Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η δικαιοσύνη στο πλευρό των εργοδοτών

Σε πέντε (5) μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης ο συναγωνιστής Βαγγέλης Δεληολάνης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης. Ο συναγωνιστής δικάστηκε με την κατηγορία της «παράνομης βίας», για τη συμ­μετοχή του στην απεργιακή φρουρά έξω από το κατάστημα του Σούπερ Μάρκετ «Αρβα­νιτίδης» κατά τη διάρκεια της 48ωρης Γενικής Απεργίας της 28ης και 29ης Ιούνη 2011.
 
Η δίωξη του συναδέλφου έγινε μετά από καταγγελία στην Αστυνομία στελέχους της επιχείρησης «Αρβανιτίδης», το οποίο επιτέθηκε βίαια στους συγκεντρωμένους απεργούς και μετά κάλεσε την Αστυνομία δηλώ­νοντας το αντίθετο.
Κατά τη διάρκεια της δίκης ο μάρτυρας κατηγορίας αστυνομικός κατέθεσε ότι δεν διαπίστωσε τέλεση του αδικήματος της παράνομης βίας εκ μέρους των συγκεντρωμένων. Επίσης η μάρτυρας κατηγορίας και υπεύθυνη του καταστήματος «Αρβανιτίδης» σε ερώτηση, που της απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, για το αν ισχύουν οι καταγγελίεςτων σωματείων της περιοχής ότι η επιχείρηση «Αρβανιτίδης», συστηματικά εδώ και χρόνια, καταστρατηγεί όλη την εργατική νομοθεσία και έχει παραβεί πολλά άρθρα του ποινικού κώδικα, αν εκβιάζει, τρομοκρατεί και έχει απλήρωτους του εργαζόμενους, αν συστηματικά παραβιάζει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αν έχει εξανα­γκάσει τους εργαζόμενους -με την απειλή της απόλυσης- σε αγορά προϊόντων, παρακολουθώ­ντας τους πόντους κατανάλωσης, αν έχει χρεώσει σε βάρος τους τα ληγμένα προϊόντα, αν έχει εκβιάσει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην επιχείρηση μέρους των αποδοχών τους, απάντησε: «ναι ισχύουν»!
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, εκβιασμών και συνεχών απειλών απόλυσης η βούληση των εργαζομένων για συμμετοχή στην απεργία ή για προσέλευση στην εργασία μόνο ελεύθερη δεν είναι.
Το δικαστήριο παρ’ όλα αυτά αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς των ανθρώπων της εργοδοσίας και καταδίκασε τον συναγωνιστή σε πέντε μήνες φυλάκιση με τριετή. Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι ασκήθηκε παράνομη βία που εμπόδισε την υλοποίηση της ελεύθερης βούλησης των εργαζομένων να μην απεργήσουν και να αναλάβουν εργασία.
Αυτή η πρωτοφανής καταδικαστική απόφαση, ειδικά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους, και ειδικά στην επιχείρηση «Αρβανιτίδης» όπου εφαρμόζει στα καταστήματά της ότι πιο αντεργατικό μπορεί να φανταστεί κανείς σε βάρος των, εδώ και τέσσερις μήνες, απλήρωτων εργαζομένων, δείχνει την αυταρχική αντιμετώπιση των εργαζόμενων από το κράτος, τη δικαιοσύνη και τους εργοδότες. Η καταδικαστική απόφαση ανοίγει έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο, δημιουργεί μια ακραία αντεργατική νομολογία που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στην απεργία και το δικαίωμα των εργατικών σωματείων να παλεύουν για την επιτυχία της, το δικαίωμα στην απεργιακή περιφρούρηση. Έτσι εργοδό­τες που καταπα­τούν τα εργατικά δικαιώματα μένουν στο απυρόβλητο, αλλά μπορούν να σέρνουν στα δικαστήρια και να πετυχαίνουν την καταδίκη συνδικαλι­στών και εργαζομένων που διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώ­ματά τους.
Η Γραμματεία Κοζάνης του Π.Α.ΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν πίσω από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, να μην φοβούνται, να καταγγέλλουν στα ταξικά σωματεία και στο Π.Α.ΜΕ, κάθε αντεργατικό μέτρο της εργοδοσίας, κάθε καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Να μην πτοηθούν από τη στάση της ταξικής δικαιοσύνης, να πεισμώσουν και να γίνουν μέλη των σωματείων τους και από κοινού με τους συναδέλφους τους να αντιπαλέψουν συνολικά την αντεργατική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και την επιθετικότητα των εργοδοτών.
Κοζάνη, 29/01/2014