Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού-Γιορτή για την Ημέρα της Μητέρας στο Ροδίτη.



Με  την παρουσία  των κατοίκων του χωριού μας, αλλά και εκπροσώπων των  Πολιτιστικών  Συλλόγων και Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής μας, πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα φέτος οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από το Μορφωτικό  Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδίτη το πρωί της Κυριακής  11ης Μαΐου 2014.
 
Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, φέτος όμως λόγω των εκλογών οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 11 Μαΐου.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τους 353.000 άταφους νεκρούς προγόνους μας στο Ηρώο, στην Κεντρική Πλατεία του Ροδίτη.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των  Τ.Κ. και τους Προέδρους των Συλλόγων. Η  χορωδία του Συλλόγου μας, τραγούδησε  τέσσερα  παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια μαζί με  τον  δάσκαλο κ. Κώστα Παναγιωτίδη  που συνόδευσε με την λύρα του.
Στη συνέχεια αφού μεταφερθήκαμε όλοι στην αίθουσα του Συλλόγου η  Πρόεδρος του Μ.Π.Σ. κυρία Μαρία Κεχαγιά μίλησε για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ακολούθησε  προβολή ντοκιμαντέρ για το συγκεκριμένο θέμα από τον χοροδιδάσκαλο  κ. Σπύρο Αφεντουλίδη, ο ποίος αναφέρθηκε σε σύντομη ομιλία του και  στην Ημέρα της Μάνας λόγω της γιορτής της μητέρας.
Στο τέλος παρατέθηκε δεξίωση με εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού. Κατά την αποχώρησή τους  πήραν όλοι από ένα γλαστράκι  με λουλούδι για την γιορτή της μητέρας.
Στο χώρο των εκδηλώσεων υπήρχε έκθεση φωτογραφιών και εγγράφων με θέμα: «Τη ζωή των Ελλήνων του Πόντου και την Γενοκτονία» προσφορά του χοροδιδάσκαλου κ. Σπύρου Αφεντουλίδη.
Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ως  Πόντιοι και ως Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη τους και δηλώνουμε υπερήφανοι συνεχιστές της χιλιόχρονης ιστορίας του Πόντου, με την ελπίδα να έχουν πια αναπαυθεί οι ψυχές τους στις αλησμόνητες πατρίδες.
Είναι χρέος όλων  μας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνουν οι κατά τόπους Ποντιακοί Σύλλογοι για την Γενοκτονία των προγόνων μας. Εμείς οι Πόντιοι εκτός από την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοσή μας, την οποία τιμούμε όλο το χρόνο και τη διαδίδουμε παντού, έχουμε την ηθική υποχρέωση να τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας και να κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο τον άδικο, απάνθρωπο και βίαιο χαμό τους και τον ξεριζωμό από τις προγονικές τους εστίες.