η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζομένωνΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Την ώρα που ο αριθμός των ανέργων έχει φτάσει στο 1,5 εκατομμύριο και οι προβλέψεις όλων των ειδικών μιλούν για περαιτέρω αύξησή της, από 01.01.2013 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προχωρά στην εφαρμογή του άρθρου 39 του νόμου 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης, αφήνοντας ουσιαστικά χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, που χάνουν τη δουλειά τους καθώς η κρίση βαθαίνει.
 
Σύμφωνα με το νόμο, η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης του ανέργου κατά την προ της 01.01.2013 τετραετία, που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 450 ημέρες και από 01.01.2014 τις 400 ημέρες.
Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η προστασία των εποχιακά εργαζομένων για τους μήνες της ανεργίας τους και καταδικάζονται να επιβιώνουν με το ευτελές ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά στην καλύτερη περίπτωση τις 5.000€. Η πλειοψηφία των εποχιακά εργαζόμενων δεν θα πάρουν καθόλου επίδομα αφού απασχολούνται συνέχεια εποχιακά και είχαν διάρκεια επιδότησης από τον ΟΑΕΔ ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισής τους από 100 ημερομίσθια έως και 150 με 7μηνη απασχόληση.
Η κυβέρνηση με τη ρύθμιση αυτή φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους πολλών ειδικοτήτων στον τουρισμό, στις κατασκευές, ηθοποιούς κ.α. Πρόκειται για μέτρο εξαθλίωσης των ανέργων, για καταστροφική ρύθμιση όσον αφορά τον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων εποχικά εργαζομένων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.  Σε ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προβεί για την κατάργηση των περιοριστικών ρυθμίσεων του ν. 3986/2011, που καταργεί στην πράξη το επίδομα ανεργίας.
2.  Τι μέτρα θα λάβει για τη προστασία συνολικά των ανέργων από τις δυσμενείς γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.


Ο Βουλευτής

Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: