Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Πρόστιμο του ΙΚΑ Σιάτιστας σε σχολεία του Βοΐου! (άντε και στα δικά μας)

αυτή η ηλιθιότητα είναι εκ γενετής ή την αποκτούν με τα χρόνια (υπηρεσίας);

ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

«Μπλεξίματα» με το ΙΚΑ έχουν ορισμένα σχολεία του Βοΐου, τα οποία καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο για καθυστέρηση της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς όμως να ευθύνονται γι' αυτό οι ίδιες οι σχολικές μονάδες, αλλά το δημόσιο που καθυστερεί να καταβάλλει τα χρήματα στα σχολεία.
Ειδικότερα, καλούνται να πληρώσουν τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις τα Γυμνάσια Σιάτιστας και Εράτυρας, το Γενικό Λύκειο Σιάτιστας, το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας και άλλα σχολεία της περιοχής Βοΐου. Όπως όμως πληροφορούμαστε από την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης, σε παρόμοια θέση βρίσκονται πολλά σχολεία του νομού Κοζάνης.

Πάντως, τα προαναφερόμενα σχολεία του Βοΐου, υπέβαλλαν ένσταση κατά της απόφασης του ΙΚΑ Σιάτιστας για επιβολή προστίμου, επικαλούμενα ότι δεν ευθύνονται για την καθυστέρηση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ωρομισθίων και εκπαιδευτικών ενισχυτικής διδασκαλίας, αλλά αντιθέτως οφείλεται η οικονομική υπηρεσία του δημοσίου, η οποία καθυστερεί συστηματικά τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, οι διευθυντές των σχολείων υποστηρίζουν ότι συντάσσουν και υποβάλλουν κανονικά τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, όμως τα χρήματα εκταμιεύονται από την ΔΟΥ με κάποιους μήνες καθυστέρηση. Αυτά τα χρήματα τα καταβάλλουν οι διευθυντές των σχολείων μόλις τα πάρουν, ωστόσο παρατηρείται ήδη μία καθυστέρηση για την οποία, όπως λένε οι διευθυντές «δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι».

Οι ενστάσεις που υπέβαλλαν οι διευθυντές των σχολείων κατά των προστίμων που τους επιβλήθηκε θα εξεταστούν στις 28 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία κλήθηκαν όλοι οι διευθυντές στο ΙΚΑ Σιάτιστας. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης, «ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία του νομού», όμως το χαρακτήρισε ως «ένα τυπικό θέμα ρουτίνας», αφού στο τέλος «διευθετείται χωρίς τα σχολεία να καταβάλλουν προσαυξήσεις».



Σε επικοινωνία που είχαμε με το ΙΚΑ Σιάτιστας, μας είπαν ότι «με το ολοκληρωμένο μηχανογραφικό σύστημα που εφαρμόζεται στο ΙΚΑ, τα πάντα εμφανίζονται αυτόματα χωρίς τη δική μας παρέμβαση», δηλαδή υποστήριξαν ότι «δεν είναι το ΙΚΑ Σιάτιστας που έστειλε τις κοινοποιήσεις για τις προσαυξήσεις». Σε κάθε περίπτωση πάντως, σημείωσαν ότι «οι ενστάσεις γίνονται δεκτές, αρκεί να είναι αιτιολογημένη η καθυστέρηση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και δεν οφείλεται σε αμέλεια των διευθυντών των σχολείων. Άλλωστε, οι διευθυντές έχουν δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να υποβάλλουν μία αίτηση με την οποία ζητούν να γίνει δεκτή η καθυστέρηση της πληρωμής των εισφορών, αρκεί να συνοδεύεται από βεβαίωση της ΔΟΥ, που βεβαιώνει την καθυστερημένη εκταμίευση των χρημάτων».

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: