Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

για τον Χρόνη Μίσσιο


 

Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930. Στην εφηβική ηλικία περνάει στους αντάρτες και αμέσως μετά στο Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων. Το 1947 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Έζησε εννιά μήνες περιμένοντας κάθε πρωί να τον εκτελέσουν και γλίτωσε τον θάνατο χάρη σ’ένα τυχαίο γεγονός. Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος (Μακρονήσι, Άι- Στράτης, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Κορυδαλλός, κ.ά.) Εκεί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή.
Το πρώτο του βιβλίο “Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς… ” (Γράμματα, 1985) τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα στη συνείδηση κριτικής και κοινού. Την ίδια ανταπόκριση βρήκε και το δεύτερο βιβλίο του “Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;” (Γράμματα, 1988). “Κοσμοκαλόγερος”.
Σαν τους ήρωες ορισμένων από τα βιβλία του, ο Χρόνης Μίσσιος ζούσε στο Καπανδρίτι εφαρμόζοντας την πολιτική του αντίληψη για την κοινωνία, την επαφή δηλαδή του ανθρώπου με τη γη. Το προταγμά του η κοινοτιστική δομή της κοινωνίας με αμεσοδημοκρατικές λήψεις αποφάσεων.
Πληροφορίες για τη ζωή και το έργο στο http://chronismissios.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: