Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΛΙΓΝΙΤΟΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ!


ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΟΙΟΣ (πούστης) ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. ΔΕΝ ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ ΓΙ'΄ΑΥΤΟ ... ΛΟΒΕΡΔΟΟΟΟ ΦΥΓΕΤΕΕΕ!!! ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΤΗ ΘΥΜΑΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ (όπως τον πόλεμο και την κατοχή)
Διαβάστε

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!
Στην τελική ευθεία βρίσκονται όπως όλα δείχνουν οι διαδικασίες για την εκποίηση λιγνιτομονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Ενδειτικό είναι πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει ενώπιον των "προϊσταμένων" της Κομισιόν δεσμεύσεις για κλείσιμο του θέματος μέχρι τα τέλη Ιούλη. Αντίστοιχα ασφυτικά είναι και τα μνημονιακά χρονοδιαγράμματα.
Όπως έγινε γνωστό χτες (18.7) ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, μετέβη στην έδρα της Κομισιόν, για τις τελικές πινελιές, σε ένα θλιβερό επεισόδιο, στο σήριαλ της τεμαχιοποιήσης, διάλυσης και εν συνεχεία εκποίησης της ΔΕΗ.

Το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτομονάδων της ΔΕΗ, δεν αποτελεί μια "απλή", έτσι και αλλιώς καταδικαστέα, ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, σαν όλες τις άλλες. Αντιθέτως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να κουρσευθεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Και αυτό γιατί ο λιγνίτης είναι ένα καύσιμο που παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, αλλά η παραγωγή του (εξόρυξη, μεταφορά, καύση κλπ), απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι οποίες και θέλουν πολύ χρόνο για να γίνουν ενώ αποσβένονται σε βάθος δεκαετιών! Πώς λοιπόν, θα ανοίξει ο λιγνίτης για τους ιδίωτες, άμεσα όπως θέλουν Κυβέρνηση - Κομισιόν;
Πολύ απλά θα πωληθούν οι έτοιμες λιγνιτομονάδες της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα, θα αποκλειστεί η ΔΕΗ, από τις διαδικασίες επιλογής, του ποιός θα εκμεταλλευτεί το νέο λιγνιτοκοίτασμα στη Βεύη (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ της Ίσκρα εδώ).
Μάλιστα, η πώληση των λιγνιτομονάδων, θα γίνει όσο - όσο, λόγω και της κρίσης! Με απλά λόγια, τα ιδιωτικά "κοράκια", θα πατήσουν πόδι στον κλαδο ηλεκτρικής ενέργειας, αγοράζοντας ότι χτίστηκε με τα λεφτά και τον ιδρώτα του λαού!
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην Ημερησία: «Oι αποφάσεις που θα πάρουμε πρέπει να αντιμετωπίζουν δύο ζητήματα: το άνοιγμα της αγοράς δίνοντας πρόσβαση σε τρίτους στους λιγνίτες, στο πλαίσιο της πολιτικής της E.E., και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔEH, για να μπουν κεφάλαια και τεχνογνωσία. Tο πρώτο προηγείται του δεύτερου, ενώ και τα δύο πρέπει να εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική ενέργεια της χώρας μας. Eξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές και η πώληση μονάδων είναι μία από αυτές».
Άρα μετά την πώληση των λιγνιτομονάδων και την τεμαχιοποίηση της ΔΕΗ, θα έρθει και η πώληση της δεύτερης!
Μια "εναλλακτική" που εξετάζεται, μάλλον σε συνδυασμό αλλά όχι αντιπαραθετικά με την πώληση των λιγνιτομονάδων είναι και οι συμβάσεις ανταλλαγής λιγνιτικής ισχύος μεταξύ της ΔΕΗ και εταιρειών ηλεκτρισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών (swaps ενέργειας). Όπως όμως έχει δηλώσει ο Γ. Παπακωνσνταντίνου αποτελεί μια λύση που δεν θεωρείται αρκετή από μόνη της ώστε να εξασφαλίσει την "απελευθέρωση" της αγοράς.

από το ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια: