Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΠΔΜ του ΚΚΕ για τα αγροτικά μπλόκα

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Χαιρετίζει και συμπαρίσταται στον αγώνα που δίνουν τα αγροτικά μπλόκα στην Γέφυρα των Σερβίων και στον Φιλώτα και καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να μαζικοποιήσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους. Το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων περιλαμβάνει δίκαια αιτήματα που η υλοποίησή τους είναι προϋπόθεση για την επιβίωσή τους.

Η Δυτική Μακεδονία, όπως και όλη η χώρα, διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής που θα εξασφαλίζει φθηνά, ποιοτικά προϊόντα και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες.
Η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόστηκε διαχρονικά με τις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς έσβησε μια σειρά παραδοσιακούς κλάδους της περιοχής.
Η τευτλοκαλλιέργεια στην περιοχή Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου, μετά και την καταστροφική πολιτική στον τομέα της ζάχαρης, έχει εγκαταλειφθεί. Η καλλιέργεια καπνού έχει συρρικνωθεί δραματικά. Ήταν μια καλλιέργεια με την οποία ζούσαν ολόκληρες περιοχές, όπως το Βόϊο στην Κοζάνη, η περιοχή των Χασίων στα Γρεβενά. Οι κτηνοτρόφοι της Καστοριάς, της Κοζάνης, της Φλώρινας, των Γρεβενών βρίσκονται σε απόγνωση, έρμαια των γαλακτοβιομηχάνων που ιδιοποιούνται τον κόπο και την παραγωγή τους για ένα κομμάτι ψωμί. Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές πώλησης πάνε μαζί με τις απειλές για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από κυβέρνηση και τράπεζες. Μπορούν οι μικρομεσαίοι αγρότες να επιβιώσουν με τα αλλεπάλληλα χαράτσια, την φορολογία, το ξεζούμισμα;
Εμφανίζοντας δήθεν φιλολαϊκό προφίλ, διάφοροι μεγαλοπαράγοντες, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες συχνά πυκνά εμφανίζονται με «προτάσεις σωτηρίας» και «μαγικές λύσεις» που μοναδικό στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες. Προτείνουν στους αγρότες να καλλιεργήσουν τριαντάφυλλα, λεβάντα, γκότζι- μπέρι, τρούφες, ιπποφαές ή να βάλουν φωτοβολταϊκά, αποκρύπτοντας την ουσία:
Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν διαχρονικά, από την ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ και σήμερα Ε.Ε. στόχο είχαν και έχουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια.
Οι αγρότες έχουν πλέον πλούσια εμπειρία από τις αντιαγροτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που πίνει νερό στο όνομα της Ε.Ε, ότι με κυβέρνηση της «αριστεράς» θα λυθούν τα προβλήματα των αγροτών δημιουργεί αυταπάτες ότι υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος, στα πλαίσια της Ε.Ε.
Το ερώτημα που μπαίνει κάθε φορά είναι κρίσιμο: Ποιος κρατάει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας; Όσο η αγροτική οικονομία και γενικότερα η οικονομία βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα δουν προκοπή.
Προοπτική υπάρχει μέσα από τη λαϊκή συμμαχία με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, να παλέψουν για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της παραγωγής όπου ο πλούτος που παράγεται θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν.
Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να συστρατευτούν με το ΚΚΕ, να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, να τα τιμωρήσουν καταψηφίζοντάς τα στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές.
Να μην υποκύψουν στα διλήμματα που κάθε φορά τους βάζουν για να ξεχάσουν τα δικά τους συμφέροντα και να στηρίξουν αυτά της πλουτοκρατίας. Να αξιοποιήσουν την αρνητική εμπειρία τους, να σκεφτούν ποιος τους προειδοποιούσε όλα αυτά τα χρόνια για τη θύελλα που ερχόταν, να στηρίξουν το ΚΚΕ, που δεν τους είπε ψέματα, δεν τους γέλασε και ήταν πάντα δίπλα στους αγώνες τους.
Ισχυρό ΚΚΕ παντού, στην Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην Περιφέρεια, στους δήμους.
Καλούμε τους εργάτες, τα σωματεία, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των αγροτών.