Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ Η ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΕΞΟΝΤΩΣΗ ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟ ΛΑΪΚΟ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ»!
ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΓΑΠ;
Συνέβη και αυτό! Βρίσκονται ακόμα άνθρωποι να χειροκροτούν τον Γ. Παπανδρέου! Αυτό το αξιοθέατο συνέβη από ορισμένους στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία του ΓΑΠ.
Όσοι ανέμεναν ότι στο Εθνικό Συμβούλιο (ΕΣ) του ΠΑΣΟΚ θα έβγαιναν μαχαίρια, διαψεύστηκαν παταγωδώς.
Ασφαλώς, δεν υπήρξε ομοφωνία στο ΕΣ, αλλά το κλίμα και οι τόνοι σε αυτό υπήρξαν εντυπωσιακά ήρεμοι, ώστε πολλοί στο ΠΑΣΟΚ να λένε ότι το ΕΣ του Σαββατοκύριακου ήταν ένα από τα πιο απάνεμα της ιστορίας του!

ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ…
Πολιτικοί παρατηρητές έλεγαν με ειρωνεία ότι τα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ τα ενώνει η συνενοχή επί της καταστροφής της χώρας!
 
Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι είναι τέτοιο το μέγεθος της λαϊκής οργής, που πειθαναγκάζει τους πάντες στα «ηγετικά» κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ να βάζουν έντρομοι τα σπαθιά στα θηκάρια τους!
Χαρακτηριστική η προσφώνηση του Ευ. Βενιζέλου «Φίλε Γιώργο… θέλω να σε συγχαρώ…»!
Άλλωστε, όλοι στα υψηλά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, από τον ΓΑΠ έως σύσσωμους τους δελφίνους, βρέθηκαν στο ίδιο ναυαγισμένο κυβερνητικό σκάφος, που έσπρωξε στην άβυσσο τη χώρα.
Ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή όλοι μαζί, ΓΑΠ και δελφίνοι, έχουν μπροστά τους την «ωρολογιακή βόμβα» του PSI, του δεύτερου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης, πράγματα που μπορεί να επιφέρουν τη χαριστική βολή στο σύνολο των ηγετικών κλιμακίων του ΠΑΣΟΚ, πετώντας τους στο «σκουπιδότοπο» της ιστορίας, στη λαϊκή χλεύη και το λαϊκό μίσος!
Δεν ήταν, άλλωστε, καθόλου τυχαία η κουβέντα που είπε ο Ευ. Βενιζέλος στο ΕΣ του ΠΑΣΟΚ: «Ταμείο θα κάνουμε μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης…»! Τι θα έχει το ταμείο, δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία να υποψιαστεί κανείς!
ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, ότι ένοχοι και συνένοχοι, ΓΑΠ και δελφίνοι, όχι μόνο κράτησαν πρωτοφανώς ήρεμους τόνους στο ΕΣ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλοι κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα.
Κι αυτό γιατί επόμενη μέρα είναι μάλλον αμφίβολο ότι μπορεί να υπάρξει!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν εκδήλωσε την πρόθεση του για υποψηφιότητα στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε μια τέτοια πρόθεση δεν εκδηλώθηκε και από κανέναν άλλον από τους φερόμενους ως δελφίνους.
ΓΑΠ: ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ
Το εντυπωσιακό, όμως, είναι η δριμεία υπαναχώρηση του ΓΑΠ.
Όπως είναι γνωστό, ο ΓΑΠ, στο προηγούμενο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, είχε δηλώσει ευθέως ότι δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρωθυπουργός ούτε για Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στο ΕΣ, ο ΓΑΠ, όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε αυτές τις προθέσεις, αλλά και κράτησε επιδεικτική σιγή ιχθύος απέναντι στο ερώτημα αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που καθόλου δεν απέκλεισε ο στενός φίλος του Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος εμφατικά τόνισε, επιπλέον, ότι η διαρχία δεν είναι προς ψόγον!
Είναι προφανές ότι ο ΓΑΠ παραμένει στο προσκήνιο μέχρι τελευταίας στιγμής! Έλεος!
ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ!
Την ώρα που οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι μετέωρες, με όλα σχεδόν τα ενδεχόμενα ανοιχτά, οι στιγμές για τον τόπο είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες.
Μια από τις πλέον πιθανές εκδοχές των επόμενων εβδομάδων είναι η αδυναμία να προχωρήσει γενικώς ή έστω εθελοντικά το PSI, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια τη χρεοκοπία της χώρας (το είδος της οποίας θα εξαρτηθεί), με βούλα ΕΕ και ΔΝΤ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει την απόλυτη παράδοση της χώρας στην τρόικα προς τελειωτική λεηλασία της, αν και κάποιοι, ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί να εμφανίσουν ως «επιτυχία» το ενδεχόμενο αυτό, γιατί δήθεν «κουρεύεται» το χρέος!!!
Η Αριστερά, αυτή την ώρα, οφείλει να αναλάβει μεγάλες κοινές πρωτοβουλίες και όχι να βλέπει απλώς, με «κρυφή» αυτοϊκανοποίηση, τις δημοσκοπήσεις.
Αυτή την ώρα, χρειάζεται η συμπαράταξη των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς πάνω σε ένα συνεκτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανατροπής και προοπτικής, που θα δώσει ελπίδα στο λαό.
Η συμπαράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δεν μπορεί να αποτελεί μόνο στοιχείο επικοινωνιακής εκφώνησης μέσα στη λογική «αντιμνημονιακών συναθροίσεων», που φτάνουν έως τους λεγόμενους «διαφωνούντες» του ΠΑΣΟΚ.
Η συμπαράταξη, επίσης, της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν μπορεί να εκφωνείται, έτσι, χωρίς να προτείνεται ταυτόχρονα το ελάχιστο κοινό πρόγραμμα, πάνω στο οποίο μπορεί αυτή να διαμορφωθεί, πράγμα που ενδεχομένως δίνει την εικόνα ενωτικών εκφωνήσεων προς δημιουργία εντυπώσεων.
Από την άλλη, είναι απολύτως ανιστόρητη και εκτός κρίσιμης συγκυρίας, η στάση της εκ των προτέρων αφοριστικής απόρριψης των ενωτικών προσπαθειών στο χώρο της Αριστεράς, ακόμα και της κοινής δράσης, στο όνομα οποιασδήποτε «ανύπαρκτης καθαρότητας»!
Αν το κενό ελπίδας και πρότασης δεν το καλύψει η συμπορευόμενη ριζοσπαστική Αριστερά, τότε θα το γεμίσουν άλλες αστικές δυνάμεις. Θα βρεθούν δυνάμεις από τον αστικό χώρο, μέσα από την ανασυγκρότηση του, ακόμα και από μια μελλοντική ανασυγκρότηση του χώρου που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, που θα επιχειρήσουν να δώσουν «φρούδες ελπίδες» και να σπείρουν νέες αυταπάτες.
Μπορεί να βρεθούν ακόμα αγύρτες, δημαγωγοί, λαοπλάνοι και λαϊκιστές κάθε απόχρωσης, για να καλύψουν με ψεύδη τις ανάγκες των πολιτών να δουν κάποιο φως στο βάθος!
Η Αριστερά, εδώ και τώρα, οφείλει να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της, γιατί από ‘δω και μπρος, ο χρόνος τρέχει ιλιγγιωδώς αντίστροφα, όχι μόνο σε βάρος του τόπου, αλλά και της ίδιας της Αριστεράς, όσο και αν κάποιοι, εντός αυτής, δεν το καταλαβαίνουν!

Η «Iskra», προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Σε ήπιους τόνους και χωρίς να καταγραφεί εσωκομματική ρήξη συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα, Κυριακή, οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου και των κορυφαίων στελεχών, η εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα γίνει εντός του Μαρτίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «να οργανωθεί για τον Μάρτιο» απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας απλώς ότι «θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι».
Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.
Ο κ. Πετσάλνικος διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η λεγόμενη διαρχία, με άλλο πρόσωπο αρχηγό του κόμματος και άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό, θα πρέπει «να πάψει να είναι ταμπού», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύσει σε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, κατέληξε όμως λέγοντας πως τώρα που διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.
Την Κυριακή, η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, στέλεχος που συνομιλεί με τον κ. Βενιζέλο, τόνισε ότι «έπρεπε χθες να εκλέγαμε αρχηγό γιατί οι έκτακτες συνθήκες δεν αφήνουν άλλα περιθώρια». Η ίδια ζήτησε γρήγορες διαδικασίες ακόμη και και αν δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπει το καταστατικό: «Όσο για το τι προβλέπει το καταστατικό, είναι μεν το Σύνταγμα του κόμματος μας, αλλά και τα Συντάγματα αναθεωρούνται» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης να εκλεγεί η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή «αυτονόητη και ενδεδειγμένη».
Η Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε οριστικές αποφάσεις από το Εθνικό Συμβούλιο που θα δεσμεύουν όλους. Η υπουργός Παιδείας πρότεινε να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με νέα ηγεσία, να υπάρξουν σαφή χρονοδιαγράμματα για την επιλογή νέου προέδρου και σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, η επιλογή της νέας ηγεσίας να γίνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Την διαφωνία του με την εισήγηση για εκλογή νέας ηγεσίας αφού κλείσουν οι εκκρεμότητες με το PSI και τη δανειακή σύμβαση εξέφρασε και ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Κώστα Σκανδαλίδη. «Διαφωνώ με την εισήγηση. Θα φτάσουμε στις φουσκοδενδριές τον Απρίλη και εμείς ψάχνουμε για αρχηγό», τόνισε.
Η ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά ανέφερε ότι πρέπει να γίνει απολογισμός όχι μόνο της τελευταίας διετίας, αλλά πολλών προηγούμενων χρόνων. Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, αλλά παρ' όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι υπερήφανο για όσα πέτυχε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει να περάσει στην Ευρώπη η αντίληψη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορούν να μπαίνουν «στο ίδιο τσουβάλι».
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
«Ταμείο θα κάνουμε μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Αν έχουμε κερδίσει θα έχουμε καταγάγει θρίαμβο. Αν έχουμε χάσει, δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης», τόνισε πριν από λίγη ωρα ο κ. Ευ. Βενιζέλος από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου.
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, λέγοντας: «Φίλε Γιώργο Παπανδρέου, πριν από οτιδήποτε άλλο θέλω να σε συγχαρώ, Η αποχώρηση σου από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος είναι δύο κινήσεις σοβαρές και υπεύθυνες που σηματοδοτούν έναν καινούργιο πολιτικό πλιτισμό. Δεθήκαμε συναισθηματικά τους τελευταίοους επτά μήνες, παρά την αντιπαράθεση του 2007 και νομίζω ότι οι δύο μας έχουμε αποδείξει τι σημαίνει η ενότητα και η πίστη στην δημοκρατική παράταξη».
Δεν άνοιξε τα χαρτιά του, όσον αφορά την εκ μέρους του διεκδίκηση της ηγεσία του ΠαΣοΚ, τόνισε όμως ότι είχε ζητήσει να καταγραφεί στα πρακτικά «ότι παραμένω ως εντολοδόχος και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠαΣοΚ».
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε ανοιχτά τις ενστάσεις του για το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου και είπε σχετικά: «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠαΣοΚ. Είιμαι εδώ παρών για τη χώρα και για την παράταξη. Δεν μπορώ να μετάσχω σε αυτήν υπολανθάνουσα αντιπαράθεση».
Μετέθεσε δε για μεταγενέστερο χρόνο την τοποθέτησή του για τα εσωτερικά ζητήματα, λέγοντας: «Δεν θα είναι αυτή η τελευταία συνεδρίαση. Θα εκτιμήσουμε το ρόλο προσώπων και θα έχω μία απόσταση από τους εσωτερικούς ρυθμούς».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «τώρα κρίνεται η εκλογική επίδοση» και προσέθεσε: «Θα κάνω το καθήλοιν μου στο πλαίσιο των δυνάμεων και του ρόλου μου». Υπογράμμισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση και το ΠαΣοκ και συμβάλλει στην προοπτική του και προσέθεσε: «Για να το πετύχω αυτό πρέπει να υπάρχει πραγματική στήριξη από τους συναδέλφους στο Υπουργικό Συμβούλιο και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και από το Εθνικό Συμβούλιο».
«Εχουμε να ψηφίσουμε και να δώσουμε εξηγήσεις στους πολίτες και πρέπει να αντιταχθούμε στις εκλογικές σκοπιμότητες κομμάτων και προσώπων», είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε: «Αυτό με υπολανάθουσα προεκλογική εκστρατεία στο ΠαΣοΚ, διάρκειας 2,5 μηνών δεν επιτυγχάνεται».
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να υπάρξει εναρμόνιση του χρονοδιαγράμματος του ΠαΣοΚ με τις εξελίξεις στη χώρα. «Είτε τώρα, είτε μετά, δεν με νοιάζει. Θέλω να ξέρω ότι όταν κάνω τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση, έχω πίσω μου το σύνολο των βουλευτών του ΠαΣοΚ», είπε.
Απέρριψε κάθε φημολογία ότι ο κ. Παπανδρέου θα του έδινε το δαχτυλίδι «που πηρε από τον Σημίτη» και ότι θα υπήρχε μία θολή δυαρχία. «Βλέπετε πώς εξελίσσονται τα πράγματα», είπε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει «να πάμε σε υπολανθάσουσα πολυαρχία. Πρέπει να έχουμε συμφωνήσει πως εκφράζεται η πολιτική ενότητα του ΠαΣοΚ».
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΑΜΕΣΗ ΕΚΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΖΗΤΑ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
Σε ήπιους τόνους και χωρίς να καταγραφεί εσωκομματική ρήξη συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα, Κυριακή, οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου και των κορυφαίων στελεχών, η εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα γίνει εντός του Μαρτίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «να οργανωθεί για τον Μάρτιο» απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας απλώς ότι «θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι».
Φ. Πετσάλνικος: «Να πάψει να είναι ταμπού η διαρχία»
Ανοιχτό αφήνει ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος το ενδεχόμενο ο Γιώργος Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σε δηλώσεις του στον Βήμα fm ο κ. Πετσάλνικος είπε χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.
Ο πρόεδρος της Βουλής διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η λεγόμενη «διαρχία», δηλαδή άλλο πρόσωπο αρχηγός του κόμματος και άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός, θα πρέπει «να πάψει να είναι ταμπού», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύσει σε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.
Τέλος, αναφορικά με τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και το ενδεχόμενο πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε ευθέως τη διαφωνία του, λέγοντας ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίσουν αλλά και να σεβαστούμε τη συμφωνία τους.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, κατέληξε όμως λέγοντας πως τώρα που διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.
Ι. Ραγκούσης: Εκλογή από τη βάση
Υπέρ της πρότασης να εκλεγεί η νέα ηγεσία του ΠαΣοΚ από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος, τάχθηκε ευθέως ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας την Κυριακή στη συνεδρίαση στο Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.
Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε την εκλογή του προέδρου από τη βάση «αυτονόητη και ενδεδειγμένη», τονίζοντας ότι «δεν ήταν καιροσκοπική επιλογή από τον Γιώργο Παπανδρέου να καθιερωθεί με τον τρόπο αυτό, αλλά πρόκειται βαθιά πολιτική για να είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενισχυμένος πολιτικά».
Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την άποψη ότι δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να γίνει προεκλογικού τύπου εκστρατεία, λέγοντας ότι «έχει ήδη αρχίσει από την ώρα που ο Γ.Παπανδρέου παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και δεν βλέπω να έχει προκαλέσει κάποιο πρόβλημα».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το κόμμα είναι κοινωνικά και πολιτικά σε δυσχερή κατάσταση «γιατί ποτέ το ΠαΣοΚ δεν έφτασε στο σημείο να κάνει κυβέρνηση με αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση της χώρας».
Αννυ Ποδηματά: Δεν μπορεί να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι ΠAΣOΚ και ΝΔ
Στην Ευρώπη διαμορφώνεται μια αντίληψη η οποία δεν πρέπει να περάσει, τόνισε η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ Άννυ Ποδηματά, μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Οι Ευρωπαίοι, είπε, βάζουν, πλέον, στο ίδιο τσουβάλι ΠαΣοΚ και ΝΔ, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό, ακόμα και συντηρητικοί ευρωπαίοι ηγέτες, επέκριναν δημοσίως τον κ. Σαμαρά για τη στάση του.
Η κυρία Ποδηματά διηγήθηκε ένα περιστατικό σε ομάδα της οικονομικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, αμφισβήτησε ότι μπορεί να πετύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, λόγω του ότι η ΝΔ ασχολείται με την ημερομηνία των εκλογών και τα στελέχη του ΠαΣοΚ με τις εσωκομματικές εκλογές.
Η ίδια απάντησε ότι δεν μπορούν να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι τα δύο κόμματα, γιατί το ΠαΣοΚ σήκωσε μόνο του το βάρος όταν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα σήκωναν τη σημαία του λαϊκισμού και υιοθετούσαν αντιμνημονιακή λογική.
Ανέφερε ότι πρέπει να γίνει απολογισμός όχι μόνο της τελευταίας διετίας, αλλά πολλών προηγούμενων χρόνων. Είπε ότι έγιναν λάθη αλλά παρόλα αυτά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι υπερήφανο για όσα πέτυχε τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Θα μπορούσαν, πρόσθεσε, να είχαν γίνει διορθώσεις λαθών, αλλά όπως τόνισε πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η εποχή των ελλειμμάτων και του χρέους, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Υπερ της άμεσης εκλογής από τη βάση η Συλβάνα Ράπτη
Υπέρ της άμεσης εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, διαφωνώντας με την εισήγηση της πλειοψηφίας του Πολιτικού Συμβουλίου, τάχθηκε στην παρέμβασή της στο Εθνικό Συμβούλιο η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη.
Επικαλούμενη τις έκτακτες πολιτικές συνθήκες, η κ. Ράπτη τόνισε ότι «έπρεπε χθες να εκλέγαμε αρχηγό γιατί οι έκτακτες συνθήκες δεν αφήνουν άλλα περιθώρια».
Για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την άποψή της, η κ. Ράπτη είπε χαρακτηριστικά πώς «τρέχουμε ήδη σε ένα κουλουάρ και στα διπλανά τρέχουν με υπερηχητικές ταχύτητες ενώ εμείς πάμε με τον αραμπά», ενώ αντέκρουσε και τις αιτιάσεις ότι δεν πρέπει να δηλωθούν στην δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας υποψηφιότητες για την ηγεσία λέγοντας ότι «η πασαρέλα έχει ξεκινήσει».
Διαφώνησε ακόμη και για το να παραιτηθούν όσοι εκ των υπουργών θελήσουν να εκθέσουν υποψηφιότητα και ζήτησε γρήγορες διαδικασίες ακόμη και κι αν δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπει το καταστατικό:
«Όσο για το τί προβλέπει το καταστατικό, είναι μεν το Σύνταγμα του κόμματος μας αλλά και τα Συντάγματα αναθεωρούνται» είπε η κ. Ράπτη.
Χρυσοχοΐδης: Οι πολιτικοί πρέπει να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους και εκλογή προέδρου από τη βάση
«Θέλουμε μια Ελλάδα φτιαγμένη από την αρχή. Το σύνθημα είναι: Η Ελλάδα από την αρχή. Αυτή την Ελλάδα θα παραδώσουμε στις νέες γενιές. Έχουμε χρέος, όραμα, πίστη, πείσμα και επιμονή. Μπορούμε ν’ αλλάξουμε την κατάσταση, μπορούμε ν’ ανασυνταχθούμε πολιτικά, ν’ αναγεννηθούμε ιδεολογικά, να προτείνουμε στην κοινωνία ένα αξιόπιστο και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο εξόδου από την κρίση» τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, μιλώντας χθες, Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 στη 12η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι οι πολιτικοί έχουν την υποχρέωση να επανεξετάσουν όλες τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στις τελευταίες δεκαετίες ώστε να καταργηθούν όσες έβλαψαν τη χώρα και τους πολίτες της. “Το πρόβλημά μας είναι η έλλειψη παραγωγής, είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, είναι η έλλειψη εξωστρέφειας και τελικώς είναι και η έλλειψη της αξίας των εξαγωγών και της εξωστρέφειας και της αξίας της εργασίας, την οποία στη συνέχεια ονομάσαμε απασχόληση” επισήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης και τόνισε ότι είναι πλέον αναγκαίο να οδηγηθούμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην παραγωγή.
«Οι εταίροι μας και οι δανειστές μας, μας οδήγησαν σε ένα πρόγραμμα με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, δεν άκουγαν καμία κουβέντα στην αρχή περί ανάπτυξης. Όλη τους η προσπάθεια επικεντρώθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή, σωστά από την μια πλευρά, από την άλλη όμως δεν αντελήφθησαν ότι η χώρα κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, με την εφαρμοζόμενη πολιτική οδηγούνταν στην οικονομική ασφυξία αλλά και στην κοινωνική ασφυξία με τεράστια προβλήματα” δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, όπως είναι αυτό της ρευστότητας, το αυξημένο φορολογικό και λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αλλά και την μειωμένη ανταγωνιστικότητα που οφείλεται και στα υψηλά επιτόκια με τα οποί;α είναι αναγκασμένη να δανείζεται η Ελλάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να οδηγηθούμε σε ανάπτυξη είναι η εξεύρεση ευνοϊκής λύσης στο θέμα του PSI και η επίλυση του συστημικού προβλήματος της χώρας “για να μπορέσουν στη συνέχεια να αποδώσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε φτιάξει», όπως τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Στη συνέχεια ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, παρά τις δυσμενέστατες συνθήκες της κρίσης, όπως είναι η υπερκάλυψη του στόχου απορρόφησης του ΕΣΠΑ κατά το 2011, χάρη στην οποία δόθηκαν 4 δις στην πραγματική οικονομία σε ένα χρόνο και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία απένταξης όλων των νεκρών έργων που αποτελούσαν τροχοπέδη για την πραγματική ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοινοτικών χρημάτων, η αύξηση των εξαγωγών που αντιστοιχούν στο 11% επί του ΑΕΠ και περίπου 23-24 δις ευρώ καθαρές εισροές από το εξωτερικό, η ενεργοποίηση τους Προγράμματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανά Περιφέρεια, 500 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το τέλος του Γενάρη, η άμεση επανέναρξη των έργων των πέντε μεγάλων παραχωρήσεων, αξίας 8 δις που πρόκειται να δημιουργήσουν 10.000 θέσεις εργασίας και η διαχείριση των απορριμμάτων. “Να λοιπόν πως μπορεί η χώρα πολύ γρήγορα να γίνει μια χώρα δυναμική, μια χώρα που θα στηρίζεται στην παραγωγή και όχι στην κατανάλωση και δε θα πάμε στα δέκα χρόνια που λένε οι εταίροι μας και οι δανειστές μας, αλλά σε πέντε χρόνια να βγούμε από την κρίση” τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Σε αυτή την κρίσιμη εποχή για όλο τον κόσμο πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, να αλλάξει η κυρίαρχη πολιτική της Ευρώπης, που είναι αυτή της μονοδιάστατης λιτότητας, της περιστολής των δαπανών, που γεννάει την ύφεση, πλήττει άνισα τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη και πλήττει άμεσα και την ανάπτυξη. “Δεν είναι δυνατόν η ηθική της Ευρώπης να εξαντλείται μόνον στο νοικοκύρεμα του χρέους και στον περιορισμό του ελλείμματος. Ο ρόλος της Ευρώπης είναι να ηγηθεί μιας νέας διαδρομής στην παγκοσμιοποίηση. Ζούμε δυστυχώς μια δικτατορία, την οποίαν κι εμείς εδώ επαναλαμβάνουμε διαρκώς, τη δικτατορία της απουσίας εναλλακτικών προτάσεων, εναλλακτικών προοδευτικών προτάσεων κι αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε» επισήμανε χαρακτηριστικά.
«Οι σοσιαλιστές και στην Ελλάδα και στον κόσμο, μέσα στη δίνη της πλαστής ευημερίας και της δύναμης των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, χάσαμε το ιστορικό πολιτικό μας στίγμα» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης και συμπλήρωσε πως σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να ανοίξει ένας ιδεολογικός διάλογος με τους πολίτες. «Και το Κίνημά μας, το ΠΑΣΟΚ, ποτέ δε φοβήθηκε το διάλογο, τη δημοκρατία, γιατί εκεί μέσα γεννήθηκε, εκεί γεννηθήκαμε εμείς. Εκεί μεγάλωσε και εκεί μόνο μπορούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Αν θέλουμε ν’ αλλάξουμε τους συσχετισμούς αλλά κα την πορεία της χώρας, μόνο αυτό είναι το γήπεδο, το πεδίο πάλης».
Αφού υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να ευθυγραμμιστεί με την κοινωνία, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι πρέπει τις κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του Κινήματος να τις πάρει ο ίδιος ο λαός, δίνοντας ταυτόχρονα και τη συναίνεσή του. «Ο ρόλος μας σ’ αυτή την πορεία της χώρας είναι ν’ αναδείξουμε τον κινηματικό, τον πατριωτικό και το λαϊκό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ. Μόνο έτσι η δημοκρατική παράταξη θα μπορέσει να εγγυηθεί την εθνική ανεξαρτησία και την εθνική ακεραιότητα. Με τις αποφάσεις μας εδώ, κάνουμε μια αναμέτρηση με το μέλλον μας και τη συνείδησή μας. Ας μην το ξεχνάμε. Πρέπει να στείλουμε οριστικά στο παρελθόν, πρέπει να πετάξουμε στα σκουπίδια της ιστορίας, ό,τι οφείλουμε να το κάνουμε κι από τις δικές μας πολιτικές και πρακτικές και συμπεριφορές και αντιλήψεις οι οποίες οδήγησαν σε λαθεμένες, τελικά, πολιτικές και βλαπτικές συμπεριφορές και ζημίες σε βάρος του ελληνικού λαού. Δε γίνεται λοιπόν να προχωρήσουμε χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες. Η ιστορία δεν περιμένει. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι καίριες, πολύ σαφείς και πολύ πειστικές».
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε: «Συμφωνώ λοιπόν με το χρονοδιάγραμμα που ετέθη στην εισήγηση του Προέδρου και πιστεύω ότι γρήγορα πρέπει ν’ ανοίξουν οι διαδικασίες έτσι ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί σ’ έναν απολογισμό, ανασύνταξη και εκλογή Προέδρου από τη βάση».
Γ. Κουτσούκος: Διαφωνεί με την εισήγηση για εκλογή νέας ηγεσίας
Την διαφωνία του με την εισήγηση για εκλογή νέας ηγεσίας αφού κλείσουν οι εκκρεμότητες με το PSI και τη δανειακή σύμβαση εξέφρασε και ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Κώστα Σκανδαλίδη. «Διαφωνώ με την εισήγηση. Θα φτάσουμε στις φουσκοδενδριές τον Απρίλη και εμείς ψάχνουμε για αρχηγό», τόνισε.
ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ, ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, αν το επιθυμεί, αλλά αν επιλέγει την αλλαγή της ηγεσίας, αυτό πρέπει να γίνει τώρα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
«Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Αν μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ», είπε. «Βρείτε τον τρόπο. Το τραίνο πρέπει να πάρει μπροστά και να μπει ο τιμονιέρης στο τιμόνι», συμπλήρωσε.
Ο κ. Σκανδαλίδης, όπως έλεγαν συνεργάτες του, υπονοούσε εκλογή πρόεδρου ακόμα και την ίδια ημέρα από το Εθνικό Συμβούλιο, ή σε μια συνεδρίαση πολύ σύντομα και αλλαγή γραμματέα στο ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι αν είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες από την επομένη της παραίτησης του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, σήμερα οι διαδικασίες θα είχαν ολοκληρωθεί, χωρίς να περάσει το ΠΑΣΟΚ «μια οδυνηρή περίοδο» από τότε.
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να γίνει απολογισμός για τη διετία της διακυβέρνησης «και σε αυτόν κανένας δεν έχει δικαίωμα στη σιωπή». Ο ίδιος ανέλαβε τις δικές του ευθύνες γιατί ψήφισε κυβερνητικές αποφάσεις, έστω κι αν διαφωνούσε, ή για κομματικές αποφάσεις έστω κι αν, όπως είπε, για τις πιο σημαντικές δεν ρωτήθηκε.
Τάχθηκε υπέρ της ψήφισης «πάση θυσία» της νέας δανειακής σύμβασης, παρατηρώντας, πάντως, ότι κανένας δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν και να του εμπιστευτεί το μέλλον του.
ΣΑΦΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΖΗΤΑ Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Να υπάρξει οριστική απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο που θα δεσμεύει όλους για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την Κυριακή, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου, η Άννα Διαμαντοπούλου.
Η υπουργός Παιδείας ζήτησε να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με νέα ηγεσία, να υπάρξουν σαφή χρονοδιαγράμματα για την επιλογή νέου προέδρου και σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, η επιλογή της νέας ηγεσίας να γίνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Συγκεκριμένα, η κυρία Διαμαντοπούλου έθεσε πέντε πολιτικούς στόχους σε ό,τι αφορά στις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ:
  • Η πατρίδα είναι πάνω από το κόμμα και το κόμμα πάνω από τα πρόσωπα
  • Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στις εθνικές εκλογές με νέα ηγεσία
  • Να κατατεθεί άμεσα πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα για την εκλογή ηγεσίας
  • Σε έκτακτο γεγονός εκλέγεται πρόεδρος από την ΚΟ και μετά τις εκλογές γίνονται όλα όπως προβλέπεται στο καταστατικό
  • Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει απερίφραστα ότι υποστηρίζει την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου για την επανεκλογή του στην Σοσιαλιστική Διεθνή.
Όσο αφορά στην πορεία της χώρας η υπουργός Παιδείας προέταξε πέντε, επίσης, πολιτικούς στόχους, με πρώτο την ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζήτησε επίσης άμεση παρουσίαση από την κυβέρνηση ενός νέου φορολογικού συστήματος και να μην θέτει το ΠΑΣΟΚ χρονικό περιορισμό στον χρόνο της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου, το καθοριστικό της δίλημμα που έχει να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι: «Η θα τα παρατήσουμε τώρα ή θα πάμε μέχρι τέλους, χωρίς να βγάζει κανείς την ουρά του έξω». Απευθυνόμενη δε στον υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε: «Βαγγέλη έχεις αυτονόητα την απόλυτη στήριξή μας».

Πηγές: ΑΠΕ, in.gr, naftemporiki.gr
από την ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια: