Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Του Τάσου Πολιτίδη*

Λίγες ώρες έχουν απομένει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με την Εορδαία να διεκδικεί ένα ιστορικό στοίχημα.
Από την μία πλευρά διατάσσονται οι δυνάμεις του χθες, οι δυνάμεις της συντήρησης και της διαπλοκής που έχουν μετατρέψει την Εορδαία σε πόλη παράρτημα και βιάζονται να επιταχύνουν το ιστορικό της τέλος.
 
Από την άλλη πλευρά, οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας με πρωταγωνιστές όλα εκείνα τα άτομα που συμμετείχαν σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις των προηγούμενων χρόνων συσπειρώνονται γύρω από το «ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ» διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για αυτήν την πολύπαθη περιοχή.
Μέχρι σήμερα η Εορδαία στα χέρια μια οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας, απεμπόλησε σταδιακά κατακτήσεις και επιτεύγματα που της προσέδιδαν δεσπόζουσα θέση στην Δυτική Μακεδονία σαν τον πρώτο ενεργειακό Δήμο, καταλήγοντας στην κυριολεξία στο περιθώριο με την πόλη της Πτολεμαΐδας να γίνεται ¨θυρίδα¨ εσωτερικής αλληλογραφίας της κυρίαρχης ελίτ.
Μία πόλη με εκατοντάδες καταστήματα και δρόμους που έσφυζαν από ζωή κατάληξε να είναι η πόλη με τα κλειστά μαγαζιά, με επιχειρηματίες στο όρια της απόγνωσης και με εκατοντάδες οικογένειες στα όρια της ανέχειας.
Έχει διαρραγεί, σε τέτοιο σημείο ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός, που φαντάζει αδύνατη η επαναφορά του στην πρότερη κατάσταση όσες χειρουργικές επεμβάσεις και εάν επιχειρήσουν.
Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι ¨Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ¨ επιχειρούν να διοικήσουν πάλι την Εορδαία, να συνεχίσουν την αποψίλωση των υπηρεσιών, να αποδομήσουν τις υπηρεσίες υγείας, να ξεπουλήσουν την δημόσια περιουσία, να εκχωρήσουν τα δημόσια αγαθά και να γίνουν θιασώτες των απολύσεων, των μετατάξεων και των αξιολογήσεων.
Οι ίδιοι άνθρωποι που δεν σεβάστηκαν ούτε τους ζωντανούς, ούτε την μνήμη των νεκρών προγόνων που πάνω στα κόκκαλα τους θεμελιώθηκε το οικοδόμημα αυτής της πόλης, αγνοώντας των πολιτισμό αιώνων που στοιχειοθετείται από την ταφή και τον σεβασμό στους νεκρούς, καταδικάζοντας για μια ακόμη φορά την ¨Αντιγόνη¨ που συγκρούστηκε με την εξουσία για θάψει και να αποδώσει τιμές στον νεκρό αδερφό της, προχώρησαν σε παράνομες εκσκαφές και διέσυραν επώνυμους νεκρούς σε ανώνυμους χώρους μέσα σε σακούλες απορριμμάτων.
Σχημάτισαν μάλιστα μία γωνία επέκτασης των νεκροταφείων, με μία ανύπαρκτη μελέτη ώστε να αποφύγουν την λαϊκή κατακραυγή και αγανάκτηση, επισείοντας κάθε φορά ως επίτευγμα έναν πρώην φοροεισπρακτικό κανονισμό, που περνά για επικύρωση κάθε δεκαετία από τα δημοτικά συμβούλια με εικονικά νεκροταφεία που χωροθετούνται στο διηνεκές.
Δεκάδες χαμένες ευκαιρίες για την Εορδαία, έγιναν παρελάσεις, παράτες και διασκεδάσεις σε έναν άνευ προηγουμένου παραλήρημα λαϊκισμού.
Ο πολιτισμός βορά της βαρβαρότητας, με τους συλλόγους σε ομηρία μιας υποσχόμενης δημοτικής ενίσχυσης
Κανείς λόγος για τις ανεκμετάλλευτες κτιριακές δομές που με λίγα χρήματα και με πολιτική βούληση θα μπορούσαν να μετασχηματιστούν σε λειτουργικούς χώρους ώστε να βοηθήσουν την λειτουργία τους.
Αυτός ο ευλογημένος τόπος, με τα κορυφαία παραγόμενα προϊόντα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής με ορίζοντα την μεταλιγνιτική περίοδο καταδικάστηκε στην αφάνεια. Κανένας διάλογος, κανένας σχεδιασμός, καμία προώθηση από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Τα κουφάρια της ΑΕΒΑΛ και του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας αύριο, που θα μπορούσαν να αφηγηθούν την ιστορία της Εορδαίας στις επόμενες γενεές, προορίζονται για ερείπια.
Μαζί με το ανεκπλήρωτο αίτημα δεκαετιών για αποκαταστάσεις των εδαφών αποτελούν την πλήρη άρνηση της κεντρικής και τοπικής εξουσίας να εξασφαλίσουν το μέλλον της Εορδαίας.
Ειδικά η ΑΕΒΑΛ είναι η απόλυτη ολιγωρία.
Μαζί με την ΑΕΒΑΛ που καταρρέει και χρησιμοποιείται μόνο σαν μηχανισμός προσλήψεων για την φύλαξή της, καταρρέει και η ευκαιρία αυτής της περιοχής να μιλήσει για την ιστορία της.
Δεκάδες παραδείγματα θα μπορούσαν να ειπωθούν κα όλα συγκλίνουν σε μία και μόνο φράση.
Ούτε το παρελθόν, ούτε το παρόν, ούτε το μέλλον της Εορδαίας δεν τους αφορά.
Σήμερα οι δημοτικοί συνδυασμοί εμπλέκονται σε ένα ιστορικό παράδοξο, με την πολιτική μάχη να γίνεται κρυφά από την κοινωνία, μέσα σε χαρακώματα και οχυρωματικά έργα.
Ο πόλεμος θέσεων, προγραμμάτων και επιλογών για το αύριο της Εορδαίας δεν έγινε ούτε καν με επικοινωνιακούς όρους.
Και αυτό εξηγείται γιατί απλά δεν υπάρχουν ούτε θέσεις, ούτε επιχειρήματα.
Εδώ φθάσαμε στο σημείο, φέρελπις συνδυασμός με το σύνολο σχεδόν των υποψηφίων του να μην έχει ούτε μία αναφορά στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, στο γίγνεσθαι δηλαδή της κοινωνικής ζωής και έχει εμφανίσει σαν μόνα προεκλογικά επιχειρήματα 3 φωτογραφίες!!!
Αυτό το φωτορομάντζο δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε απολίτικο, είναι μία συγκεκριμένη πολιτική επιλογή που γίνεται σε βάρος της νοημοσύνης των πολιτών και έχει μία και μόνη κατεύθυνση. Ο λαός της Εορδαίας δεν χρειάζεται να ξέρει ούτε πρέπει να μάθει.
Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι το: «Φρόνημα και τακτικά πάω με κείνον που νικά» θα έλεγε ο Βάρναλης.
Πρέπει να τρέξει αυτός ο λαός να φτιάξει την πολιτική καριέρα του ενός ανδρός, που είναι εμφανές πως δεν τον απασχολεί ο τόπος και τα προβλήματα του. Εάν συνέβαινε αυτό θα είχε ασχοληθεί με αυτά, θα είχε τουλάχιστον διατυπώσει έστω και μία φράση για τον σημερινό ιστορικό κατήφορο της πάλαι ποτέ κραταιάς Εορδαίας.
Ακολουθώντας τον κανόνα των Δημαρχοκεντρικών σχημάτων, με την απόλυτη εξουσία του ενός ανδρός με τα δημοτικά σύνολα και με υποψηφίους που δεν έχουν διατυπώσει σε καμία διαδικασία φανερή ή κρυφή την πιο στοιχειώδη γνώμη, προσπαθεί να επιβληθεί στην κοινωνία με συμπεριφορές που αποτελούν όνειδος για την πολιτική και την δημοκρατία.
Το βαθύ ΠΑΣΟΚ καθοδηγούμενο από αυτούς που συνέλαβαν τα μέγιστα για την κατάντια της χώρας μας μαζί με καριερίστες δημοτικούς παράγοντες όλων των αποχρώσεων, προσπαθεί να δημιουργήσει τους όρους της αυριανής του επιβίωσης.
Η ¨δημοκρατική¨ παράταξη με αρχιστράτηγους τα τελειωμένα πολιτικά στελέχη της και με σύμμαχο της τα εργολαβικά συμφέροντα, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό εάν συμπράξει με την ακροδεξιά ή με τα πολιτικά υπολείμματα του χθες.
Όμως σε αυτό το ζοφερό τοπίο, κάνει την εμφάνιση της η ελπίδα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Εορδαίας η αριστερά βάζει την αντζέντα της προεκλογικής μάχης, συσπειρώνοντας τις ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου, με θέσεις και επιχειρήματα, με λόγο για το αύριο, με προοπτική την μεγάλη ανατροπή
Η ριζοσπαστική αριστερά των κινημάτων, που έδωσε τα τελευταία χρόνια τις μάχες ενάντια στην υποτέλεια, τον καθημερινό εκφασισμό, την αλληλεγγύη, την ανεργία, τις απολύσεις και την κοινωνική καταστροφή, είναι εδώ σήμερα και θα είναι και αύριο ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, πρωταγωνιστώντας στα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.
Και αυτή η αριστερά διατυπώνει με σαφήνεια ότι ιστορικό τέλος της Εορδαίας δεν θα υπάρξει. Εκείνο που θα υπάρξει είναι το δικό τους τέλος.
*Ο Τάσος Πολιτίδης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το «ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ» και υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Ζαραφίδη.