Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Πρωτομαγιά με τις «σειρήνες» του Βοίου

Πληθωρική η «Πρωτομαγιά στο Βόιο» που οργάνωσε η Οικολογική Κίνηση Ν. Κοζάνης. Συνδύασε ψυχαγωγία, ενημέρωση, περπάτημα και αρκετά «μερεμέτια» στα μονοπάτια του Βοίου
Πρώτη δόση ομορφιάς και γαλήνης στην Αγία Σωτήρα (Σβόλιανη). Το μικρό χωριό, από τα λιγοστά που δεν κάηκαν στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, κρατά ατόφιο το χρώμα της πέτρας και τη φυσιογνωμία του. Μετά τον καφέ στον ξενώνα του κ. Τζαβέλα η ομάδα κατηφόρισε πεζή στο γραφικό γεφύρι της Σβόλιανης. (Αν ο δρόμος σας φέρει κατά κει, μην το χάσετε. Είναι μόνο μισή ώρα με τα πόδια από τη διασταύρωση του χωριού με τον κεντρικό δρόμο. Η διαδρομή είναι εύκολη με καλή σήμανση, το τοπίο μοναδικό, ενώ τα διάφορα «μπαλκόνια» κατά μήκος της διαδρομής προσφέρουν «αφ’ υψηλού» καταπληκτική θέα του πέτρινου γεφυριού και του ποταμού Πραμόριτσα στο βάθος του φαραγγιού).
 
Μετά την επίσκεψη στο γεφύρι η ομάδα μοιράστηκε. Έγιναν τρία συνεργεία, τα οποία ανέλαβαν να εκτελέσουν μερικές συμπληρωματικές εργασίες στα εξής μονοπάτια.

1. Δίλοφο – κορυφή «Σπλήνα» - Πεντάλοφος
2. Αη Λιας Πενταλόφου
3. Βυθός – «Σκοτωμένο νερό».
Τα συνεργεία πλαισιώθηκαν και από νέα άτομα που ήθελαν να γνωρίσουν τα μονοπάτια και να δουν τη δουλειά της Οικολογικής Κίνησης. Φυσικά δικαιώθηκαν για την επιλογή τους : Ο καιρός περίφημος, η φύση ολάνθιστη και μεθυστική, ενώ η ορατότητα άφηνε το μάτι να αγκαλιάσει τις κορυφές του Σμόλικα της Βασιλίυσας, του Άσκιου κ.α.

[Ας σημειωθεί με την ευκαιρία ότι όλο και περισσότερος κόσμος επισκέπτεται τα μονοπάτια και τα γεφύρια του Βοίου, μετά τη συστηματική προβολή τους από την Οικολογική Κίνηση την τελευταία τριετία, βοηθούντων φυσικά και των πρώτων σκαπανέων, των ορειβατικών συλλόγων.]
Όσοι εκδρομείς ήθελαν πιο χαλαρό πρόγραμμα ή είχαν μαζί τους μικρά παιδιά ξεναγήθηκαν στον πέτρινο διατηρητέο οικισμό του Πενταλόφου και τελικά «τσάκωσαν το Μάη» δίπλα σε ένα από τα φιδωτά γυρίσματα του Πραμόριτσα, λίγο μετά το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στο χωματόδρομο προς Αυγερινό.
Τα συνεργεία των μονοπατιών κατέφθασαν στην παρέα λίγο αργά, (και ελαφρώς αγχωμένα μήπως βρουν τα «χλιάρια κρεμασμένα»). Ευτυχώς όμως υπήρχαν ακόμη άφθονες πίτες και σπιτικά λουκάνικα, μέχρι και βιολογικά αυγά για το ..σπίτι, από αυτά που μας έφερε «πεσκέσι» ο γνωστός φίλος της Οικολογικής Κίνησης κ Μπίλας από το ομώνυμο αγρόκτημα του στα Τρίκαλα.

Έπρεπε να μας πιάσει η νύχτα για να καταλάβουμε ότι είναι καιρός να γυρίσουμε στα σπίτια μας. Μια ομάδα μελών όμως δεν τα κατάφερε να .. ξεκολλήσει. Διανυκτέρευσε στο μοναστήρι για να συναντήσει και την επόμενη μέρα τις «σειρήνες» του Βοίου σε άλλες κορφές και ρέματα…

2-5-2010
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: