψει ο ΑΔΜΗΕ σε 3 χρόνια με τα ετήσια κέρδη που βγάζει σήμερα.
Η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην εκποίηση των δικτύων παρά τις εξαγγελίες της στις προγραμματικές δηλώσεις ότι τα δίκτυα δεν θα πωληθούν.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι μία Ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη εταιρεία.
Δεν επιδοτείται από την ΔΕΗ ούτε από το Ελληνικό Δημόσιο και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επέβαλε τον λειτουργικό διαχωρισμό αυτής της δραστηριότητας, πράγμα που εκπληρώθηκε με την δημιουργία της θυγατρικής της ΔΕΗ.
Όλα τα επιχειρήματα που εδώ και καιρό χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι ανυπόστατα. Όπως για την μείωση του κόστους του ρεύματος και επενδύσεις για την διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με την χερσαία Ελλάδα.
Αντίθετα το κόστος για την μεταφορά του ρεύματος διαμέσου του δικτύου θα αυξηθεί από 8% που είναι σήμερα στο 10 ή στο 11% για να είναι ελκυστικό στους επίδοξους επενδυτές.
Το κόστος της διασύνδεσης Κρήτης και Κυκλάδων είναι τεράστιο, 1,6 δις € που κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να διαθέσει χωρίς επιπλέον δεσμεύσεις και απαιτήσεις από το Ελληνικό κράτος.
Οι αντίστοιχες υποδομές των δικτύων στις χώρες της ΕΕ στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κρατικές επιχειρήσεις, είτε επιχειρήσεις υπό έλεγχο δημόσιων φορέων και οργανισμών, είτε θυγατρικές καθετοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρικού ρεύματος όπως η ΔΕΗ.
Δηλαδή ακόμα και από φιλελεύθερη οικονομική σκοπιά η μετατροπή ενός κρατικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό , αντίκειται και στους πιο στοιχειώδεις κανόνες της ελεύθερης οικονομίας.
Η επιλογή αυτή είναι καθαρά υπόδειξη και εμμονή της τρόικας σε μία χώρα καθυποταγμένη στα χρέη και τα μνημόνια.
Γι΄ αυτό πρέπει ο λαός να αντιδράσει και να ακυρώσει το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ.
Επιπλέον για την περιοχή μας και ειδικότερα για τον δήμο Εορδαίας οι επιπτώσεις για το ξεπούλημα της ΔΕΗ που ξεκινά με τον ΑΔΜΗΕ θα είναι οδυνηρές στις περεταίρω μειώσεις των θέσεων εργασίας , τις επιπλέον μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Το ένα μαγαζί θα κλείνει μετά το άλλο και θα γίνει η περιοχή της Εορδαίας μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας στο μέτρο που η οικονομία της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ΔΕΗ.
Γι΄ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε στο πρώτο κύμα ιδιωτικοποίησης. Γιατί εάν περάσει αυτό θα έρθει και το δεύτερο κύμα που είναι η δημιουργία της ¨μικρής ΔΕΗ¨. Εκεί ένα μέρος της δραστηριότητας της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας θα περάσει σε ιδιώτες για να φτιαχτεί το χαρτοφυλάκιο του 30%.
Έτσι λοιπόν εάν σε αυτό το χαρτοφυλάκιο ενταχθεί το ορυχείο Αμυνταίου, του ΑΗΣ - Αμυνταίου, του ΑΗΣ Μελίτης, τα κοιτάσματα λιγνίτη της Φλώρινας, το υδροηλεκτρικό του Αλιάκμονα, πρέπει το ενεργειακό λεκανοπέδιο της ΔΜ να αντιδράσει.
Και πρωταρχικά η Εορδαία που είναι ο κατ΄ εξοχή ενεργειακός Δήμος.
-Τα σωματεία εργαζομένων στην ΔΕΗ, οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ και όλοι οι φορείς της Εορδαίας πρέπει να αφυπνιστούν και να πουν ένα βροντερό ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ.
Όχι στην εκποίηση της ΔΕΗ με την δημιουργία της ¨Μικρής ΔΕΗ¨.
Να διεκδικήσουμε τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού για τους σταθμούς και τα ορυχεία της περιοχής μας που το κράτος δεν αφήνει να υλοποιηθούν.
Ο δικός μας αγώνας εδώ στην Εορδαία θα ξυπνήσει και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Εμείς εδώ, τα σκληρά παιδιά στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της ΔΜ θα πούμε, ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ στους επίδοξους επενδυτές και στην κυβέρνηση.
Λαέ της Εορδαίας, μην φοβάσαι, το δίκιο είναι με το μέρος μας.
Στο τέλος η νίκη θα είναι δική μας!