Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Προβλήματα από την κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής της ΔΕΗ ΑΕ στην ΠΕ Κοζάνης.



ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
 
Η νέα κατολίσθηση που έγινε στο Ορυχείο Μαυροπηγής της ΔΕΗ ΑΕ στην ΠΕ Κοζάνης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το κυνήγι του κέρδους στερεί τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας που απαιτούνται, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει τη μετεγκατάσταση του οικισμού της Μαυροπηγής μεγαλώνοντας τα προβλήματα και τους κινδύνους, για τους εργαζόμενους στο ορυχείο και τους κατοίκους της Μαυροπηγής. 
  
Η πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της διεύθυνσης της ΔΕΗ Α.Ε, έχει σαν στόχο την εξασφάλιση των κερδών των μετόχων και όχι την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων.
Να σημειωθεί πως η απουσία της επιθεώρησης μεταλλείων από την περιοχή δείχνει πως αντιμετωπίζεται το ζήτημα. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι η ΔΕΗ Α.Ε απαλλοτριώνει και αποζημιώνει σπίτια και εκτάσεις με βάση τις άμεσες ανάγκες της, κάτι που  δεν δίνει συνολική λύση στο πρόβλημα αλλά αντίθετα το οξύνει.    
Επίσης παρά τις προσπάθειες εκτόνωσης των υδάτινων πόρων και υλικών όγκων το πρόβλημα των κατολισθήσεων συνεχίζεται και αποδεικνύεται ότι τα φαινόμενα αυτά είναι απρόβλεπτα και θα συνεχίζουν βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων του χωριού.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
·        Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες στα σημεία κατολίσθησης στο Ορυχείο Μαυροπηγής μέχρι να διαμορφωθούν οι συνθήκες ασφαλούς εργασίας.
·        Την άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού Μαυροπηγής.   
·        Την άμεση στελέχωση κλιμακίου της Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες για ελέγχους που αφορούν την αρμοδιότητα της.


Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου