Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Το 12ο τροχαίο ατύχημα στον κάθετο άξονα «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή». Θύμα μικρό αρκουδάκι

Mόλις ένα μήνα μετά το προηγούμενο τροχαίο ατύχημα με θύμα μεγάλη θηλυκή αρκούδα, σημειώθηκε σήμερα το πρωί, περίπου στις 7.30, και νέο τροχαίο ατύχημα  με θύμα μία μικρή αρκούδα και πάλι στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής και συγκεκριμένα στο ύψος του βυρσοδεψείου της ΕΞΠΟΤΑΝ. Η νεαρή αρσενική αρκούδα, ηλικίας 1,5 ετών και βάρους 65 κιλών, χτυπήθηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα, ενώ ο οδηγός του οχήματος έφυγε χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία.

Όταν έφτασε στο σημείο του ατυχήματος εκπρόσωπος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ το ζώο ήταν ήδη νεκρό και μεταφέρθηκε στο Δασαρχείο Καστοριάς. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας η οποία έγινε από τον αρμόδιο νομοκτηνίατρο και την κτηνίατρο της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, έδειξαν πως η άτυχη αρκούδα είχε υποστεί ρήξη ήπατος και αορτής, ενώ είχε εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία και σπασμένο το δεξί μπροστινό πόδι.
Όπως έχει επανειλημμένα τονισθεί η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45) και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες και για τις οποίες μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως διορθωτική κίνηση.
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ τονίζουμε πως το πρόβλημα του αποδεκατισμού αρκούδων στη περιοχή της Καστοριάς θα παραμένει μέχρι την ολοκληρωμένη τοποθέτηση επαρκούς φράχτη από την Εγνατία Οδό Α.Ε σε όλο το μήκος του κάθετου άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, σε συνδυασμό με την δρομολόγηση της κατασκευής ή αναδιαμόρφωσης κατάλληλων διαβάσεων πανίδας - πράσινων γεφυρών κ.λπ. Η αντικατάσταση της περίφραξης αποτελεί επείγουσα ανάγκη πριν θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα, σε ένα δρόμο ο οποίος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος τόσο για τις αρκούδες όσο και για τους οδηγούς. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως από το 2009 μέχρι σήμερα, το σημερινό περιστατικό είναι το 12ο το οποίο σημειώνεται στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, ενώ είναι το 9ο θανατηφόρο για την αρκούδα τροχαίο.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Βάσω Πετρίδου, διευθύντρια επικοινωνίας ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, 2310 555920/6937 422537.

Δεν υπάρχουν σχόλια: