Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ομιλία Ευγενίας Ουζουνίδου για το Μεσοπρόθεσμο 2015-2018

Κύριοι της Συγκυβέρνησης, μας λέτε με πανηγυρικό τρόπο ότι ξεπερνάμε τα μνημόνια και μπαίνουμε στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Σοβαρά;
Θα άρετε τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου; Θα άρετε τα επώδυνα χαράτσια για τα οποία λέγατε μέχρι χθες ότι είναι προσωρινά μέτρα; Δεν τα νομιμοποιείτε σήμερα με τον πιο πανηγυρικό τρόπο; Θα επαναφέρετε τον κατώτατο μισθό; Θα επαναφέρετε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Θα κάνετε δημόσιες επενδύσεις, ενώ ξεφτιλίσατε το ύψος των δαπανών στο ασήμαντο ποσό των 6,7 δισεκατομμύρια σταθερά κατ’ έτος; Θα μειώσετε με τις πολιτικές ανάπτυξής σας το ενεργειακό κόστος, όπως και το κόστος παραγωγής των προϊόντων; Θα άρετε τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και τις παρεκτροπές από το κοινοτικό δίκαιο που έχετε νομοθετήσει; Δυστυχώς, όχι. Μόνο ατεκμηρίωτες προφητείες περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο. Θα πρέπει να θυμηθούμε όλοι ότι από την εποχή Παπακωνσταντίνου ακόμα και κάθε επόμενη χρονιά έρχεται η ανάκαμψη, σύμφωνα και με τον ΙΟΒΕ του νυν Υπουργού μας.

Ας δούμε, όμως, τι σημαίνει πρακτικά για το κοινωνικό σύνολο το Μεσοπρόθεσμο. Σημαίνει μονιμοποίηση της λιτότητας. Σημαίνει καμία προοπτική για ελάφρυνση των βαρών από τους ώμους των λαϊκών και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Τραγικό βεβαίως ανέκδοτο αποτελεί η προβλεπόμενη ραγδαία μείωση της ανεργίας από το 2014 και μετά. Άλλωστε, εσείς οι ίδιοι υποστηρίζετε ότι ο μόνος κίνδυνος για να μην επαληθευθούν οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου είναι να σταματήσει να εφαρμόζεται το μνημόνιο.
Κυρίες και κύριοι, Μεσοπρόθεσμο σημαίνει ακόμα μείωση των προϋπολογισμών σε όλα τα Υπουργεία που αναφέρονται στην κοινωνία και τον άνθρωπο κάθε χρόνο και ιδιαίτερα το καταλυτικό έτος 2018. Στο Υπουργείο Υγείας θα έχουμε μείον 338 εκατομμύρια ευρώ. Στο Υπουργείο Παιδείας θα έχουμε μείον 722 εκατομμύρια ευρώ. Ποιους θα αφανίσετε; Ποιους; Τους μαθητές; Τους οδηγούς; Όλους; Ποιους; Στο Υπουργείο Εργασίας θα έχουμε μείον 871 εκατομμύρια ευρώ. Και σκεφθείτε όλα αυτά τα μείον σε σχέση με φέτος που τα σχολεία και τα νοσοκομεία είχαν τεράστιες ελλείψεις και κρατήθηκαν οριακά με το φιλότιμο και το πείσμα των εργαζομένων, τους οποίους λοιδορείτε και απειλείτε κι από πάνω.
Θέλετε να σας πω κι άλλα και μάλιστα το κορυφαίο για το σωτήριο έτος 2018; Όσον αφορά τις προνοιακές παροχές ΟΑΕΔ, θα είναι μείον 241 εκατομμύρια ευρώ. Αν αυτά δεν είναι μέτρα, τότε εσείς παίρνετε τα μέτρα όλης της κοινωνίας.
Και συνεχίζω με τις σωρευτικές απώλειες της Μεσοπρόθεσμης καταστροφής. Θα έχουμε μείον 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μισθούς και συντάξεις και 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε ασφάλιση και περίθαλψη. Και βέβαια, η αφαίμαξη συμπληρώνεται και από τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον σωρευτικούς φόρους, τη στιγμή που ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει ούτε τους φετινούς.
Δεν φτάνει, όμως, το τελειωτικό λιώσιμο της κοινωνίας, δεδομένου ότι απαιτούνται και τα δώρα στην εγχώρια και ξένη διαπλοκή. Συνεχίζει το Μεσοπρόθεσμο και τον άλλο στρατηγικό πυλώνα του Μνημονίου, τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην πραγματικότητα, δωρεάν παραχωρήσεις με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αν προαιρούνται οι επενδυτές.
Όχι, όμως, μόνο των στρατηγικών για την οικονομία και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας επιχειρήσεων, αλλά όλης της δημόσιας περιουσίας. Μικρή ΔΕΗ, αεροδρόμια, λιμάνια, βουνά, λαγκάδια, αέρας. Σε λίγο θα αναπνέουμε με leasing στους επενδυτές σας. Επενδυτές με ξένα κόλλυβα!
Αυτή είναι η ανάπτυξη που οραματίζεστε; Με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας; Με πάγωμα των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων; Με τους ανεπαρκείς πόρους του νέου ΕΣΠΑ, που ήδη έχετε δεσμεύσει φέτος; Με ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες που δεν δανειοδοτούν την πραγματική οικονομία και τις οποίες τρέξατε να ιδιωτικοποιήσετε εκ νέου; Με μόνα εργαλεία -και εργαλεία ενάντια στην κοινωνία- τις μειώσεις μισθών και την εργαλειοθήκη –άκουσον, άκουσον!- του ΟΟΣΑ; Εργαλειοθήκη! Αυτή είναι καινούργια λέξη!
Αυτό, κυρίες και κύριοι, δεν είναι οδικός χάρτης εξόδου από το μνημόνιο. Αυτό είναι μια σύμβαση αορίστου χρόνου με την κόλαση!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σκεφθείτε -όσοι, βέβαια, ταυτίζετε τη χώρα με την κοινωνία, όπως εμείς, και όχι με μία ολιγαρχία- πώς θα είναι η χώρα με ακόμη χειρότερη υγεία, χειρότερη παιδεία, χαμηλότερες συντάξεις και μισθούς.
Συνάδελφοι, ταυτιστείτε με την κοινωνία! Όλοι εσείς που προσδοκούσατε να κάνετε κάτι για τον τόπο, μην επιτρέψετε με την ψήφο σας να μονιμοποιηθεί η λιτότητα και η καταστροφή της χώρας!
Βέβαια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η βιασύνη της Συγκυβέρνησης να κλείσει όπως-όπως τις δεσμεύσεις της προς τους διατάκτες, δείχνει ότι είναι η τελευταία φορά που σας χρειάζεται. Διότι ξέρουν καλά ότι αυτός ο Μάης του 2014 είναι ο Μάης της ανατροπής, είναι ο Μάης της Αριστεράς, μιας άλλης Ελλάδας, μιας άλλης Ευρώπης, αυτής των λαών και της Δημοκρατίας. Και θα έχει και έναν Πρόεδρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Αλέξη τον Τσίπρα.