Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Οι Πιεριείς δίνουν μαθήματα εθελοντισμού

Ναι, υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Αυτή των ενεργών πολιτών, των εθελοντριών και των εθελοντών, που παρά την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους και καθημερινά παλεύουν για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Πρωτοφανής συμμετοχή πολιτών σε δράση εθελοντικής πυροπροστασίας του Ολύμπου και των Πιερίων.
  • 4η συνεχόμενη χρονιά
  • 3 παρατηρητήρια στο νομό Πιερίας
  • 631 εθελόντριες και εθελοντές
  • 15 συντονίστριες και συντονιστές (Τα στοιχεία των συντονιστών και των ομάδων τους)
  • 308 βάρδιες των 5 ωρών. Το πρόγραμμα της δράσης (online σε πραγματικό χρόνο) Αργεί να φορτώσει, όμως αξίζει. Δείτε το!
  • 2 ½ μήνες (επί 73 ημέρες του καλοκαιριού)
  • 1.540 ώρες εθελοντικής πυροφύλαξης του Ολύμπου και των Πιερίων
  • Κλειστές οι βάρδιες και στα τρία παρατηρητήρια μέχρι την 8η Αυγούστου.
  • Μηδενικό κόστος για την πολιτεία!
«Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος» ονομάζεται η δημοφιλής δράση των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, την οποία οργανώνουν οι δραστήριοι Πιεριείς για 4η συνεχόμενη χρονιά με μεγάλη επιτυχία. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 10η Σεπτεμβρίου, περισσότερες από 600 οικογένειες, αναλαμβάνουν μία 5ωρη βάρδια σε ένα από τα τρία παρατηρητήρια εθελοντικής πυροπροστασίας της ομάδας και προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τα υλικά της δράσης: Κιάλια, ένα παλιό κινητό, το βιβλίο συμβάντων και …ένα ραδιοφωνάκι. 

Με ένα ζευγάρι κιάλια και ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι, παρακολουθούν το βουνό και σε περίπτωση που εμφανιστεί καπνός, ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία και «καθοδηγούν» τους πυροσβέστες με τη συνεχή παροχή πληροφοριών, ειδικά στα πρώτα κρίσιμα λεπτά μιας φωτιάς, πριν αυτή εξελιχθεί σε καταστροφική πυρκαγιά.
«Η φωτιά σβήνει στα πρώτα λεπτά με ένα ποτήρι νερό! Αν η πληροφορία φτάσει έγκαιρα στην υπηρεσία μας, τότε περίπου το 85% των πυρκαγιών μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά», λένε οι αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ν. Πιερίας, οι οποίοι δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για την πολύτιμη προσφορά των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.

 Βάρδια στο παρατηρητήριο της Πλάκας Λιτοχώρου.
Η πολυσχιδής πιερική εθελοντική ομάδα συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι έναν πρωτοφανή αριθμό εθελοντριών και εθελοντών, οι οποίοι συμμετέχουν σε μια άριστα οργανωμένη δράση. Από τα παρατηρητήρια της Ελάφου (Πιέρια όρη), Πλάκας Λιτοχώρου (κεντρικός Όλυμπος) και Νέων Πόρων (ανατολικός Όλυμπος), σε δύο βάρδιες καθημερινά (10:00-15:00 και 15:00-20:00) τα μέλη της φυλάνε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πιερικού ορεινού όγκου και τροφοδοτούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία με πολύτιμες πληροφορίες. Κάθε χρόνο αναφέρονται περισσότερα από 20 περιστατικά φωτιάς, τα οποία χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής καταστέλλονται εν τη γενέσει τους.

Ένα άκρως ενθαρρυντικό στοιχείο: Ο αριθμός των νέων που συμμετέχουν αυξάνεται συνεχώς.
Η φετινή χρονιά ήταν πραγματική έκπληξη, ακόμη και για τους 15 έμπειρους συντονιστές του προγράμματος. «Πιστεύαμε πως η οικονομική κρίση, ο συστηματικός εκφοβισμός, η γενικότερη απογοήτευση και τα συσσωρευμένα προβλήματα των πολιτών, θα επηρέαζαν αρνητικά τη συμμετοχή τους. Όμως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα αποδεικνύουν το άκρως αντίθετο! Οι βάρδιες μέχρι και την 14η Αυγούστου και στα τρία παρατηρητήρια, είναι όλες κλειστές και η συμμετοχή των πολιτών είναι πρωτοφανής» αναφέρει η κ. Μαρία Τασοπούλου, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, συντονίστρια του προγράμματος.
Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και μια πλατφόρμα ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών, με μηδενικό κόστος αλλά πολύ μεράκι και αγάπη,  μια ανοιχτή κίνηση πολιτών καταφέρνει να οργανώσει με άψογο τρόπο μια δράση, η οποία έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και τυγχάνει πλήρους αποδοχής.
«Είμαι μόνιμη κάτοικος Αθηνών και συμμετέχω κάθε καλοκαίρι ως συντονίστρια στο Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος. Έχω στην ομάδα μου 62 εθελόντριες και εθελοντές με τους οποίους επικοινωνώ τηλεφωνικά και μετά από συνεννόηση μαζί τους, τους τοποθετώ σε βάρδιες και τους δίνω τις απαραίτητες πληροφορίες για την πυροφύλαξη. Πριν δύο εβδομάδες βρέθηκα για 10 μέρες στο εξωτερικό. Ακόμη και από εκεί επικοινωνούσα με τα μέλη της ομάδας μου μέσω Skype και τους τοποθετούσα σε βάρδιες. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας μου δεν τα γνωρίζω και δεν έχω συναντηθεί ποτέ μαζί τους. Επειδή όμως, όλους, μας ενώνει η αγάπη για το βουνό και γι αυτό που κάνουμε, καταφέρνουμε το ακατόρθωτο» μας λέει η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Νάντια Πατέρα.


Μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, εργάτες, γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δηλαδή πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων, είναι οι συμμετέχοντες στη δημοφιλή δράση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας. Πάγια αρχή της ΕΟΔνΠ είναι η πολιτική της ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Οι περισσότερες δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέσω διαδικτύου και της ιστοσελίδας της ομάδας (http://www.optoposmou.gr). Επίσης μεγάλος αριθμός νέων μελών προέρχεται από τους γονείς μαθητών των δημοτικών σχολείων του νομού, στους οποίους διανέμεται κάθε χρόνο έντυπο υλικό. Οι ενδιαφερόμενοι τοποθετούνται σε ομάδες και οι συντονιστές με τη σειρά τους αναλαμβάνουν να επικοινωνήσουν μαζί τους τηλεφωνικά για τους τοποθετήσουν στις βάρδιες των παρατηρητηρίων.
«Τα παιδιά μου έφεραν κάποια στιγμή μια αίτηση που τους έδωσε ο δάσκαλος στο σχολείο. Είχαμε ακούσει για την ομάδα. Τους ξέρουμε και από άλλες δράσεις. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτούμε πολύ. Τους στηρίζουμε γιατί ξέρουμε ότι το κάνουν από αγάπη. Μας έχουν πείσει με την πολυετή πλέον ανιδιοτελή τους δράση και είμαστε μαζί τους. Βέβαια γιατί πρωτίστως αγαπάμε το βουνό και το περιβάλλον. Είναι ευλογία για την περιοχή μας που υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι. Πως λοιπόν να μη χαρίσεις μια μέρα από το καλοκαίρι σου στο δάσος;» μας λέει η κυρία Φωτιάδου, ιδιωτική υπάλληλος, μητέρα δύο αγοριών που συμμετείχαν φέτος και στην εθελοντική δενδροφύτευση των κοιμητηρίων της Κατερίνης.


 Καθοριστική είναι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών, ειδικά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Την Άνοιξη, κάθε χρόνο, γίνεται η διανομή των δηλώσεων συμμετοχής και του ενημερωτικού υλικού στα Δημοτικά σχολεία της Κατερίνης. Έχοντας τη στήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η δράση μας προτείνεται στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ενημερώνουν τις μαθήτριες και τους μαθητές. Έτσι ενημερώνονται οι γονείς και συμμετέχουν», εξηγούν ο Κώστας Τζομίδης, δάσκαλος και η Βάνα Πατέρα, νηπιαγωγός, και οι δύο συντονιστές και πρωτεργάτες του προγράμματος.
Και όλα αυτά, χωρίς την παραμικρή οικονομική στήριξη. Οι εθελόντριες και οι εθελοντές τα βάζουν όλα από την τσέπη τους, διότι αρνούνται να διαχειριστούν χρήματα και να οργανωθούν στη βάση ενός κλασσικού σωματείου ή μιας ΜΚΟ.
«Ναι, υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Αυτή των ενεργών πολιτών, των εθελοντριών και των εθελοντών, που παρά την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους και καθημερινά παλεύουν για την προστασία του Περιβάλλοντος. Θλίβομαι γιατί διαπιστώνω, πως αυτή η πραγματικότητα είναι απόλυτα εξοστρακισμένη από την καθημερινότητα που έντεχνα συνθέτει μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ και κατά συνέπεια δεν μπορεί να δημιουργήσει συλλογική συνείδηση. Ο τόπος μας είναι γεμάτος από ικανότατους ανθρώπους, που θα έπρεπε να μας κάνουν υπερήφανους και να μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας. Δυστυχώς, επιτρέψαμε στους μετριότατους πολιτικούς που μας κυβερνούν να καλλιεργήσουν και να εδραιώσουν στη συνείδηση των πολιτών ένα μόνιμο κλίμα ηττοπάθειας. Η εθελοντική συμμετοχή στην κοινωνία και οι ιδιαίτερες κοινωνικές παραδώσεις που ενώνουν τους πολίτες σε κοινές επιδιώξεις, έχουν υποσκαφτεί τα τελευταία χρόνια με μεγάλη δεξιότητα,  με αποτέλεσμα να παραβλεφθεί ένα ιδιαίτερο εθνικό προσόν. Αυτό το κλίμα είμαστε αποφασισμένοι να το ανατρέψουμε με τις δράσεις μας. Αυτό που συμβαίνει εδώ και 4 χρόνια στην Πιερία θα το ζήλευαν πολίτες πολλών χωρών που έχουν παράδοση στην εθελοντική συμμετοχή στην κοινωνία» αναφέρει ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, μετανάστης τρίτης γενιάς, τεχνικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητικών Επιστημών, από τη Γερμανία, ένας από τους πρωτεργάτες της ΕΟΔνΠ.
Μια σύντομη επίσκεψη στην ιστοσελίδα της ομάδας (http://www.optoposmou.gr) είναι αρκετή για να πεισθεί ακόμη και ο πιο δύσπιστος αναγνώστης: Η Εθελοντική ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, ήδη από το 2007, όχι μόνο κάνει τη διαφορά, αλλά δείχνει το δρόμο τον οποίο οφείλει να ακολουθήσει η ελληνική κοινωνία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των καιρών.
Οι στόχοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, είναι μια ανοιχτή κίνηση πολιτών, δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό φορέα και αποτελεί σημείο επαφής υπεύθυνων ανθρώπων, οι οποίοι μέσω της εθελοντικής προσφοράς επιδιώκουν:
  • την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος
  • την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση.
Μέσα από επιλεγμένες δράσεις, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, την ποιότητα του βιοτικού μας επιπέδου, την ποιότητα των υπηρεσιών που μας παρέχονται από το κράτος ή οποιοδήποτε άλλο φορέα, επηρεάζουν όμως την ποιότητα της ζωής μας και την αξιοπρέπειά μας.
Επίσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προσπαθούμε, με κάθε πρόσφορο μέσο, να πληροφορήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε τους πολίτες απέναντι σε φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.
Ο τρόπος λειτουργίας της Ομάδας
  • Η ΕΟΔνΠ αρνείται να οργανωθεί στη βάση ενός κλασσικού συλλόγου, σωματείου ή ΜΚΟ και δεν διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο και γραφεία.  
  • Τα μέλη της είναι ισότιμα, δεν υπάρχουν οργανωτικά επίπεδα και μόνιμος διαχωρισμός καθηκόντων.
  • Η ομάδα είναι ανοιχτή σε κάθε ευαισθητοποιημένο συμπολίτη που θα ήθελε να πάρει μέρος στις πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις της.  
  • Μέλος της Ομάδας θεωρείται ο/η πολίτης που συμφωνεί με τις γενικές αρχές της και ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ στη λήψη και στην εκτέλεση των αποφάσεων.
  • Ολιγομελείς επιτροπές που εναλλάσσονται, συντονίζουν τις δραστηριότητες της ομάδας.
  • Η ΕΟΔνΠ έχει μηδενικό budget,  αρνείται να διαχειριστεί χρήματα ή να δεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. Οι υλικές ανάγκες των δράσεών της καλύπτονται ή από τα ίδια της τα μέλη ή από τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων από τρίτους. Όλες οι δράσεις της «στεγάζονται» στον ιστότοπο  www.otoposmou.gr
  • Πάγια αρχή της ΕΟΔνΠ είναι η πολιτική της ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
--
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 00
Τηλ. 23510 31906 / Φαξ 23510 34 174
wlmailhtml:{1CD43C0F-B516-4AA3-873D-838B9619F783}mid://00000400/!x-usc:mailto:info@otoposmou.gr & www.otoposmou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: