Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Η συμβολή τής χύμα μαγιονέζας στην ανάπτυξη

Η συμβολή τής χύμα μαγιονέζας στην ανάπτυξη
του Θοδωρή ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ
Αυτό ήτουνα! Παίρνει αμπάρριζα και βγαίνει ο υπουργός ανάπτυξης, με μια σειρά προτάσεων οι οποίες υλοποιούν τις υποδείξεις τού ΟΟΣΑ. Ο στόχος είναι ευνόητος: να ανοίξει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές.
Όντως, ο στόχος είναι υψηλός και ο σκοπός ιερός. Μπράβο, λοιπόν, στον υπουργό μας για τις εξόχως τολμηρές προτάσεις του. Κι επειδή είμαι σίγουρος ότι ανάμεσα στους αναγνώστες υπάρχουν και μερικοί κακόπιστοι, ιδού ορισμένα από τα ριζοσπαστικά μέτρα που προτείνει η υπουργάρα μας:
 
(α) Κατάργηση του πενθήμερου στην διάρκεια ζωής τού φρέσκου γάλακτος.Καιρός ήταν! Ειλικρινά, αυτή την ημερομηνία λήξης πάνω στο τετραπάκ δεν μπόρεσα ποτέ να την καταλάβω. Πρώτα-πρώτα, με λήξη στις 5 ημέρες μάξιμουμ, πώς να κάνει κάποιος εισαγωγή φρέσκου γάλακτος; Έτσι, οι καταναλωτές ήσαν καταδικασμένοι να αγοράζουν μόνο ελληνικό γάλα. Δεύτερον, πώς να πάει φρέσκο γάλα σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως νησιά και κατσικοχώρια; Έτσι, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών ήσαν καταδικασμένοι να αρμέγουν τις γίδες και τις προβατίνες τους για να πιουν φρέσκο γάλα, χάνοντας την ευκαιρία να απολαύσουν ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν. Τρίτον, οι απομακρυσμένοι παραγωγοί δεν προλάβαιναν να στείλουν το γάλα τους στους κολοσσούς τού κλάδου. Έτσι ήσαν υποχρεωμένοι να το διαθέτουν στις μικρές μονάδες των περιοχών τους. Επί τέλους, η κατάσταση αλλάζει!
(β) Πώληση ψωμιού και από άλλα σημεία, πλην αρτοποιείων και πρατηρίων άρτου.
Πολύ σωστά! Για να πάψει η γυναίκα μου να με κοιτάζει με μισό μάτι όποτε ξεχνάω να περάσω από τον φούρνο της γειτονιάς. Τώρα πια και να ξεχάσω να πάρω ψωμί, θα πεταχτώ στο βουλκανιζατέρ της γωνίας, δίπλα στον ψαρά ή απέναντι στον κυρ-Θανάση με το τρίκυκλο "εχτελούντε μεταφορέ". Ελπίζω το μέτρο να επεκταθεί και σε άλλα είδη, για μεγαλύτερη ευκολία των καταναλωτών και για μεγαλύτερη μείωση τιμών. Π.χ., η κυρα-Σούλα η μανταρίστρα να μπορεί να πουλάει κιμάδες και κοτόπουλα, το κηροπλαστείο να διαθέτει μυζήθρες κι ανθότυρα και ο περιπτεράς γαλοπούλα γκουρμέ δίχως γλουτένη.

