Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΤΑ



·         ΣΥΛΛΟΓΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΤΑ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
·         ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Π.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ
·         ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ. ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, εργαζόμενοι Δημοτικοί υπάλληλοι, βρισκόμαστε μπροστά σε μια τριπλή εκλογική αναμέτρηση. Έχουμε το θάρρος σ’ αυτές τις εκλογές να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό, από τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, από τους Δημότες του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, να ενισχύσουν τις δυνάμεις εκείνες (αυτοδιοικητικές και πολιτικές) που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Η αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων μνημονίων. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν γίνει το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης.
 
Οι σημερινές αυτοδιοικητικές αρχές :
α) Αποδέχτηκαν τις περικοπές στη χρηματοδότηση
β) Έβαλαν πλάτη να περάσουν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις
γ) Εφάρμοσαν τα περίφημα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν με 490 ευρώ, χωρίς εργασιακά δικαιώματα
δ) Αποδέχθηκαν το κλείσιμο των υπηρεσιών
ε) Δεν αντέδρασαν στη συρρίκνωση ή κατάργηση των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης και στις απολύσεις των εργαζομένων

Σ’ αυτό λοιπόν το περιβάλλον η δική μας νέα ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΑΝΤ.Α.Μ.Α) έχει να παίξει σημαντικό ρόλο. Σας παραθέτουμε τις θέσεις του συνδυασμού μας στα ερωτήματά σας.

Α) Ποιά είναι η θέση μας στην αποκαλούμενη «αξιολόγηση» των Δημοτικών υπαλλήλων;
Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην αποκαλούμενη «αξιολόγηση», διότι ο σκοπός του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσουν τις επιταγές της Τρόικας και όχι την πραγματική εξυγίανση και τη διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το μόνο μέλημά τους είναι να απολύσουν προσωπικό και να εφαρμόσουν ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η πραγματική αξιολόγηση (στην οποία εμείς πιστεύουμε) έχει να κάνει με τη διαφάνεια και την στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου με ικανούς και καταρτισμένους υπαλλήλους. Όχι μόνο δε χρειάζονται απολύσεις – αντίθετα –για να μπορεί η αυτοδιοίκηση να παίξει σημαντικό ρόλο (κοινωνικό, λειτουργικό, αναπτυξιακό κ.λ.π), πρέπει να γίνουν κι άλλες προσλήψεις.
Στόχος μας είναι να παλέψουμε μαζί με την κοινωνία, με σας τους εργαζόμενους στους Δήμους, τους νέους και νέες ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές. Σε καμία περίπτωση (και δεσμευόμαστε για αυτό) δε θα δώσουμε καταστάσεις (με νούμερα και ονόματα) και δε θα υποκύψουμε στον εκβιασμό της δήθεν «αξιολόγησης».




Β) Ποιά είναι η θέση μας για τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των Δήμων που οδηγεί στην κατάργηση των κοινωνικών δομών;
Οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε, ενεργοποιώντας τους πολίτες, τους συλλόγους, τους ανέργους τους εργαζόμενους, στην ανατροπή αυτών των πολιτικών. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν, αλλά να ενισχυθούν, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες σημερινές συνθήκες, να σταθούν στο πλευρό όλων των Δημοτών που υποφέρουν. Οι κοινωνικές υπηρεσίες (Κ.Α.Π.Η, παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο σπίτι κ.λ.π) είναι βασικοί πυλώνες στήριξης όλων των δημοτών (εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων).

Γ) Ποια είναι η θέση μας για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων;
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών του Δήμου για τους παρακάτω λόγους:

1) Το κόστος παροχής υπηρεσιών θα αυξηθεί για τους δημότες, με αποτέλεσμα η πρόσβαση σ’ αυτές θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
2) Θα υπάρξουν κι άλλες απολύσεις εργαζομένων.
3) Οι νέοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν θα αμείβονται με λίγα χρήματα χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
4) Το μόνο που θα επιτευχθεί με την ιδιωτικοποίηση είναι να αυξηθούν τα συμφέροντα και το κέρδος των μεγάλων ομίλων ντόπιων και ξένων.

Μετά από τα παραπάνω, οφείλουμε να συγκρουστούμε μαζί με τους πολίτες με το πλέγμα της εξάρτησης (δανειστές, τράπεζες, ιδιωτικοποίηση δημοτικών επιχειρήσεων όπως καθαριότητα, νερά, κοινωνικές δομές κ.λ.π) και να επιβάλλουμε την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Δ) Ποιά είναι η θέση μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της ΔΙ.ΑΔΥ.ΜΑ;
Μετά από πολλά χρόνια αδιαφορίας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα επιλέγεται η ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό το σχεδιασμό διότι:

1.        Επιβάλλει την παραγωγή μεγάλων όγκων απορριμμάτων.
2.        Είναι αντίθετη στην ανακύκλωση και την υπονομεύει.
3.        Παραδίδει στο ιδιωτικό κέρδος τη διαχείριση.
4.        Αυξάνει το κόστος ζωής μέσω της αύξησης των τιμών.

Προτείνουμε :
·         Διαμόρφωση πολιτικών πρόληψης και τη μείωση παραγωγής αποβλήτων, την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών και το διαχωρισμό των επικίνδυνων αποβλήτων.
·         Ανάπτυξη της κομποστοποίησης σε οικιακό, επιχειρησιακό και δημοτικό επίπεδο.
·         Επέκταση των προγραμμάτων «Διαλογή στην Πηγή» (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί).
·         Κοινωνικές δράσεις και επιλογή τιμολογιακών μέτρων για την προώθηση προϊόντων που παράγουν λιγότερα απόβλητα.

                                                      Με τιμή,
  Ο υποψήφιος Δήμαρχος της
Δημοτικής Κίνησης ΑΝΤ.Α.Μ.Α 
                                               ΛΙΑΚΟΣ ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