Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

τα κατορθώματα της κοζανίτικης υπουργάρας (come to δώθε George)

Η παραμονή του κ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του Υπουργού δεν είναι τυχαία. Όσοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι στηρίζουν τη μνημονιακή πολιτική και επέβαλλαν τη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις του έως σήμερα και τις κατευθύνσεις που έχει επιλέξει στον τομέα του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Συνοπτικά αναφέρουμε:
Καταλήστευση του «πράσινου ταμείου»:
Με διάταξη που έφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το 95% των πόρων του «πράσινου ταμείου», δηλαδή των εσόδων του κράτους από τα πρόστιμα για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων και των αυθαιρέτων κτισμάτων, από περιβαλλοντικές παραβάσεις και εγκλήματα, αλλά και άλλες πηγές (έσοδα που για το 2011 υπολογίζονται σε πάνω από 1 δις ευρώ), θα καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Θα πηγαίνουν δηλαδή στη μαύρη τρύπα του χρέους, για να αποπληρώνονται οι τοκογλύφοι-δανειστές... Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέπραξε έτσι σοβαρή λαθροχειρία σε βάρος της νομολογίας του ΣτΕ και αθέτησε προηγούμενη δέσμευση ότι τα έσοδα από την «τακτοποίηση» αυθαιρεσιών θα δοθούν για την εξισορρόπηση της περιβαλλοντικής ζημιάς που αυτές έχουν προκαλέσει. Επιβεβαίωσε τον καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα των σχετικών ρυθμίσεων, όπως είχαμε καταγγείλει.

Απειλές και χαριστικές ρυθμίσεις σε δάση και προστατευόμενες περιοχές:
Σε μια χρονιά που έχει χαρακτηριστεί «διεθνές έτος δασών», με μια σειρά επιμέρους ρυθμίσεων προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της χώρας μας απειλούνται και τεμαχίζονται, ενώ η κύρωση δασικών χαρτών παραμένει μετέωρη. Βλέπουμε να νομιμοποιούνται αυθαίρετα αλλαγές χρήσεων, να παγώνουν πράξεις κήρυξης αναδασώσεων, να επιτρέπεται η λειτουργία καταστροφικών εγκαταστάσεων, όπως λατομεία και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στα δάση. Ταυτόχρονα, η συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία των δασών καταστρατηγείται από τον αυθαίρετο ορισμό των προς προστασία εκτάσεων, που πλέον θα δίνεται, κατά περίπτωση, από τον εκάστοτε Υπουργό ΠΕΚΑ...
Την ίδια στιγμή, οι προστατευόμενες περιοχές Natura σε όλη την Ελλάδα απειλούνται καθώς οι φορείς που έχουν επιφορτιστεί με την προστασία και τη διαχείρισή τους στερούνται πόρων και προσωπικού, απαξιώνονται και διαλύονται. Επιπλέον, με τη σύσταση του «δικαιώματος επιφανείας» που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, χιλιάδες στρέμματα γης θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση κάθε είδους.
«Fast track» αδειοδότηση εξορύξεων χρυσού:
Αντίθετα με οποιαδήποτε λογική βιώσιμης ανάπτυξης σε περιοχές της Χαλκιδικής και του Έβρου, εγκρίνονται και προωθούνται με διαδικασίες-εξπρές και παρά την πάνδημη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών, καταστροφικές εγκαταστάσεις εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού. Οι αποφάσεις αυτές του ΥΠΕΚΑ αποτελούν «δωράκια» στο μεγάλο κεφάλαιο και τη διαπλοκή, που με «καρότο» τις ελάχιστες και με πολύ κακούς όρους θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, απειλούν να καταστρέψουν φυσικά και ανθρώπινα περιβάλλοντα αιώνων.
Ξεπούλημα του ενεργειακού τομέα –συμβατικού και ανανεώσιμων- σε ιδιώτες:
Το όραμα για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κέντρο, μαζί με την κατεπείγουσα υποτίθεται προσέλκυση νέων επενδύσεων φέρνει στη χώρα μας και τη γειτονιά μας αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, νέα ορυχεία και μονάδες καύσης λιγνίτη, την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, δεκάδες μονάδες φυσικού αερίου και γιγαντιαία δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Οι διακηρυγμένοι στόχοι για μια δημόσια ενεργειακή πολιτική βασισμένη στην εξοικονόμηση και τις ήπιες μορφές ενέργειας ακυρώνονται πλήρως.
Την ίδια στιγμή οι ΑΠΕ συκοφαντούνται και η ανάπτυξή τους ναρκοθετείται καθώς, αντί να διδαχθεί η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από τα αδιέξοδα που προκάλεσε ο ασύδοτος τρόπος ανάπτυξης των αιολικών πάρκων στη στεριά μιας και δεν υπήρξε συγκεκριμένος χωροταξικός σχεδιασμός, εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο και για τις υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις - όπως προφανώς αξίωσαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Ήλιος», εκχωρεί με αποικιοκρατικούς όρους έναν πολύτιμο φυσικό πόρο των τοπικών κοινωνιών σε ξένους επενδυτές και αναπαράγει ένα συγκεντρωτικό ενεργειακό μοντέλο που προωθεί τις γιγάντιες εγκαταστάσεις και την κερδοσκοπία των ιδιωτών σε βάρος του περιβάλλοντος , της οικονομίας και της αειφορίας.
Εκχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων στους εργολάβους της καύσης:
Με πρόσχημα τα χρόνια αδιέξοδα της πολιτικής για τα σκουπίδια των κυβερνήσεων του δικομματισμού προωθείται σήμερα παντού στην Ελλάδα η υποτιθέμενα «μαγική» -αλλά στην πραγματικότητα περιβαλλοντικά και οικονομικά καταστροφική- επιλογή της καθολικής καύσης. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθείται με αυταρχικό τρόπο από το Υπουργείο ΠΕΚΑ αποτελεί αναμφίβολα ένα ακόμα δωράκι στους εθνικούς εργολάβους που καραδοκούν.
Αιφνιδιαστική άρση της απαγόρευσης πετρελαιοκίνησης των ΙΧ:
Εξυπηρετώντας το λόμπυ των εισαγωγέων ΙΧ, με μια απόφαση που ανακοινώθηκε τις μέρες της παραίτησης της προηγούμενης κυβέρνησης, επιτράπηκε η κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ενάντια σε όλες τις επιστημονικές εισηγήσεις και θέσεις των αρμόδιων φορέων -συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής- που επισημαίνουν ότι έτσι θα επιδεινωθεί τραγικά η ατμοσφαιρική ρύπανση στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ταυτόχρονα, εξαγγέλλεται ο λεγόμενος «πράσινος δακτύλιος», χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη μετακίνηση όλων των κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας, μιας και την ίδια στιγμή διαλύονται τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς που κατεξοχήν προστατεύουν το αστικό περιβάλλον.
Παραπομπή του Ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας στις καλένδες:
Το σχέδιο για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, προϊόν σοβαρής μελέτης, που ενσωματώνει ορισμένες θετικές περιβαλλοντικές παραμέτρους, παραπέμπεται στις καλένδες, με στόχο να τροποποιηθεί ώστε να ενσωματώσει συγκεκριμένους σχεδιασμούς. Αντʼ αυτού, προωθούνται επιθετικά (και πλέον και από το νέο Υπουργό Υποδομών που ανήκει στο ΛΑΟΣ…), νέοι αυτοκινητόδρομοι στην Αττική, προς όφελος ξανά εργολάβων και μεγαλο-ιδιοκτητών γης στα Μεσόγεια. Ταυτόχρονα, εξαγγέλλεται και προωθείται η ιδιωτικοποίηση και η οικοδόμηση των τελευταίων μεγάλων αδόμητων χώρων στην Αττική, με πρώτο το Ελληνικό που… βγήκε στο σφυρί για επίδοξους εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Περιστολή του δημόσιου περιβαλλοντικού ελέγχου:
Με πρόσχημα την πάταξη της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των επενδύσεων κάθε είδους, καταργούνται μια σειρά δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για μια σειρά από έργα με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, καταργούνται. Οι πολεοδομικές υπηρεσίες παρακάμπτονται, και ο ρόλος της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης περιθωριοποιείται. Φαίνεται ότι το “fast track” ήταν μόνο η αρχή…
Ρυθμίσεις… κατά παραγγελία:
Μόλις πριν λίγες ημέρες, με πλήθος φωτογραφικών διατάξεων και τροπολογιών της τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια, η τότε απερχόμενη κυβέρνηση «έκλεισε δουλειές», ξεπλήρωσε γραμμάτια παντός είδους: Νομιμοποιήθηκαν και αδειοδοτήθηκαν εκ των υστέρων υπεραγορές και εμπορικά κέντρα. Αποχαρακτηρίστηκαν δασικές εκτάσεις και τμήματα αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Χωροθετήθηκαν και εκδόθηκαν περιβαλλοντικοί όροι σε εξορυκτικές, βιομηχανικές και τουριστικές χρήσεις, εκτός οποιοδήποτε πλαισίου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Έφτασαν την ημέρα της παραίτησής τους να υπογράψουν την ΚΥΑ για το Ειδικό Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση (που οι ίδιοι είχαν εξαγγείλει) για να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα…
Όλοι μαζί, να τους σταματήσουμε!
Είναι σήμερα φανερό ότι και το περιβάλλον είναι θύμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του μνημονίου. Η διαμόρφωση μιας ευρύτερης συνεργασίας σε τοπικό και πολιτικό επίπεδο αριστερών και ριζοσπαστικών δυνάμεων, οικολογικών κινημάτων, κινήσεων πολιτών και δημοκρατικών φορέων μπορεί να ανατρέψει τις κυβερνήσεις του μνημονίου και να αποτρέψει ανεπανόρθωτες καταστροφές, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για μία καλύτερη ζωή σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Σε όλα όσα δηλαδή αποτελούν πραγματικά την πατρίδα μας και κινδυνεύουν εξαιρετικά σήμερα.

από το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: