Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ομιλία Ε. Ουζουνίδου για ν/σ ΑΠΕ κι άλλες ρυθμίσεις



Η ομιλια της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζανης Ευγενίας Ουζουνίδου , στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τις Ανανεωσιμες Πηγές Ενέργειας κι άλλες ρυθμίσεις
(http://www.youtube.com/watch?v=W51kEraZlKQ&feature=youtu.be)

Το λυπηρό είναι ότι σήμερα κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ κι άλλες ρυθμίσεις και συζητείται- και καλώς βεβαίως συζητείται- και το θέμα της Δημοκρατίας. Δεν αξίζει μια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου μας για τα θέματα της Δημοκρατίας; 

Πρώτες μέρες διαθεσιμότητας του πετρελαίου θέρμανσης και θα ήθελα να ρωτήσω τους κυρίους της συγκυβέρνησης, αν γνωρίζουν να μας πουν τι παραγγελίες είχαν οι βενζινοπώλες.
Σας ενημερώνω ότι οι παραγγελίες ήταν από μηδενικές έως ελάχιστες!

Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω, αν γνωρίζουν ότι 8 στις 10 γενικές συνελεύσεις πολυκατοικιών αποφασίζουν ότι φέτος τον χειμώνα δεν θα προμηθευτούν πετρέλαιο και στρέφονται σε άλλες μορφές καυσίμων, με ό,τι αποτέλεσμα είχαν αυτές πέρυσι (παρανομη υλοτομία, αιθαλομίχλη κ.λπ).
Ζούμε σε μια εποχή που μόνο η κατοχική περίοδος μπορεί να συγκριθεί μαζί της, κατά την οποία οι κάτοικοι της χώρας πέθαιναν από το κρύο και την πείνα.
Ωστόσο, οι κύριοι και οι κυρίες της κυβέρνησης μπορεί να είναι υπερήφανοι για κάτι. Εν έτη 2014 μετατρέψανε την πλειοψηφία του πληθυσμού σε «εφευρέτες»!
Σε εφευρέτες γιατί αναγκάζουν τον κόσμο να εφευρίσκει καθημερινά λύσεις ώστε με κάθε τρόπο να γλιτώσει από την παγωνιά, μιας και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι απλησίαστη.
Και δεν φτάνει μονάχα αυτό,  τραγελαφικά σκηνικά λαμβάνουν χώρα ανά την επικράτεια. Την περασμένη Κυριακή βρέθηκα στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, δίπλα από τους ταινιοδρόμους και τα φουγάρα της ΔΕΗ, όπου κάτοικος της περιοχής που αναγκάστηκε πέρυσι να βάλει air condition για θέρμανση, μου παρέδωσε τον λογαριασμό της ΔΕΗ του, στον οποίο του επιβλήθηκε πρόστιμο 85 ευρώ, παρακαλώ, για μόλυνση του περιβάλλοντος!!!!
Νομίζω ότι πλέον μπορείτε να διεκδικήσετε επάξια κάποιο βραβείο σουρεαλισμού. 
Πρόκειται για παραλογισμό, αθλιότητα και διαπραγματευτική ανικανότητα! Έχουμε να κάνουμε με πρωτογενές πλεόνασμα υποκρισίας και κοινωνικής καταστροφής. Η εμμονή σας είναι εγκληματική.
Αφήστε  τα επικοινωνιακά τρίκ και τους «μπακαλίστικους» υπολογισμούς και προχωρήστε  σε πραγματικές λύσεις του ζητήματος.
Μείωση του ΕΦΚ στα επίπεδα του 2009. Να διαμορφωθεί η τιμή του   πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90 € περίπου το λίτρο από το 1,30 € που είναι σήμερα.
Και συμφωνήστε, φυσικά, με την τροπολογία μας που κατατέθηκε στο παρόν νομοσχέδιο.
Σε ό,τι αφορά τα δήθεν νέα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης, αποτελούν εμπαιγμό του ελληνικού λαού.
Πρέπει να διευρυνθούν ριζικά και να καλύπτουν όλες τις μορφές θέρμανσης, να υπάρξει σημαντική αύξηση του επιδόματος και τουλάχιστον το 50% αυτού να χορηγείται προκαταβολικά.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο,
 Φέρνετε πάλι ένα νομοσχέδιο «ποτ -πουρί».
Ένα νομοσχέδιο που κανένα του μέρος του, δεν εντάσσεται σε μία γενικότερη πολιτική, ούτε οι ΑΠΕ σε ενεργειακή πολιτική, ούτε οι ρυθμίσεις για τη λατομική μεταλλευτική δραστηριότητα σε μία βιομηχανική πολιτική και βεβαίως όλες  αυτές οι σκόρπιες ατάκτως ειρημμένες ρυθμίσεις εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.
Παράλληλα, δεν διαπνέονται από την προστασία του περιβάλλοντος και δεν προβλέπουν μέτρα ανακούφισης  των αδυνάτων.
Το ζήτημα των ΑΠΕ έχει αντιμετωπιστεί, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ  με νόμους αποσπασματικούς, χωρίς μελέτες και με σωρεία λαθών, ηθελημένων ή μη. Χωρίς να εντάσσεται σε μια γενικότερη ενεργειακή πολιτική προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.
Αντίθετα βασιζόταν  στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που μετατρέπει τα κοινωνικά αγαθά –και την ενέργεια- σε εμπορεύματα, με στόχο μόνο το κέρδος. 
Το νομοσχέδιο, θέτει στόχους, τους οποίους αμέσως μετά το ίδιο το νομοσχέδιο, τους αναιρεί.
Ούτε μικρές ανεμογεννήτριες, ούτε μικρά φωτοβολταϊκά πρόκειται να πραγματοποιηθούν και να λειτουργήσουν, με τα εμπόδια που θέτει.
 Δεν θέτει κανένα όριο στις μελλοντικές υπουργικές διευθετήσεις, δεν προσφέρει ούτε στο ελάχιστο «ασφάλεια» και «σταθερό πλαίσιο» στους πολίτες, που θα ήθελαν να επενδύσουν στις ΑΠΕ, αφού ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ θα μπορεί όποτε θέλει να μεταβάλει το «πλαίσιο».
Διευκολύνεται η εγκατάσταση μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών και ανοίγει ο δρόμος στο ιδιωτικό κεφάλαιο
Πρώτον Οι μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί δεν προσφέρουν μόνο ενέργεια, αλλά είναι κι ένα μέσο διαχείρισης του νερού. Επομένως, είναι απαραίτητο να εμπλακεί και η τοπική κοινωνία μέσω των τοπικών αυτοδιοικήσεών τους.
Δεύτερον. Ενώ είμαστε θετικοί στην ανάπτυξη υδροηλεκτρικών σταθμών, οι οποίοι έχουν ποικίλες επιπτώσεις στη διαχείριση των νερών, στην ενέργεια, στην οικονομική ανάπτυξη, οι προβλέψεις που εισάγετε στο άρθρο ανοίγουν την κερκόπορτα να καταστρατηγηθούν περιβαλλοντολογικοί κανόνες και να καταστραφούν δάση και δασικές εκτάσεις. Και για εμάς είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό.
Αναδεικνύεται και το θέμα της χωροθέτησης, αλλά και το θέμα των δασικών χαρτών, της διαχείρισης των δασικών εκτάσεων. Σε συνδυασμό μάλιστα με το άρθρο σχετικά με την γη υψηλής παραγωγικότητας καταστροφικό.
Επιπλέον, το όριο των 15 Μεγαβάτ ήταν από την αρχή αυθαίρετο. Δεν υπάρχει καμία ποιοτική διαφορά ενός έργου 14 Μεγαβάτ ,π.χ., από ένα έργο 16 Μεγαβάτ.
Η ποιοτική διαφορά υπάρχει στα έργα με ταμιευτήρα ανεξάρτητα εάν είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα των 15 Μεγαβάτ.
Τα έργα με ταμιευτήρα, είναι έργα διαχείρισης νερού, ελέγχουν τις πλημμύρες, εξασφαλίζουν νερό για υδρεύσεις, αρδεύσεις κ.λπ., καθώς και για την παραγωγή ενέργειας. Συνεπώς, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μονομερώς σε ένα νομοσχέδιο, σε ένα κομμάτι για ΑΠΕ.
Τρίτον  Προϋπόθεση για την κατασκευή φραγμάτων είναι η ένταξή τους στα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας.
Με ποια κριτήρια θα προχωρήσουν οι ιδιώτες αυτά τα δημόσια αγαθά;
Τέταρτο. Τα φράγματα είναι δαπανηρά έργα μεγάλης αρχικής επένδυσης και μακροχρόνιας απόσβεσης.
Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που ενώ έχουν χορηγηθεί άδειες για μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς πριν από 10 χρόνια τουλάχιστον - να θυμηθούμε το Αυλάκι στον Αχελώο – δεν έχουν προχωρήσει σε κατασκευή.
Να θυμηθούμε το αυλάκι του Αχελώου, όπου δεν έχουν προχωρήσει σε κατασκευή. Μήπως όσοι προώθησαν το συγκεκριμένο άρθρο γνωρίζουν κάτι περισσότερο για πρόσθετα κίνητρα που ετοιμάζονται στο παρασκήνιο;
Δόθηκαν άδειες, γιατί δεν κατασκευάστηκαν; Ή στόχος είναι να εμπορευτούν τις άδειες εγκατάστασης, όπως συμβαίνει σε όλο τον κλάδο των ΑΠΕ;
Επίσης, εισάγεται η έννοια της διακοψιμότητας.
Άλλο ένα αποσπασματικό μέτρο, χωρίς σύνδεση  με την ενεργειακή πολιτική, η οποία ποτέ δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την ανάπτυξη
Όμως ,κύριοι , «η υποστήριξη της βιομηχανίας, η οποία αναγνωρίζουμε ότι έχει υψηλό ενεργειακό κόστος δεν μπορεί να στηριχθεί στην εξόντωση των παραγωγών ΑΠΕ.
Εδώ ερχόμαστε πάλι, στο ότι δεν υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός, ότι το κόστος ενέργειας είναι πολύ υψηλό, που προχθές πολύ καλά ανέπτυξε και ο υπουργός, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, έτσι απλά λες και δεν κυβέρνησαν την χώρα, και είναι άμοιροι ευθυνών!!
Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η πιο φθηνή παραγωγή ενέργειας, δώστε κίνητρα αντικατάστασης της ενεργοβόρας τεχνολογίας, δώστε πόρους στην έρευνα για καινοτόμες τεχνολογίες εξοικονόμηση ενέργειας, δημιουργήστε σταθερό οικονομικό περιβάλλον, και όχι με στραγγαλισμό των μικρών επιχειρήσεων, και ενεργειακής φτώχειας των νοικοκυριών.  Υπάρχουν ρεαλιστικά μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας, ελέγξτε την αμαρτωλή ΡΑΕ, που αυτή χαράσσει πολιτική αντί του υπουργείου !! Που δίνει μπόνους στους μεγαλοιδιώτες, εθνικούς σωτήρες !!.