Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ρέπει, λόγω καταγωγής, προς την "αυτοκωνείαση"

από το www.pheme.gr

Οι ρίζες της οικογένειας Πάγκαλου χάνονται στο βάθος και το έρεβος του 16ου αιώνα . Η πολυκέφαλη "φαμίλα των Πάγκαλων", με αφετηρία την Κέα (κοινώς Τζιά), διακλαδωμένη στην υπηρεσία των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής (τσαρική Ρωσία και αυτοκρατορική Γαλλία), διαχειριζόταν όχι μόνο τις τύχες των χιλιάδων συμπολιτών του Σιμωνίδη του Κείου, αλλά και το ακμαίο εμπόριο από και προς τη Μαύρη Θάλασσα, την Άσπρη Θάλασσα, την Εσπερία και τούμπαλιν.
Υπό την προστασία των ισχυρών αυτών Δυνάμεων το "τζάκι των Πάγκαλων" απέκτησε πλούτη, τίτλους ευγένειας και ένα διακριτό οικόσημο: Ένα κοράκι να.. κατασπαράζει ένα κομμάτι ψωμί. Από τη λατινική ονομασία των στοιχείων του οικοσήμου [panis –is (pane)=άρτος, ψωμί και Gallus-i = κοράκι) προήλθε και το επώνυμο της οικογένειας, Πάγκαλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νυν γόνος του "τζακιού", Θεόδωρος Πάγκαλος, συμμέτοχος στη νομή της εξουσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου, συνοδεύεται από το σύνολο των γνωρισμάτων των γόνων ή κλώνων, μακραίωνος ιστορίας "οικογενειών": Το ανέμελον και κυρίως την τελεία αδιαφορία για τις επιπτώσεις των ενεργειών του, τόσον επί του ιδίου, όσο και επί της Κοινωνίας.
Πολλοί αποδίδουν τα δύο αρνητικά αυτά στοιχεία στο χαρακτήρα του Θ. Πάγκαλου, στο DNA (!) που έχει κληρονομήσει από τον τόπο της καταγωγής του, τη Τζιά.
Οι ιστορικές πηγές μας παραδίδουν ότι κατά την αρχαιότητα, λόγω του υπερπληθυσμού του νησιού, είχε θεσπισθεί το έθιμο της αυτοκωνίασης των υπερήλικων κατοίκων, προκειμένου να εξοικονομηθεί τροφή για τους νεώτερους.
Μάλιστα ο Λατίνος Ιστορικός Σέξτος, συνοδός του Πομπηίου, κατά τον πλου προς τη Μικρά Ασία - προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επεκτατικές βλέψεις του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη-, σταμάτησαν στη Τζιά και εκεί παρακολούθησαν τις τελετές αυτοκωνίασης μίας υπερήλικης αρχόντισσας του νησιού.
Μάλιστα δε, κατά το νεαρό της ηλικίας του, όταν ο νυν αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, διένυε το αντικομφορμιστικό στάδιο της ζωής του θητεύοντας στις θεωρίες και τις πράξεις του γνωστού υπαρξιστή Σίμου, σε μία παράγκα στου Ψυρρή, εμφανίζεται ως "αποστάτης" της κοινωνικής τάξης του. Εντάσσεται στο ΚΚΕ και αναμιμνησκόμενος το οικόσημο της οικογένειάς του, εφωράθη να άδει το γνωστό "κόκκινο παιάνα": Μαύρα κοράκια, με νύχια γαμψά, πέσαν πάνω στην εργατιά..
Αλλά ο αντικοφορμίστας νεαρός Θεόδωρος Πάγκαλος ως καλός μαθητής του Σίμου, μυεί στα "απόκρυφα Μυστήρια" του υπαρξισμού και νεαρές θαυμάστριες του Δάσκαλου.. Άλλωστε αυτό παραμένει ίδιο των γόνων ή κλώνων των "Τζακιών". Ο Μπάρμπα – Γιάννης Μακρυγιάννης μας εξιστορεί, με τη χαρακτηριστική φράση "βλέπεις και τα ουτζάκια καυλώνουνε…" πώς οι νεαροί βλαστοί της οικογένειας Νοταρά, Γιάννης και Παναγιώτης, βύθισαν την Κορινθία στον εμφύλιο για τα "τσαχπίνικα μάτια" της Σοφίας Ρέντη!..
Το « Τζάκι» των Πάγκαλων στη διαδρομή της μακραίωνης ιστορίας του, φρόντιζε για λόγους προνοίας (το μέλλον γαρ αόρατον) να παρέχει τις υπηρεσίες του και στις δύο Μεγάλες Δυνάμεις (Τσαρική Ρωσία και Αυτοκρατορική Γαλλία). Ένα παρακλάδι της Οικογένειας την περίοδο των Ορλωφικών (1770) ταύτισε την τύχη του με τον Λάμπρο Κατσώνη και τις επιδιώξεις της Αικατερίνης της Μεγάλης στο Αιγαίο. Μετά την αποχώρηση του Κατσώνη από τις θερμές θάλασσες, εγκαταστάθηκε στην Τσαρική Ρωσία, φιλοδωρήθηκε από την αυτοκράτειρα με υψηλά στρατιωτικά αξιώματα και εκτεταμένες γαίες στην Κριμαία .
Το δεύτερο παρακλάδι του «Τζακιού», σταθερά προσδεδεμένο στην αυτοκρατορική Γαλλία, μονοπωλούσε την προξενική εκπροσώπηση της τελευταίας στην περιοχή των Κυκλάδων. Στο σπίτι του προξένου της Γαλλίας στη Τζιά, Ν. Πάγκαλου, φιλοξενήθηκε και ο Σατωμπριάν στο προεπαναστατικό ταξίδι του στην Ελλάδα.
Στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1821) και ειδικότερα στην πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών, συναντάμε τον Μιχάλη Πάγκαλο επικεφαλής 80 Τζιωτών , και στη συνέχεια να συμμετέχει στην πολιορκία της Τριπολιτσάς , της οποίας διατελεί και Πολιτάρχης.
Μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας ο Μιχάλης Πάγκαλος εγκαθίσταται στη Λεψίνα (Ελευσίνα) και προικίζεται με εκτεταμένες «εθνικές γαίες», ενώ ο ίδιος και οι απόγονοί του σταδιοδρομούν στο στρατό του νεοελληνικού κράτους.
Σε ευθεία γραμμή του γαλλόφρονος αυτού παρακλαδιού του "Τζακιού των Πάγκαλων", ο πάππος του σημερινού αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Επιτελάρχης της Στρατιάς της Μικράς Ασίας, δημιουργός μετά την Μικρασιατική Καταστροφή της στρατιάς του Έβρου -υπό από το άγρυπνο βλέμμα του Αρχηγού της Επανάστασης του ‘22, Νικόλαου Πλαστήρα. Πρωταγωνιστής στη "Δίκη των έξι" , την καταδίκη και την εκτέλεσή τους στο Γουδί.
Το 1925 ως δικτάτορας με οπερετικές πράξεις του λίγο έλειψε, αν δεν επενέβαινε εγκαίρως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, να χρεωθεί πράξεις εθνικής μειοδοσίας.
Αμετανόητος εραστής νομής παντί τρόπω της Εξουσίας, ο στρατηγός Θ. Πάγκαλος, επιδίωξε στη διάρκεια της Κατοχής, προσεγγίζοντας τη γερμανική πρεσβεία, να διαδεχθεί τον κούϊσλιγκ Γ. Τσολάκογλου στην πρωθυπουργία.
Στη μακρά σειρά των αμαρτιών του Θεόδωρου Πάγκαλου του Πρεσβύτερου, η συμβολή του -ομού μετά του Στυλιανού Γονατά και σε συνεργασία με τον έτερο των κούισλιγκς, Ιωάννης Ράλλη-, στη δημιουργία των διαβόητων Ταγμάτων Ασφαλείας, την περίοδο της Κατοχής.
Ουδείς, βεβαίως, αποδέχεται τις απεχθείς θεωρίες περί συγγενικής ευθύνης και ότι οι αμαρτίες του παππού Θεόδωρου Πάγκαλου αντανακλώνται στον εγγονό Θεόδωρο Πάγκαλο , τον σημερινό αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου του Γ’.
Όμως προξενεί εντύπωση η "αλληλεγγύη των Φαμιλιών", που παρατηρείται στο σημερινό Θεόδωρο Πάγκαλο για τη "Φαμίλια Παπανδρέου", για το γόνο της οποίας, και νυν πρωθυπουργό, δεν είχε εκφρασθεί και με τα κολακευτικότερα λόγια κατά το παρελθόν. Το DNA καταγωγής του Θ. Πάγκαλου, με βάση τις πράξεις και τις παραλείψεις του, τον ωθεί ασυνειδήτως προς συχνές ενέργειες πολιτικής αυτοκωνείασης.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιάννης Παναγόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: