Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ



Σχετικά με τους διαχωρισμούς και τις ¨αυτοαξιολογήσεις¨ των εκπαιδευτικών μονάδων, που έχουν απέναντι τους όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
Η ¨αυτοαξιολόγηση¨εντάσσεται  στους γενικότερους πειραματισμούς της κυβέρνησης που προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαλύσει την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως και την ίδια την παιδεία. 
 
Περιλαμβάνει καταγραφή όλων των δράσεων και των προγραμμάτων στα οποία παίρνουν μέρος τα σχολεία, τα οποία θα χαρακτηριστούν προφανώς ανάλογα με την επίτευξη των στόχων που θα έχουν τεθεί, και υποτίθεται ότι θα έχει προωθητικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Είναι κατανοητό πως με την ¨αυτοαξιολόγηση¨ θα κατηγοριοποιηθούν τα σχολεία, και οι σχετικές εκθέσεις θα μπορούν να αξιολογηθούν και από εξωτερικούς παράγοντες.
Για παράδειγμα, οι δημοτικές αρχές στην αρχή της θητείας τους, όταν θα κάνουν καταμερισμό των χρημάτων για τα σχολεία, θα χρησιμοποιούν αυτές τις εκθέσεις και προφανώς θα δίνουν περισσότερα χρήματα στα «καλά» σχολεία.
Το μοντέλο αυτό, που έχει εφαρμοστεί σε ΗΠΑ, Αγγλία και άλλες δυτικές χώρες, δημιούργησε σχολεία «Λαμπερά», «Πεντακάθαρα», χωρίς συνθήματα στους τοίχους, «κολέγια» και σχολεία Β και Γ Κατηγορίας τύπου «ΓΚΕΤΟ».
Επιπλέον, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ξεκινά εκ των προτέρων με ποσοστά, τα οποία μάλιστα έχει δικαίωμα ο Υπουργός να τα αλλάξει, αν θεωρήσει ότι η κατάσταση της χώρας είναι κρίσιμη. Και ενώ με θετική αξιολόγηση δεν είναι σίγουρο ότι θα προάγεται σε επόμενο βαθμό ο εκπαιδευτικός, το βέβαιο είναι ότι με αρνητική αξιολόγηση θα μένει στάσιμος ή θα υποβιβάζεται ή και θα απολύεται.
Η απειλή μέσω των συνεχόμενων αξιολογήσεων των εκπαιδευτικών χρησιμοποιείται σαν ένα μέσο εκφοβισμού και καταστολής απέναντι στους εκπαιδευτικούς που, αντί να συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους, θα ζουν με  το φόβο της κρίσης και της απόλυσής τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο πλάι των εκπαιδευτικών και στηρίζει τους αγώνες τους.
Μαχόμαστε  ενάντια στις μεθοδευμένες προσπάθειες της συγκυβέρνησης, μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, για ένα σχολείο της κοινωνίας, χωρίς ταξικές διακρίσεις και αποκλεισμούς
Όλοι μαζί ενάντια στην κυβερνητική βαρβαρότητα και την απαξίωση της παιδείας.
Να ανατρέψουμε τους υπαίτιους της διάλυσης της παιδείας, να φέρουμε τη γνώση και τον πολιτισμό στην κοινωνία.
Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ ΕΟΡΔΑΙΑΣ