Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Επιδείνωση της κατάστασης στον Τομέα της Υγείας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Η κατάσταση στον Τομέα της Υγείας και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι τραγική. Οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία προκαλούν μεγάλη ανησυχία και αγανάκτηση τόσο στους εργαζόμενους στις μονάδες, όσο και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

 
Κάτω από τα όρια ασφαλείας λειτουργούν οι κλινικές στα νοσοκομεία Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, τους εργαζομένους των νοσοκομείων αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης προσπαθούν να το καλύψουν με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και με επικουρικούς, ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με την απόσπαση γιατρών για την εκτέλεση εφημεριών σε άλλα νοσοκομεία. Λόγω της έλλειψης προσωπικού, γιατροί και νοσηλευτές αναγκάζονται να εργάζονται πρόσθετες εφημερίες και υπερωρίες οι οποίες είναι και απλήρωτες λόγω των σοβαρών περικοπών των κονδυλίων για την Υγεία. Εξαιτίας των περικοπών αυτών παρατηρούνται και σοβαρές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικών υλικών, ενώ υπάρχουν και χαλασμένα μηχανήματα.
Πρόσφατα, συγχωνεύτηκαν συνολικά 4 κλινικές των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λειτουργούν μόνο στη μία πόλη. H ενέργεια αυτή υλοποιήθηκε από την Ενιαία πλέον Διοίκηση του Νοσοκομείου .
Συγκεκριμένα:
- Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μαμάτσειου, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ, αν και δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια για την ίδρυσή της, καταργείται και τυπικά. Στο εξής θα λειτουργεί μόνο η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα. Παράλληλα, θα λειτουργεί και θα εφημερεύει η ΜΕΘ του Μποδοσάκειου.
- Καταργείται η Ουρολογική Κλινική του Μαμάτσειου και θα λειτουργεί με εφημερία η αντίστοιχη του Μποδοσάκειου.
-Η Μαιευτική Κλινική του Μαμάτσειου καταργείται και συγχωνεύεται με την αντίστοιχη του Μποδοσάκειου.
- Η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Μποδοσάκειου συγχωνεύεται με την αντίστοιχη του Μαμάτσειου, η οποία θα εφημερεύει.
Με τις αλλαγές αυτές καταργούνται οργανικές θέσεις και «κονταίνουν» τα νοσοκομεία, εξέλιξη που θα επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες Υγείας σε αντίθεση με τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του λαού της περιοχής.
Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Α΄βάθμια Υγεία – Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, μονάδες ΕΟΠΥΥ- είναι επίσης τραγική. Οι ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και στα μέσα είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να «στενάζουν» τόσο τα 3 Κέντρα Υγείας της περιοχής (Σιάτιστας, Τσοτυλίου, Σερβίων) όσο και τα αγροτικά ιατρεία.
Η δε κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ Κοζάνης (πρώην ΙΚΑ) αποτυπώνεται ως εξής:
-Τα εργαστήρια, μικροβιολογικό & ακτινολογικό, υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και αναλώσιμου υλικού με προοπτική να κλείσουν και τα δυο.
- Δεν υπάρχει ΩΡΛ, δεν υπάρχει δερματολόγος.
-Τα ραντεβού στους οφθαλμίατρους έχουν φθάσει στις 50-52 μέρες, ενώ στη μία ενδοκρινολόγο η αναμονή είναι 25-30 μέρες.
-2 παθολόγοι έφυγαν με σύνταξη χωρίς να προσληφθεί κανένας.
Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ Πτολεμαΐδας, όπου λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών με εξαρτημένη σχέση εργασίας όπως: ορθοπεδικός, γυναικολόγος, δερματολόγος, ενδοκρινολόγος, ενώ υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος (ο διευθυντής). Αλλά και στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ τα εργαστήρια υπολειτουργούν εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο.
Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και εμπορευματοποίησής της, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προκειμένου να στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου φορτώνοντας με δυσβάσταχτο «κόστος» τη λαϊκή οικογένεια. 

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
  1. Να μην συγχωνευτεί –κλείσει καμιά δημόσια μονάδα υγείας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και να υπάρξει πλήρης χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών.
2.      Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.
  1. Την πλήρη στελέχωση, το σύγχρονο εξοπλισμό και τα αναλώσιμα των Κέντρων Υγείας, αγροτικών ιατρείων, μονάδων ΕΟΠΠΥ και νοσοκομείων της περιοχής
  2. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά στους γιατρούς και νοσηλευτές
  3. Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο προσερχόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες και επεμβάσεις ανεξάρτητα του αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, έλληνες ή μετανάστες.

Οι Βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου