η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣΔραματικές οι συνέπειες για την ύπαρξη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τον
αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων
Η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική κτηνοτροφία με τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων. Αφού με βάση το Σχέδιο Δράσης για τα Βοσκοτόπια που εκπόνησε η ελληνική κυβέρνηση και εγκρίθηκε από την ΕΕ, από τον Ιούνιο του 2012 και ήδη ενσωματώθηκε στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2013, αποχαρακτηρίζει εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων που βόσκουν αιγοπρόβατα, επειδή είναι πλαγιές με κλίση που ωστόσο έχουν βλάστηση ή περιοχές με αραιή δενδρώδη κάλυψη που χρησιμοποιούνται όμως από τους κτηνοτρόφους και είναι βοσκήσιμες εκτάσεις κ.ά.

 
Δεδομένου ότι σχεδόν στο σύνολο της η εκτατικής μορφής αιγοπροβατοτροφία πραγματοποιείται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (σε αυτές τις περιοχές βρίσκεται το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων) οι συνέπειες αυτών των άδικων και αντεπιστημονικών αλλαγών, θα είναι δραματικά εξοντωτικές. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι ελλειμματική και εισάγει κάθε χρόνο κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά και ζωοτροφές πληρώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή είναι στα ζωοκομικά διατροφικά εξαρτώμενη. Η κατάσταση θα ενταθεί και το αποτέλεσμα θα είναι:
·         Από τους 90.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, χιλιάδες μικρομεσαίοι με την νέα ΚΑΠ 2014-2020 δεν θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματά τους σε εκτατικά, διότι δεν θα υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις βοσκοτόπων.
·         Χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα δουν φέτος τις εκτάσεις που δήλωναν ως βοσκοτόπους το 2012 «πετσοκομμένες», από την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης και θα μειωθούν δραστικά οι άμεσες ενισχύσεις καθώς και η εξισωτική αποζημίωση και προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ταυτόχρονα ο αριθμός των «κομμένων» δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων που δεν θα ενεργοποιούνται, το 2015 θα περάσουν στο εθνικό απόθεμα. Το κράτος έτσι θα «κλέψει» με νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφων και θα τα διανείμει δωρεάν στους ημέτερους μεγαλοκτηνοτρόφους και «στα νέα τζάκια» που θα δημιουργήσει.
·         Όσοι κτηνοτρόφοι μείνουν με μειωμένα δικαιώματα και εκτάσεις βοσκοτόπων, θα αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων είτε με ίδιο αριθμό ζώων να αυξήσουν την κατανάλωση ζωοτροφών, που σημαίνει και στις δύο περιπτώσεις μειωμένο εισόδημα για τον κτηνοτρόφο. Ενώ όσοι κτηνοτρόφοι εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία θα αναγκαστούν να πουλήσουν «κοψοχρονιά» τα κοπάδια, τη γη και τα δικαιώματά τους.
·         Ιδιαίτερα θα χτυπηθούν οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας (Μικρά Νησιά Αιγαίου, βραχονησίδες, κορυφογραμμές) αφού μετά τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και την εγκατάλειψή τους από τους κτηνοτρόφους, θα είναι «καθαρές» για επενδύσεις κυρίως από το ενεργειακό (ανεμογεννήτριες, αιολικά πάρκα, ΑΠΕ) και τουριστικό (ξενοδοχεία, χιονοδρομικά) κεφάλαιο.
·         Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα έχει βαριές συνέπειες για τα 100ντάδες διάσπαρτα μικρομεσαία τυροκομεία τοπικού χαρακτήρα, αφού θα έχουν μειωμένες εισκομίσεις γάλακτος, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να επιβιώσουν. Αντίθετα θα επωφεληθούν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που θεωρούν την ύπαρξη πολλών μικρών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ως «διαρθρωτικό πρόβλημα» και ήδη τους δίνουν μικρότερες τιμές στο γάλα. Έτσι η κυβέρνηση με το ξεκλήρισμα κτηνοτρόφων και μικρών ανταγωνιστών, ενισχύει τα μεγάλα μονοπώλια να ρίχνουν κι άλλο τις τιμές στο γάλα και στο κρέας.
·         Η μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων και των ζώων θα επηρεάσει αρνητικά και τα μικρά σφαγεία και κτηνιατρεία, καθώς επίσης και τις διάφορες γεωτεχνικές δημόσιες υπηρεσίες αφού θα συρρικνωθεί το έργο τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,
·         τι μέτρα θα λάβει για την απόσυρση και μη εφαρμογή του σχεδίου δράσης περί βοσκοτόπων, αφού δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και τι πρωτοβουλίες θα πάρει, προκειμένου να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος κτηνοτρόφος, εκτατικά δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε μέχρι σήμερα, ώστε να μην οδηγηθεί στο στραγγαλισμό του πενιχρού εισοδήματος και την καταστροφή;
  

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Νίκος Μωραΐτης

Νίκος Καραθανασόπουλος

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Γιώργος Λαμπρούλης

Διαμάντω Μανωλάκου
 _____________________________________________________ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών


Θέμα: Προγράμματα Άθλησης.


 H απόφαση της κυβέρνησης (ΦΕΚ Β2613) που αφορά την πρόσληψη 1364 πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής στους δήμους για το διάστημα μόνο 8 μηνών, αποτελεί εμπαιγμό για το λαό και τη νεολαία της χώρας μας. Ουσιαστικά πρόκειται για «παρηγοριά στον άρρωστο», για ψίχουλα, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες για σωματική άσκηση που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες παίρνοντας υπ ’οψιν και τις περικοπές που έχει υποστεί ο τομέας της Φυσικής Αγωγής τόσο στην εκπαίδευση όσο και στους δήμους και τα σωματεία τα τελευταία χρόνια .
Αποτελεί πρόκληση ο ανταποδοτικός χαρακτήρας των προγραμμάτων «Άθληση για Όλους» της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού την ίδια ώρα που η πολιτική της κυβέρνησης έχει γονατίσει στην κυριολεξία την λαϊκή οικογένεια. Ο πιο σωστός τίτλος θα ήταν «Άθληση για αυτούς που έχουν…». Παράλληλα στο απυρόβλητο βρίσκονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αφού δεν διασφαλίζεται ούτε σταθερός μισθός ούτε η ασφάλιση των εργαζομένων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε
1.      Να προσληφθούν Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με βάση τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας σε κάθε δήμο καλύπτοντας όλες τις ηλικιακές ομάδες.
2.      Να είναι εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή εργασία.
3.      Να σταματήσει ο ανταποδοτικός χαρακτήρας των προγραμμάτων και οι εργαζόμενοι να πληρώνονται από την ΓΓΑ με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι βουλευτές
Γιάννης Γκιόκας

Χρήστος Κατσώτης

Νίκος Καραθανασόπουλος

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Γιώργος Λαμπρούλης

Νίκος Μωραΐτης

Διαμάντω Μανωλάκου