(γ) Πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ-μάρκετ.Μπράβο και πάλι μπράβο! Άντε γιατί οι φαρμακοποιοί είχαν καβαλήσει καλάμι. Αφού, ρε σεις, ο Άδωνης δεν δέχεται να γράφεται σε συνταγή το "χεσαμόλ", γιατί πρέπει να πουλιέται μόνο στα φαρμακεία; Δεν κατάλαβα! Δηλαδή, τι; μόνο το ψωμί να πουλιέται όπου λάχει; Στο κάτω-κάτω, θυμάμαι ότι την δεκαετία τού '60 και του '70 τα περίπτερα πουλούσαν -εκτός από καπότες- Καλμόλ, Καλμαλίνες, Αλγκόν, Άλκα-Σέτζερ, δραμαμίνες και ασπιρίνες. Σήμερα που, όπως και να το κάνουμε, οι περιπτεράδες είναι και πιο μορφωμένοι, δεν μπορούν να πουλάνε χεσαμόλ; Μη χέσω!
(δ) Κατάργηση της σήμανσης στο τυρί.
Πάρα πολύ σωστά! Τι παναπεί "γραβιέρα Νάξου" και "καπνιστό Μετσόβου"; Ρατσισμός στα τυριά; Αν είναι έτσι, να ρωτήσουμε τον Κασιδιάρη να μας πει τι φέτα πρέπει να τρώμε. Άσε που με την σήμανση έχουν πρόβλημα οι σοβαρές επιχειρήσεις τού χώρου. Καθ' ότι σου λέει ότι "κασέρι" είναι μόνο αυτό που βγαίνει στην Λέσβο. Άκου πράμα τώρα! Και ο Κολιός, ας πούμε, πώς θα πουλήσει το ξέπλυμα που φτιάχνει, αφού τον υποχρεώνεις να το λέει απλώς "ημίσκληρο τυρί"; Άσε δε η ΦΑΓΕ με το "τρικαλινό" της, που έχει χαλάσει τόσα λεφτά για διαφήμιση και δεν τολμάει να πει ότι αυτή η αηδία που διαφημίζει ο Φιλιππίδης είναι κασέρι. Άντε να τελειώνουμε μ' αυτές τις κουταμάρες!
(ε) Άρση τής απαγόρευσης χρήσης γάλακτος σε σκόνη.
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το γάλα σε σκόνη προοριζόταν μόνο για ζωοτροφή. Χρόνια τώρα φέρνουν γάλα σε σκόνη οι χοντρομπακάληδες και το πουλάνε όλο χωρίς τιμολόγιο, επειδή το αγοράζουν οι ζαχαροπλάστες, οι οποίοι -λόγω της απαγόρευσης- δεν θέλουν να υπάρχει τιμολόγιο που θα αποδεικνύει ότι προμηθεύονται τέτοιο πράμα. Κι από την άλλη, πώς δηλαδή; Το γάλα σε σκόνη δεν είναι καλό για τον άνθρωπο αλλά είναι καλό για τα γουρούνια; Ήμαρτον! Ελπίζω ο υπουργός να δώσει το καλό παράδειγμα και να ταΐσει -πρώτος αυτός!- τα παιδιά του με γιαούρτι φτιαγμένο από γάλα σε σκόνη.
(στ) Άρση τής απαγόρευσης πώλησης χύμα μαγιονέζας.
Αν και δεν έχω τεκμηριωμένη άποψη, δεν βλέπω γιατί όχι. Προσωπικά, δεν ήξερα ότι υπάρχουν εργαστήρια που θα ήθελαν να βγάζουν μαγιονέζα σε κουβάδες (όπως οι επαγγελματικές συσκευασίες γιαουρτιού, ας πούμε) αλλά τα εμπόδιζε ο νόμος. Τώρα, θα μου πείτε, σήμερα δυσκολεύεσαι να βρεις χύμα ρεβύθια και θα βρεις χύμα μαγιονέζα; Κι άντε και την βρήκες. Θα την αγοράσεις, δίχως να φοβάσαι μήπως σε πιάσει κολιάντζα; Τί να πω... Πάντως, αν δεν φοβάσαι την κολιάντζα, γιατί να μην έχεις πρόσβαση και σε χύμα μαγιονέζα; Δημοκρατία έχουμε, αποφάσισε μόνος σου!
(ζ) Άρση των περιορισμών στην παρασκευή ρυζόγαλου.
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, υπάρχει διάταξη που απαγορεύει την παρασκευή ρυζόγαλου από γάλα με λιγώτερα από 3% λιπαρά. Με την άρση τής απαγόρευσης θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν το ρυζόγαλό τους όσοι τρέφονται με λάιτ γαλακτοκομικά. Πώς να το κάνουμε; Δεν πάει να τρως από την μία γιουρτάκι 0% κι από την άλλη ρυζόγαλο 5%. Όπως καταλαβαίνετε, αναμένεται να ιδρυθούν τουλάχιστον δέκα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα που θα φτιάχνουν ρυζόγαλο λάιτ. Να, λοιπόν, πώς έρχεται η ανάπτυξη!
Έχει κι άλλες προτάσεις το πακέτο Χατζημπούλη. Θα μπορούν, ας πούμε, να πουλιούνται στην λαϊκή φυτίνη και βιτάμ ενώ θα επιτραπεί η αποθήκευση αλατιού μαζί με άλλα τρόφιμα (μπα! δεν ξέρατε ότι απαγορευόταν; ντροπή σας!). Προσωπικά, έχω ενθουσιαστεί αν και μάλλον περίμενα ότι θα προωθούνταν τέτοια σημαντικά μέτρα εν όψει εκλογών. Σίγουρα ο Σαμαράς στηρίζει στο λάιτ ρυζόγαλο και στην χύμα μαγιονέζα πολλές από τις ελπίδες του για δημοσκοπική ανάκαμψη του κόμματός του και για την επανεκλογή του ως πρωθυπουργού. Ελπίζω μόνο να μην έχει πρόβλημα με τα γιαουρτάκια από γάλα σε σκόνη.