Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Το επίδομα τοκετού να δίνεται σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες.



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Κάθε βαρβαρότητα ξεπερνά η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στα πλαίσια της «περικοπής κόστους» η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει το κόψιμο του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες που γεννούν είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό μαιευτήριο. 
 
Φτάνουν στο σημείο να ζητούν από γυναίκες που έλαβαν το επίδομα τοκετού πριν ένα χρόνο να το επιστρέψουν με τόκο μέσα σε 15 μέρες αλλιώς θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις.
Στο Νομό Ηρακλείου οι καταγγελίες κάνουν λόγο για 100 γυναίκες που καλούνται να επι­στρέψουν το επίδομα που έλαβαν ενώ καθημερινά οι καταγγελίες αυξάνονται συνεχώς.
Στις σημερινές συνθήκες της άγριας λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος και της επιδείνωσης των όρων ζωής και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια.
Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Δεκέμβρη του 2012 ορίζει πως το επίδομα των 900 ευρώ δικαιούνται μόνο οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαναγκάσει τις γυναίκες, που έρχονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια, να βλέπουν το ποσό του επιδόματος σαν μια μικρή ανάσα και προκειμένου να το λάβουν, να μην απευθύνονται στα δημόσια μαιευτήρια. Αδιαφορεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη μητέρα και το παιδί ο τοκετός στο σπίτι, την πιθανότητα επιπλοκών περιγεννητικά και τις συνέπειες στην υγεία ακόμα και τη ζωή μητέρας – παιδιού. Στην Ολλανδία που ήδη εφαρμόζεται αυτό το «προοδευτικό» μέτρο, τα ποσοστά της περιγεννητικής θνησιμότητας έχουν αυξηθεί.
Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις, τα κενά και την υποχρηματοδότηση, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν «δόλωμα» για να παγιδεύσει τις γυναίκες να γεννήσουν έξω από αυτά. Το υπουργείο Υγείας είχε εκτιμήσει πως από τον περιορισμό των τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία για το έτος 2013 θα εξασφάλιζε 15 εκ. ευρώ.
Η κυβερνητική πολιτική αποδεικνύει ότι η μητρότητα στον καπιταλισμό, όχι μόνο δεν προστατεύεται, αντίθετα διώκεται.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
·        Οι γυναίκες που δικαιούνται και έλαβαν το επίδομα να μην το επιστρέψουν χωρίς καμιά κύρωση;
·        Το επίδομα τοκετού να δοθεί σε όλες όσες δεν το έχουν πάρει και να καθιερωθεί από και πέρα ανεξάρτητα με το που θα γεννήσουν και να δίνεται σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες.
·        Να καλύπτονται στο 100% οι υπηρεσίες Υγείας που σχετί­ζονται με την πρόληψη, την προστασία του γυναικείου οργανισμού, με τη μητρότητα, τον προγεν­νητικό έλεγχο μέχρι την εγκυμοσύνη και τον τοκετό μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας;

Η βουλευτής
Διαμάντω Μανωλάκου