Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Άλλη μια εβδομάδα με κοκτέιλ ρύπων στην περιοχή

Τη Δευτέρα το πρωί, ο Λευτέρης Ιωαννίδης, δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης «Κοζάνη, τόπος να ζεις», και ο Αντώνης Κύρινας περιφερειακός σύμβουλος της Εναλλακτικής Δράσης,  επισκέφτηκαν τον εισαγγελέα Κοζάνης για να ζητήσουν την παρέμβασή του στο περιβαλλοντικό επεισόδιο το οποίο ήταν σε εξέλιξη αυτές τις μέρες. Παράλληλα οι δύο αιρετοί καταθέτουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα συνεχιζόμενα επεισόδια ρύπανσης σε όλο το ενεργειακό λεκανοπέδιο.
Μετρήσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, τόσο το τελευταίο εξαήμερο (18-23/11), όσο και το πρώτο τετραήμερο του μήνα (1-4/11) κατέδειξαν τεράστιες υπερβάσεις σε όλη τη λεκάνη Κοζάνης – Εορδαίας – Αμυνταίου, (Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, Πτολεμαίδα, Αγ. Ανάργυροι, κ.λ.π).
Ο δείκτης ρύπανσης που χρησιμοποιεί το Κέντρο Περιβάλλοντος έπιασε πολλές φορές την ανώτερη τιμή του (10 στην κλίμακα 1-10), επιβεβαιώνοντας ότι το φαινόμενο δεν ήταν στιγμιαίο, και συνιστούσε εκτεταμένο περιβαλλοντικό επεισόδιο.

Σε σχετική ανακοίνωση του και το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του ΤΕΙ Κοζάνης επιβεβαιώνει το περιβαλλοντικό επεισόδιο, υπογραμμίζει ότι οφείλεται στο συνδυασμό υψηλών συγκεντρώσεων σωματιδίων και μετεωρολογικών συνθηκών και υπενθυμίζει ότι και το Νοέμβριο του 2009 είχαμε παρόμοιο κρούσμα.

Παρότι όμως το φαινόμενο ήταν αρκετά έντονο, δεν φαίνεται να ιδρώνει και το αυτί κανενός. Συνηθίσαμε να ζούμε μαζί με το νέφος το οποίο πλέον μας επισκέπτεται όχι μόνο το καλοκαίρι (γεγονός χρόνιο και αναμενόμενο) αλλά και τη χειμερινή περίοδο. Έχουμε αποδεχτεί τη συνύπαρξη με την αιωρούμενη τέφρα και τα κοκτέιλ ρύπων, οπότε και οι αντιδράσεις συνήθως είναι περιορισμένες. Ανοσία λοιπόν, σε όλα αυτά που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και επιβαρύνουν την υγεία τους. Αλλά πώς να αντιδράσουν οι εκπρόσωποι μας, κοινοβουλευτικοί και αυτοδιοκητικοί, όταν είναι αυτοί που χρόνια τώρα υπερασπίζονται –ευθυγραμμιζόμενοι με τη ΔΕΗ -τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη και υποστηρίζουν ένα ενεργειακό μοντέλο που έχει καταφέρει σοβαρά και μη αντιστρεπτά πλήγματα στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους του τόπου μας. Ένα μοντέλο που δεν προετοίμασε εναλλακτικές λύσεις και πλέον είναι σε αδιέξοδο, απειλώντας με κατάρρευση και την περιοχή μας.
Τι αξιοπιστία να έχει η όποια αντίδραση των τοπικών αρχόντων, όταν πιστεύουν πώς μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο;


Η Κίνησή μας καταγγέλλει για άλλη μια φορά την αδιαφορία των Αρχών που, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις, συνεχίζουν
  • να στηρίζουν τη διατήρηση του ξεπερασμένου και «βρώμικου» συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
  • να συμφωνούν άνευ όρων στις επεκτάσεις και διανοίξεις ορυχείων
  • να κάνουν τα «στραβά μάτια» ή να υποβαθμίζουν τις εγκληματικές για την δημόσια υγεία παραβιάσεις των ορίων των ρύπων.

Αποτελεί αρμοδιότητα της Πολιτείας και των τοπικών Αρχών (Περιφέρεια)  όχι μόνο να καταγράφουν, αλλά και να αντιμετωπίζουν – προλαμβάνουν τη ρύπανση και να εξασφαλίζουν υγιές περιβάλλον στους πολίτες. Υπεύθυνοι να το διεκδικήσουν αυτό είναι καταρχάς η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί βουλευτές και φυσικά όλη η κοινωνία μας.

Απαιτείται :

·         Να χρησιμοποιούνται όλες οι βέλτιστες τεχνικές στην εξόρυξη του λιγνίτη προκειμένου να περιορίζονται στο ελάχιστο οι εκπομπές σκόνης.
·         Να εφαρμόζονται αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι και τα αναρίθμητα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που μένουν συνήθως στα συρτάρια.
·         Να αναπτυχθεί επιτέλους ένα μοντέλο πρόβλεψης των επεισοδίων ρύπανσης, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα.
·         Να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρχουν περισσότερα περιθώρια παρέμβασης των τοπικών αρχών, ακόμη και στην κράτηση των ρυπογόνων μονάδων. Τα πρόστιμα χάδια που επιβάλει κάθε φορά ο Περιφερειάρχης δεν έχουν αποδεδειγμένα κανένα αποτέλεσμα.
·         Να ενταθούν οι έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς (ΥΠΕΚΑ, Επιθεώρηση Μεταλλείων κλπ).


Σε μια περίοδο που τη δημοσιότητα μονοπωλεί το χαράτσι της ΔΕΗ και η παράνομη διακοπή της ηλεκτροδότησης, (ως τιμωρία όσων αδυνατούν να πληρώσουν και να υπακούσουν στην κυνική νομοθεσία του Μεσοπρόθεσμου), οι παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και οι υπερβάσεις των ορίων στην περιοχή μας συνεχίζουν να μην τιμωρούνται και να διαιωνίζονται !

Δημοτική Κίνηση
«Κοζάνη Τόπος να ζεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια: