Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η πρώτη επανένταξη λύκου στη φύση από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ



Την πρώτη στην Ελλάδα επανένταξη λύκου στο φυσικό του περιβάλλον πραγματοποίησε την Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης!
Η τετράμηνη παραμονή του στον Κτηνιατρικό Σταθμό Άγριας Ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για συνεχή παρακολούθηση και αποθεραπεία από την επιστημονική μας ομάδα σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους κτηνιάτρους για την άγρια ζωή της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας κ. Νατάσας Κομνηνού, αποδείχτηκε ευεργετική.
 
Ο Προκόπης, όπως ονομάστηκε ο λύκος που βρέθηκε το καλοκαίρι σε πολύ άσχημη κατάσταση, επέστρεψε στο περιβάλλον υγιέστατος. Τόσο η όρασή του όσο και το τρίχωμά του έχουν αποκατασταθεί και έχει αποκτήσει και πάλι φυσιολογικό βάρος και δύναμη.

Αφού πέρασε όλες τις απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις, η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που παρακολουθούσε την εξέλιξή του, έκρινε ότι είναι έτοιμος για την  επιστροφή του στο φυσικό περιβάλλον. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε δασική περιοχή στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης.

Ο Προκόπης κατάφερε να διασωθεί την τελευταία στιγμή από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, καθώς όταν βρέθηκε παρουσίαζε αδυναμία, κατάπτωση, πυρετό και σοβαρή αφυδάτωση, ενώ μετά από λεπτομερή εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι έφερε πολλαπλά βλήματα πυροβόλου όπλου σε διάφορα σημεία του σώματος καθώς επίσης ότι έπασχε από διροφιλαρίωση (νόσο συχνή και στους σκύλους που διαβιώνουν κοντά σε υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας).

Στον αστερισμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, κάθε άγριο ζώο μετράει! Γι’ αυτό και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει ο Προκόπης μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση και να μην καταλήξει αιχμάλωτος λύκος.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διατηρεί το Καταφύγιο του Λύκου, όπου σ’ ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, φιλοξενούνται 9 πρώην αιχμάλωτοι λύκοι όπου θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους, καθώς δεν είναι δυνατή η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες: Βάσω Πετρίδου, 2310555920/6937422537

Δεν υπάρχουν σχόλια: