Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Live your (porn)myth in Greece

ο τίτλος δικός μου, το κείμενο του γιωργου σκαμπαρδωνη (Οι όντως πορνοστάρ)

Το φαινόμενο δεν είναι η Τζούλια Αλεξανδράτου, ή ο χωρισμός της Μενεγάκη, αλλά μάλλον εμείς: ένας λαός σε πτώση, που ασχολείται με δύο φαιδρά τηλεοπτικά πρόσωπα, με την υποτιθέμενη δυστυχία και τον εξευτελισμό τους, για να παρηγορηθεί και να μη σκέφτεται τα ανάλογα και χειρότερα που υφίσταται ο ίδιος.
Απ’ τη μια, το αφρόλουτρο Μενεγάκη, που εξέθρεψε επί χρόνια τις αυταπάτες και το Άρλεκιν κάθε κομμωτικού προθαλάμου, κάθε συνοικιακής Κατινάρας που την έχουνε εθίσει να ζει αντισταθμιστικά σε ψευδαισθήσεις σαπουνόπερας: ο πλούσιος άντρας, τα παιδιά, ο ανεπίληπτος έρως, τα λεφτά, τα εξώφυλλα σε λαϊκά περιοδικά και οι διακοπές στη Μύκονο. Δόξα και ίνδαλμα νοικοκυράδων και τσακισμένων κοπτοραπτριών που τις βαυκαλίζουνε με φενάκες μεγάλης ευτυχίας, και πριγκίπων οι οποίοι αποδεικνύονται αξύριστοι τορναδόροι της φθοράς και της ερωτικής λαμογιάς - γιατί: μεγάλη ευτυχία, μωρό μου, δεν υπάρχει κυρίως εκεί που το χρήμα περισσεύει.
Οι νόμοι είναι αιώνιοι και αδήριτοι: η κόλαση είναι οι άλλοι, και έλεος δεν υφίσταται - μόνο που κάποιοι, βαρετά επιδέξιοι των Μέσων, συνεχίζουνε να πουλάνε το ίδιο νοβοπάν των μεγάλων σχέσεων, της οικογενειακής ευτυχίας, των λαμπρών γάμων, των ακριβών δώρων. Αλλά, από πίσω, πάντα και παντού, παραμονεύει το κακό, η μιζέρια, η εγωπάθεια, το συμφέρον, η σιωπηλή ανθρωποφαγία. Η φθορά, η σύμβαση, ο χωρισμός, η απληστία, η αρπαγή. Αυτή είναι η πραγματική ανθρώπινη κατάσταση κι όχι η άλλη, η ειδυλλιακή που σου λανσάρουνε αγράμματα τσακαλάκια της αγοράς, για να συνεχίσεις να χαζεύεις τα πρωινάδικα και να μην έχεις άλλη έγνοια παρά αν φοράει μερσεριζέ κάλτσες ο Καπουτζίδης, ή πότε στραβοκατούρησε ο Κούγιας.

Και μετά μιλάμε για παιδεία. Ποια παιδεία μπορεί να αντισταθεί σ’ αυτόν τον κατακλυσμό του life style (μα, τι γελοίος όρος), στα βλαχοέντυπα και στις πρωινούδες που τις ευνοούν τα κανάλια και οι νοικοκυροβοσκοί, ποιοι δάσκαλοι θα αντιπολιτευθούν αυτή την παλίρροια του μιμητισμού της τιποτολογίας; Ποια εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να αντισταθμίσουνε αυτό το πράμα που εκβάλλει μέσα στα σπίτια απ’ τις οχτώ το πρωί και παφλάζει άνοια ως τις πέντε το απόγευμα;
Πώς θα μορφωθούνε τα παιδιά - και πώς έγινε 200.000 χαρμάνηδες να σπεύσουνε να αγοράσουν την τσόντα της Τζούλιας, ενώ κανείς συγγραφέας, ακόμα και ο διασημότερος εν Ελλάδι, δεν θα πουλούσε 200.000 αντίτυπα ούτε μέσα σε δύο χρόνια; Είκοσι ευρώ κοστίζει η τσόντα, και την αγοράζουνε σαν τρελοί, κι αν τους πεις ότι ένα βιβλίο 400 σελίδων έχει δεκαοχτώ ευρώ, σου λένε: “Ακριβό είναι”. Ουστ, κοπρόσκυλα!
Υπ’ αυτήν την έννοια, καλό θα ήταν, σ’ αυτή τη συγκυρία, να βγάλει το κράτος ένα ομόλογο Τζούλιας που θα το χρηματοδοτούσαν αυθόρμητα εκατομμύρια Έλληνες και χωρίς προσμονή κέρδους.
Διότι, έτσι έχει η κατάσταση. Ο γκαϊλές μας είναι για το αν χώρισε η Μενεγάκη - κι αν χώρισε, θα τη βγάλει καλύτερα από πριν. Η δε Τζούλια, τελικώς, δεν θα έχει πρόβλημα. Εμείς έχουμε το πρόβλημα. Εμείς είμαστε οι πορνοστάρ - το χειρότερο είναι ότι μας το κάνουνε, και πληρώνουμε και από πάνω. Ενώ η Τζούλια…
Δημοπρασίες
Ιδού το μυστικό ανάταξης της ελληνικής οικονομίας:
διακόσιες σκληρές τσόντες με την Τζούλια να ριχτούν στην ελληνική αγορά και ταυτόχρονα να εξαχθούν στις χώρες της Ευρωζώνης.
Τότε να δεις πώς θα σηκωθεί αμέσως το ισοζύγιο…
Συζήτηση σε ώρα δουλειάς - συμβουλές κάμεραμαν:
“Τζούλια, κάτσε κάτω απ’ την μπάρα…”.
Τζούλια:
“Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο…”.
Σιγά μην καθότανε, δηλαδή, η κοπέλα, να περιμένει μήπως κάποτε πάρει σύνταξη απ’ το δημόσιο, 700 ευρώ.
Εξάλλου, ίσα που πρόλαβε. Όπως φαίνεται και στο dvd, ήδη έχει αρχίσει να αποκτάει κυτταρίτιδα.
Και να δείτε ότι μετά από όλα αυτά η Τζούλια -κορίτσι από σπίτι- θα πάρει δική της εκπομπή. Δεν τη δικαιούται;
Τζούλια, μετά απ’ αυτές τις κοντινές λήψεις, τι να μας πει κι ο Αλμούνια…
Αχ, ο Θεός να την έχει καλά! Με την τσόντα, μας έκανε και ξεχάσαμε για λίγο τα οικονομικά μέτρα.
Πληρώνεται αυτό;
Τελικά, λέει, η Τζούλια στο επίμαχο dvd έχει δύο άντρες παρτενέρ. Ακριβώς όπως εμείς έχουμε τον δικομματισμό.
(Τζούλια / ζεις / εσύ μας οδηγείς.)
Ο Κούγιας ο μοντελοπνίχτης θα υποστηρίξει στη σχετική δίκη, ως δικηγόρος της Αλεξανδράτου, ότι απλώς η κάμερα (όπως η σφαίρα, στον Γρηγορόπουλο) εξοστρακίστηκε.
Κι, άντε, μετά απ’ αυτό να πας στο θέατρο και να παρακολουθήσεις το έργο “Δεσποινίς Τζούλια” του Ίψεν.
(Κι εκεί τρίγωνα, βέβαια, θα δεις.)
Η σκηνοθεσία του dvd ήτανε πολύ συμβατική. Γιατί δεν πήγανε να συμβουλευτούνε εκείνον το περίφημο Μυλωνά της ΝΔ, ώστε να αναβίβαζαν την ιστορία σε επίπεδο έργου τέχνης;

Δημοσιεύθηκε στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στήλη ΑΣΤΕΙΑΤΟΡΙΟΝ Μαρ 14, 2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλώς τον.. έπεσα τυχαία και με τα μούτρα πάνω στο πόνημά σου που μοιάζει με συγγφραφική επιτομή του νεοέλληνα χαχόλου.. μοιάζει να είμαστε μερικοί αλλά είμαστε σκόρπιοι.. ένα λάθος θα σου επισημάνω.. επειδή τυχαίνει μεταξύ άλλων να είμαι συγγραφέας να σου γνωστοποιήσω πως όχι δεν τους πονάει η τιμή ενός βιβλίου. τους πονά ο κώλος που πρέπει να στρώσουν για να το διαβάσουν. και τι περίεργο. το χέρι που έχε πάθει οκτακόσιες θλάσεις από την μαλακία δεν τους πόνεσε ποτέ την ίδια στιγμή που τους πόνεσε η αναφορά των γερμανών στον εγκεφαλικό μας κάλο.. μοιάζει με το ανέκδοτο που κατέληγε στο τι κοιτάς ρε μαλάκα..
ευγ.ανδρικ.