Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Εκρηκτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού!!!

Σε εκρηκτικό κλίμα διεξήχθη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011 και είχε απρόβλεπτες εξελίξεις. Τα τελευταία γνωστά γεγονότα, με τη στάση των Βελβεντινών απέναντι στους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου και την υπόθεση του νερού του Βελβεντού,  έφεραν πολύ κόσμο -κυρίως από το Βελβεντό- στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στα Σέρβια και η ατμόσφαιρα από την αρχή "μύριζε μπαρούτι".
Οι πρώτοι "ψίθυροι" και οι αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους Βελβεντινούς εκδηλώθηκαν όταν έλαβε το λόγο η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βελβεντού Ειρήνη Γκαμπράνη και αναφέρθηκε στο προ ολίγων ημερών πρόβλημα υδροδότησης του Βελβεντού, με τις κλειστές βάνες στις δεξαμενές του αντλιοστασίου, επιβεβαιώνοντας το γεγονός και την ύπαρξη αναρμόδιων ατόμων στο χώρο αυτό, αφήνοντας υπονοούμενα για "παρεμβάσεις" τους… 
Αργότερα το λόγο ζήτησε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Νίκος Λαζαριώτης, ο οποίος έντονα φορτισμένος περιέγραψε το γεγονός της στάσης των Βελβεντινών απέναντι σ’ αυτόν καθώς και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστο Ελευθερίου στις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, καταγγέλλοντας ονομαστικά εκπροσώπους φορέων και συλλόγων που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια αυτά. Καταλήγοντας ζήτησε από του δήμαρχο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του που έχουν σχέση με τη Δημοτική Κοινότητα του Βελβεντού, διατηρώντας τις αρμοδιότητες του για τις Τοπικές Κοινότητες του Παλαιογρατσάνου, της Αγίας Κυριακής, του Καταφυγίου και του Πολυφύτου!
Με παρέμβαση του π. δημάρχου Βελβεντού Μ. Μπελιά ζητήθηκε να μιλήσουν και εκπρόσωποι από το Βελβεντό. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του προέδρου -ερμηνεύοντας τον κανονισμό ότι σε θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης ο λόγος δίνεται μόνο στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου-, τελικά εν μέσω αντεγκλήσεων μίλησαν ο π. δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου και -επί προσωπικού- ο δάσκαλος Νίκος Τσιουκαρδάνης που επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις περί αυτοδιοικητικής ανεξαρτησίας του Βελβεντού.
Κάπου σ’ αυτό το σημείο ζήτησε το λόγο ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευθύμιος Δισερής που σε έντονο ύφος διαμαρτυρόμενος για την εκτός ημερήσιας διάταξης μονοπώληση της συζήτησης "λες κι δήμος είναι μόνο Σέρβια και Βελβεντό", αποχώρησε από την συνεδρίαση!
Άλλο σημείο "τριβής" και έντασης ήταν -επίσης εκτός ημερήσιας διάταξης- και η δημοσιοποίηση των εσόδων του δήμου από την εμποροπανήγυρη των Σερβίων.
Και βέβαια οι "εκπλήξεις" δεν τέλειωσαν εδώ. Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Ελευθερίου, σε δραματικούς τόνους -και με αφορμή την αντιμετώπισή του στο Βελβεντό στις 28 Οκτωβρίου, παρότι απέφυγε να το αναφέρει ευθέως-, δήλωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι δεν είναι "επαγγελματίας" αυτοδιοικητικός -ότι έχω να δώσω θα το δώσω μέχρι το τέλος της τετραετίας-, ότι δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό και ότι την αποζημίωση του από τη θέση του προέδρου θα τη διαθέσει σε δυο άνεργους νέους της περιοχής! Και έκλεισε συγκινησιακά φορτισμένος "τι να έλεγα στην κόρη μου, που με παρακάλαγε να μείνω στην παρέλαση στα Σέρβια να την καμαρώσω να παρελαύνει σημαιοφόρος!"
Πάντως είναι γεγονός ότι οι δηλώσεις και η στάση, δυο εκ των κορυφαίων στελεχών της πλειοψηφίας έκαναν αίσθηση, αφού φάνηκε ότι έγιναν αιφνιδιαστικά και εν αγνοία του δημάρχου Βασίλη Κωνσταντόπουλου, ο οποίος για το αίτημα απαλλαγής των μερικών καθηκόντων από τον Κ. Λαζαριώτη είπε θα το κάνει ή όχι αποδεκτό αφού πρώτα το συζητήσει μαζί του, ενώ από τον κ. Ελευθερίου ζήτησε να επανεξετάσει το θέμα.
Και ασφαλώς καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές έπαιξε η στάση των Βελβεντινών -εννοώ τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα- τη συγκεκριμένη μέρα 28 Οκτωβρίου και γενικότερα, που με την τακτική της αντιπαλότητας με την Δημοτική Αρχή Σερβίων (-Βελβεντού), φαίνεται ότι χαράσσουν το βασικό άξονα του αγώνα τους για την αυτοδιοικητική ανεξαρτησία τους. Μια τακτική που -όσο ανορθόδοξη κι αν ακούγεται- διατηρεί το αίτημά τους στην επικαιρότητα και τους δίνει τις όποιες ελπίδες για να πετύχουν το στόχο τους. Για τη Δημοτική Αρχή Σερβίων- Βελβεντού ασφαλώς και εξελίσσεται σε ένα μείζον ζήτημα και πρόβλημα ανάμεσα στα τόσα άλλα,  που ίσως δεν εκτιμήθηκε το μέγεθός του σωστά από την αρχή και η επίλυσή του πλέον αποτελεί γόρδιο δεσμό.
Στην παρούσα φάση εκτιμώ ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής και συνεννόησης των δυο πλευρών και οποιαδήποτε απόπειρα εξεύρεσης εσωτερικής λύσης μέσα από μια αποκλειστική ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου -όπως προτάθηκε από εκπρόσωπο της μείζονος αντιπολίτευσης- θα πέσει στο κενό. Ακόμη και η εκδοχή ενός υποτιθέμενου  παμψηφεί ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ της στήριξης του αγώνα για αυτοδιοικητική ανεξαρτησία του Βελβεντού ή και η ακραία περίπτωση αιτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου για απαλοιφή του ονόματος "-Βελβεντού" στην ονομασία του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού, πιστεύω ότι στην παρούσα φάση, δεν θα εξομάλυνε την κατάσταση.
Και φοβούμαι ότι κάτι τέτοια -εννοώ ψήφισμα, αίτημα-, δεν θα τα ήθελαν ούτε οι Βελβεντινοί…         

Γ. Μαστρ./www.mikrovalto.gr               
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: