Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Αλλεργικές αντιδράσεις από τατουάζ μαύρης χέννας

σοβαρή και επαναλαμβανόμενη απειλή για την υγεία των πολιτών και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου, «για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. Αυτές οι υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις. Για σοβαρά περιστατικά, χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα ακόμα και εισαγωγή σε νοσοκομείο».

Επίσης, οι ειδικοί του ΚΕΠΚΑ επισημαίνουν πως το τατουάζ μαύρης χέννας μπορεί να προκαλέσει και ανεπιθύμητες συνέπειες, μη αναστρέψιμες για το υπόλοιπο της ζωής του καταναλωτή, όπως «μόνιμη ζημιά στο δέρμα, αλλεργική, εξ επαφής δερματίτιδα και ανάπτυξη πολυευαισθησίας».
Αναφέρουν ακόμη πως, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, με μόνιμη βλάβη, είναι συχνό φαινόμενο, μετά την εφαρμογή του τατουάζ. Μάλιστα, τα συμπτώματα εμφανίζονται, έπειτα από τρεις έως δώδεκα μέρες.
Πώς ξεχωρίζει το τατουάζ φυσικής χέννας, από εκείνο της μαύρης;
Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, τα προσωρινά αυτά τατουάζ, που αντιγράφουν τα «φυλετικά (tribal) τατουάζ», είναι πολύ δημοφιλή, στη νεολαία. Στις μέρες μας, το κοκκινοκάστανο χρώμα, που αφήνει, στο δέρμα, η φυσική χέννα, δεν είναι αρεστό, σε αντίθεση με τα προσωρινά τατουάζ, από μαύρη χέννα, που είναι πολύ δημοφιλή. Αυτή ακριβώς η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, όπως και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους, οδηγούν τους καλλιτέχνες να παραβλέπουν τις επιζήμιες επιπτώσεις, στην ανθρώπινη υγεία, από τα τατουάζ μαύρης χέννας.
Το χρώμα της πάστας με φυσική χέννα, κυμαίνεται από πράσινο – καφέ μέχρι καφέ. Αν το χρώμα της πάστας, που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες – δημιουργοί των τατουάζ είναι πιο σκούρο (μαύρο), τότε, πιθανότατα, έχουν προστεθεί, στην πάστα, χρωστικές.
Οι πολίτες πρέπει να ζητούν πληροφορίες, για την προέλευση της πάστας χέννας και κατάλογο των συστατικών και οδηγιών, για να διαπιστωθεί το είδος της πάστας. Αν οι καλλιτέχνες – δημιουργοί δεν είναι σε θέση να τους δώσουν ακριβή πληροφόρηση, για το προϊόν τους, τότε πρέπει να το αποφεύγουν.
«Αν μας πουν ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε την πάστα, από το σημείο εφαρμογής, μετά από πάροδο μιας μόνον ώρας και θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε, πρόκειται, σίγουρα, για μαύρη χέννα. Η φυσική χέννα, για να καταφέρει να βάψει το σώμα, με ένα καλό σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα, πρέπει να παραμείνει, στο δέρμα, για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η καλύτερη συμβουλή είναι να αποφεύγουμε, εντελώς, το τατουάζ μαύρης χέννας»

από το medicalnews
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: