Επιλεκτική χρεοκοπία δεν υπάρχει. Σε όλες τις περιπτώσεις στάσης πληρωμών κάποια ομόλογα αποπληρώνονται κανονικά. Ακόμα και η Αργεντινή επέλεξε ποιους δανειστές της θα αποπληρώνει κανονικά και ποιους όχι. Άρα επιλεκτική ήταν και εκείνη η χρεοκοπία. Συνεπώς προς τι η συζήτηση; Πρόκειται για άλλον ένα ευφημισμό με στόχο την προετοιμασία της κοινής γνώμης για μια κοινή χρεοκοπία. Τόσο απλά. Να σας θυμίσω την χρονική ακολουθία της μεγαλειώδους άρνησης που μας έφερε εδώ; Αρχικά, με το πρώτο Μνημόνιο, μας είπαν ότι αποφύγαμε την χρεοκοπία. Όποιος έλεγε ότι η χρεοκοπία, στάση πληρωμών, αναδιάρθρωση (όλα αυτά είναι συνώνυμα) είναι αναπόφευκτες, θεωρήθηκε κάτι μεταξύ εθνοπροδότη και ανόητου.
Αργότερα άφησαν να διαρρεύσει ότι συζητείται επιμήκυνση του χρέους προς ΕΕ-ΔΝΤ. Όταν είπαμε πως μ’ αυτό δεν θα αποφεύγεται στάση πληρωμών, καθώς το πρόβλημα είναι το παλαιό χρέος σε συνδυασμό με την ύφεση, και πάλι οι αρχές διέψευδαν.
Πρόσφατα, όταν πλέον αναγκάστηκαν να σχεδιάσουν δεύτερο Μνημόνιο, άρχισαν οι ίδιοι, ανερυθρίαστοι, να μιλάνε για σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αρχικά βασίστηκαν στην καπατσοσύνη των γαλλικών τραπεζών να σχεδιάσουν ένα σχέδιο κουρέματος, το οποίο δεν έπρεπε να χαρακτηριστεί... κούρεμα. Όταν οι γαλλικές τράπεζες προσέκρουσαν στον ύφαλο των εταιρειών αξιολόγησης, ο κ. Σόιμπλε έδωσε πράσινο φως στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, σηματοδοτώντας την καθυστερημένη αποδοχή από τη Γερμανίας της απλής αλήθειας ότι το ελληνικό χρέος δεν αντιμετωπίζεται με ακριβά δάνεια. Έτσι, ο κ. Βενιζέλος, για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για την στάση πληρωμών, χρεοκοπία, κούρεμα την ανέφερε συνοδευόμενη από επιθετικό προσδιορισμό (επιλεκτική) που την κάνει να φαίνεται πιο ανώδυνη. Η ουσία όμως είναι απλή: Ήρθε, επιτέλους, η ώρα εκείνου που χαρακτηρίζαμε αναπόφευκτο, την ώρα που οι ηγέτες μας περί άλλα ετύρβαζαν.
Και τώρα στο καυτό ερώτημα: Τι σημαίνει αυτό για τη ζωή μας; Είναι θετική εξέλιξη;
Απάντηση γενική και αόριστη δεν υπάρχει. Το πρόβλημα, πιστέψτε με, δεν είναι ελληνικό. Άρα, ο αντίκτυπος μιας χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της Ευρώπης. Αν αντιδράσει ορθολογικά, π.χ. στη βάση της πρότασης μας, με μια γενναία αναδόμηση της ευρωζώνης, τότε η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να βγει δυνατότερη από αυτή τη χρεοκοπία, να σταματήσει την κατρακύλα και να μπορέσει να προβεί στις μεγάλες αλλαγές που θα δώσουν πνοή στον τόπο. Αν, από την άλλη, η Ευρώπη συνεχίσει στο σημερινό αδιέξοδο δρόμο, τότε απλά το ευρώ θα καταρρεύσει και ολόκληρη η Ευρώπη θα πέσει σε μια νέα Μεγάλη Ύφεση.
του Γιάννη Βαρουφάκη από την ΕΠΟΧΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου