Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Τα κρούσματα παράνομου κυνηγιού και το θράσος των λαθροθήρων περίσσεψαν και φέτος

όχι περίσσεψαν, το παραξεφτίλισαν οι αρρωστημένοι φονιάδες!
(οι φωτογραφίες από την πλατεία του Βελβεντού)

Λίγο πριν το τέλος της κυνηγετικής περιόδου ο απολογισμός είναι …μία από τα ίδια: Ανεξέλεγκτη λαθροθηρία και έξαρση των κρουσμάτων, επιδειξιομανία διάφορων κουμπουροφόρων «παλικαράδων»,  παντελής απουσία του κράτους (ή και διαπλοκή με τους παρανομούντες). Οι καταγγελίες που φθάνουν στην Οικολογική Κίνηση και στα ΜΜΕ επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και ζητούν απαντήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη.
Αναφέρουμε μερικές χαρακτηριστικές  περιπτώσεις

1) Ομάδα πολιτών της Λευκοπηγής κατήγγειλε στον Τύπο και στην Περιφέρεια (εγγράφως) την αυθαιρεσία μιας παρέας κυνηγών, οι οποίοι, παρότι το κυνήγι απαγορεύεται σε περιόδους χιονόπτωσης, κυνηγούσαν σε χιονισμένη έκταση. Χρησιμοποιούσαν μάλιστα απαγορευμένες τεχνικές (τοποθέτηση καλαμποκιού & αλατιού για την προσέλκυση θηραμάτων). Εκτός αυτού σκότωσαν και ποιμενικούς σκύλους της περιοχής για να μην ενοχλούνται τα κυνηγόσκυλά τους.

2) Σε ταβέρνα του Βελβεντού ένας κυνηγός, γνωστός με το παρατσούκλι  «Ρωχάμης των Πιερίων», διατυμπάνιζε αυτάρεσκα στους θαμώνες τον αριθμό των αγριογούρουνων που είχε σκοτώσει σε περιοχή χιονοσκεπή (απαγορευμένη). Ανέφερε επίσης ότι «το Δασαρχείο και η Θηροφυλακή στέκονται προσοχή μπροστά του, λόγω της φιλίας του με γνωστό γιατρό, που είναι Αντιπεριφερειάρχης»! Σημειώνουμε ότι τα σκοτωμένα αγριογούρουνα εκτέθηκαν σε δημόσια θέα στην πλατεία του Βελβεντού. Η επίδειξη αυτή, πέραν του ότι αποτελεί αποτρόπαιο θέαμα (ειδικά για τα παιδιά), απαγορεύεται ρητά από την νομοθεσία. Εδώ υπάρχει κι ένα ανοιχτό ζήτημα για τον Περιφερειάρχη, ο οποίος οφείλει να παρέμβει και να ελέγξει τα στελέχη του, εφαρμόζοντας την ισονομία και απαιτώντας να επιβληθούν ποινές.  Η εν λόγω καταγγελία, παρότι  δημοσιεύτηκε σε τοπικά blogs της Κοζάνης και του Βελβεντού (με ονόματα και στοιχεία), παραμένει μέχρι στιγμής αναπάντητη από πλευράς Περιφέρειας.

3) Στην περιοχή της Ελάτης γνωστός κυνηγός της περιοχής ανέφερε με περισσό θράσος σε ομάδα εργατών της αρχαιολογικής υπηρεσίας που εργάζονται εκεί ότι σκότωσε έναν αγριόγατο. Για το παράνομο αυτό κρούσμα η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης ενημέρωσε και τον Κυνηγετικό  Σύλλογο Κοζάνης,  στον οποίο και δόθηκαν τα στοιχεία του κυνηγού.

4) Στα χέρια μας έφτασε αυτές τις μέρες μία πυροβολημένη γερακίνα η οποία στάλθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης και διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματισθεί και παλαιότερα με κυνηγετικό όπλο.

5) Καταγγελία για λαθροθηρία από κατοίκους στην περιοχή των Κρανιδίων. Σύμφωνα με προσωπικές μαρτυρίες, κυνηγός της περιοχής σκότωσε τέσσερις ερωδιούς και αργυροπελεκάνους (που λόγω γήρατος δεν μπόρεσαν να αποδημήσουν). Σημειώνεται ότι οι αργυροπελεκάνοι περιλαμβάνονται στο «κόκκινο βιβλίο» των απειλούμενων ειδών με εξαφάνιση. Ένας από τους ερωδιούς ήταν δακτυλιωμένος από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Το όνομα του κυνηγού που δολοφονεί χωρίς λόγο τα πανέμορφα πουλιά, είναι γνωστό στους κατοίκους των Κρανιδίων. Ελπίζουμε να μας το δώσουν γραπτώς και επωνύμως ώστε να τον καθίσουμε στο σκαμνί.  (Παλιότερα στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης υπήρξαν και κρούσματα παράνομης θήρας κύκνων (!), τους οποίους κάποιος εκτελούσε και στη συνέχεια αποκεφάλιζε περιφέροντας τα «τρόπαιά» του στα χωριά ! ).

6) Στη Μεγάλη Πρέσπα ομάδα κυνηγών πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να κυνηγά αγριογούρουνα σε χιονισμένη και διπλά απαγορευμένη περιοχή (ζώνη Β3). Μέσα στην ομάδα των παρανόμων και δημοτικός άρχοντας (!) που έχει στο «ενεργητικό» του κι άλλα κρούσματα παράνομης θήρας. To περιστατικό είναι πολύ πρόσφατο και δεν έχουμε λεπτομέρειες. (Μόλις μάθουμε νεότερα θα ενημερώσουμε)

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν κυνηγοί που αυθαιρετούν  ατιμώρητοι και εξολοθρεύουν ανενόχλητοι την ελληνική πανίδα. Απαιτούμε  (χωρίς δυστυχώς να ελπίζουμε..) από τη Θηροφυλακή, τις Δασικές Υπηρεσίες, ακόμη και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους να κάνουν τη δουλειά τους, και να αποδείξουν στην πράξη ότι θέλουν να πατάξουν τη  λαθροθηρία. Ζητούμε από τους κατοίκους της υπαίθρου να καταγγέλλουν κάθε παράνομο που σκοτώνει  «για την πλάκα του» ότι κινείται, και να μη φοβούνται κανέναν «παλικαρά», όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.
Την επόμενη εβδομάδα η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης θα επισκεφτεί τη Δασική Υπηρεσία για να θέσει και επισήμως το θέμα (καθώς και εκείνο της λαθραίας υλοτομίας). Μέχρι τότε όποιος θέλει να καταγγέλλει ΕΠΩΝΥΜΑ παρόμοια κρούσματα μπορεί να τηλεφωνεί στο 6946-146351 (Οικολογική Κίνηση)  και στο 24610-37432 (Φιλοζωικό Σωματείο).

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: